Predrag Koluvija Foto: Printscreen/Radio televizija Vojvodine

Suđenje Predragu Koluviju, većinskom vlasniku poljoprivrednog gazdinstva "Jovanjica" na kome je novembra prošle godine zaplenjeno skoro četiri tone marihuane, počelo je danas u Specijalnom sudu u Beogradu. Na početku suđenje postupajući tužilac Saša Drecun pročitao je optužnicu istakavši da su optuženi duži vremenski period delovali kao organizovana kriminalna grupa, čiji je organizator bio prvookrivljeni Koluvija. Koluvija je na početku pretresa negirao krivicu, osporavajući sve navode optužnice.

„Razumeo sam optužnicu, nisam ništa od toga učinio što mi tužilaštvo stavlja na teret, siguran sam da ćemo u daljem postupku to i dokazati. Osporavam sve navode optužnice“, rekao je Koluvija.

Sem Koluvije u ovom postupku sudi se Sergeju Mrđi, koji je u bekstvu, zatim Vladanu Živojinoviću, Branislavu Miljeviću, Zdravku Miloševiću, Stevanu Holić, Vuletu Bojoviću, Petru Živanoviću, Petru Hricaju i Bobanu Jovanoviću, koji su takođe negirali navode optužnice, odnosno da se ne osećaju krivim. Na početku pretresa optuženi su se izjašnjavali o svojim podacima, odnosno da li su se oni promenili u odnosu na njihovo hapšenje, a potom je tužilac u uvodnom izlaganju pročitao optužnicu.

„Koluvija je organizovao krimalnu grupu koja je delovala u dužem vremenskom periodu, od maja 2016. do novembra 2019. godine i činila krivična dela za koja je zaprećena zatvorska kazna od ne manje od 10 godina zatvora i na taj način pribavio imovinsku korist“, rekao je tužilac, a potom objasnio i kakvu je ko od optuženih imao ulogu.

Tužilac je istakao i da optuženi Mrđa imao zadatak da ostalim okrivljenima prenosi naređenja koja je dobijao od Koluvije, Živojinović je imao zadatak da nadzire proizvodnju, odnosno uzgajanje kanabisa u veštačkim uslovima, Miljević da uzgaja biljke i održava adekvatnu svetlost i tempereturu, odnosno bio je zadužen za uslove, dok su preostali okrivljeni imalu ulogu sadnje biljaka, ali i naknadno pakovanje ove opojne droge.

On je istakao i da je tokom pretresa od 13. do 15. novembra 2019. godine na imanju „Jovanjica“ zaplenjeno više od 650 kilograma marihuane i više od 65.000 stabljika kanabisa.

Podsetimo, većinski vlasnik firme “Jovanjica” uhapšen je novembra prošle godine sa falsifikovanom službenom policijskom ispravom kod sebe. Tada je otkriveno da se u plastenicima na imanju čiji je vlasnik nalazi oko 649,4 kilograma osušene marihuane, ali i plantaža od 65.581 stabljika kanabisa. Ubrzo je u javnosti procurela informacija i da je ovo imanje dobilo najmanje tri kredita od državne Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza u ukupnom iznosu od 3,9 miliona evra, kao i da su ga u ranijim godinama obilazili brojni politički funcioneri.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar