Miroslav Aleksić: Koluvija je konačno progovorio

Hronika 01. jul. 202022:53
Podeli:
Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Hapšenje nove sedmorice osumnjičenih od kojih su petoro pripadnici državnih organa zaposleni u MUP- u Srbije i Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA) ponovo je aktivirala priču o aferi "Jovanjica", o čemu se oglasio i potpresednik Narodne stranke Miroslav Aleksić koga je zbog svojih navoda o slučaju "Koluvija" tužio Andrej Vučić, brat predsednika Srbije.

Ovo hapšenje izvedeno je po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal u nastavku istrage privrednog društva „Jovanjica“ nakon višemesečnog predistražnog postupka u saradnji Bezbednosno-informativne agencije, Ministarstva unutrašnjih poslova, SUK i SBPOK-a Kako se navodi u saopštenju Tužilaštva za organizovani kriminal, još jedna osoba je u pritvoru, a jedna u bekstvu.

„Hapšenje sedmorice učesnika u aferi „Jovanjica“ dokaz je da je sve o čemu sam govorio je istina. Predrag Kuluvija počeo je da govori, svestan da ne može više da krije činjenice i da od toga ništa neće dobiti. Očekujem da će se i druge stvari, o kojima sam govorio, otkriti“, rekao je potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić.

Miroslav Aleksić
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Aleksić je dodao da osobe koje su uhapšene u slučaju „Jovanjica“ su samo pioni.

„Kad tad će se doći i do nalogodavaca“, rekao je on

Inače potpresednik Narodne stranke Miroslav Aleksić, koji je javno istupao o ovom slučaju, tvrdio je da je na dan privođenja Koluvija telefonom zvao Andreja Vučića, brata predsednika Srbije. Aleksića je zbog ove tvrdnje Andrrej Vučić tužio.  Aleksić je takođe tvrdio da je Koluvija bio donator velikog broja državnih preduzeća, ali i vladinih službi poput BIA. Navode da je Koluvijino preduzeće doniralo brod za agenciju BIA , Bezbednosno informativna agencija je demantovala. Zbog ovih tvrdnji Andrej Vučić je tužio Aleksića sudu.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Svi Aleksićevi navodi

Priča o vezi državnog vrha i Predraga Koluvije oživela je upravo sa konferencijom za novinare Miroslava Aleksića, koji je objavio informaciju da je tad već uhapšeni Koluvija godinama nalazio u blizini predsednika Vučića, kao i da je bio član delegacije, koja je na čelu sa predsednikom Srbije odlazila na sastanke u Rusiju i Kazahstan.

Aleksić je tada pokazivao fotografije i postavio pitanje da li je moguće da niko nije znao ko je taj čovek? I kako je moguće da se pored nekadašnjeg predsednika Vlade, a danas predsednika države, nalazi osoba koja se bavi proizvodnjom narkotika?

Istraživanje Insajdera u vezi ovog slučaja pokazalo je da je Jovanjica dobijala kredite od Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza. Naime, dokumentacija iz 2016. pokazuje da je kompanija Jovanjica dobila kredit od Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza u iznosu od 500.000 evra, da bi 2018. u septembru dobila novih 400.000 evra. Krajem prošle godine Jovanjici se odobrava još jedan kredit kod Agencije i to u iznosu od tri miliona evra, uz odredbu da sredstva može da koristi kada izmiri sve prethodne obaveze”, objavljeno je na portalu “Insajdera” 6. decembra 2019. godine.

Predrag Koluvija Foto Printscreen Radio televizija Vojvodine

Po objavljivanju ovih detalja, oglasio se i sam Koluvija iz pritvora preko svoje pravne zastupnice Zore Dobričanin izjavom u kojoj on negira da je zvao Andreja Vučića u trenucima kada su ga hapsili.

Ono što je posebno interesantno je da je firma “Jovanjica” u julu 2018. značajno povećala kapital za ukupno 4,8 miliona dinara. Od toga je upravo Koluvija je uplatio 3,2 miliona dinara, a Anđić 1,6 miliona. Kao jedan od razloga za povećanje kapitala moglo bi  da bude povećanje finansijske snage firme neophodne za učešće na određenom tenderu ili konkursu za subvencije. Poslednjih godina firma je konstanstno uvećavala zaradu i broj zaposlenih. Prošle godine Jovanjica je ostvarila profit od 1,8 miliona dinara, a godinu dana pre toga dobit od 1,3 miliona.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Novo ročište u ovom slučaju zakazano je za oktobar.

Podsetimo Predrag Koluvija, većinski vlasnik firme “Jovanjica” uhapšen je sredinom novembra prošle godine sa falsifikovanom službenom policijskom ispravom. Tada je otkriveno i da se u plastenicima na ovom imanju nalazi oko 649,4 kilograma osušene marihuane, ali i plantaža od 65.581 stabljika kanabisa. Sem Koluvije, uhapšeno je još osam lica zaposlenih u “Jovanjici”.

 

Komentari

Vaš komentar