Bogoslovski fakultet, Vladimir Vukašinović Foto: Google Maps, Screenshot/Youtube/Tv Hram

"Seo je pored mene i rekao da hoće da spava sa mnom. Zgrozila sam se i uplašila. Pokušala sam da se odbranim, ali sam bila poluparalisana. Noge su mi se odsekle", navodi u ispovesti studentkinja Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, tvrdeći da ju je seksualno zlostavljao profesor i prodekan PBF Vladimir Vukašinović.

  • Tekst sadrži uznemirujuće detalje

Pre nekoliko dana informacije o ovom slučaju su prosleđene Ministarstvu prosvete, Univerzitetu u Beogradu, kancelariji Poverenice za zaštitu rodne ravnopravnosti, predsednici Skupštine Srbije Maji Gojković, potpredsednici Vlade Srbije, ministarki i predsednici Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorani Mihajlović. Kako nam je rečeno iz njene porodice, studentkinja je ranije o slučaju obavestila patrijarha Irineja i mitropolita Porfirija, ali nikakve reakcije nije bilo.

Vukašinović se u prethodnom periodu suočavao sa optužbama da je seksualno uznemiravao nekoliko svojih studentkinja, od kojih se jedna javno obratila upravi fakulteta, tražeći zaštitu. Prema rečima zaposlenih sa PBF, ime ovog profesora se više od dvadeset godina dovodi u vezu sa seksualnim zlostavljanjem, dok on, s druge strane, odbacuje pomenute navode, ističući da se radi o lažima koje služe da ga diskredituju.

Pre gotovo dve godine Etička komisija fakulteta bavila se prijavom o povredi etičkog kodeksa izvršenoj od strane sveštenika i prodekana Vukašinovića, koji je optužen da je seksualno uznemiravao svoju studentkinju.

Kako se navodi u dokumentima u koje dobio na uvid portal Nova.rs, pomenuta devojka je odlučila da izađe sa informacijama kad je i u kom periodu trpela seksualno zlostavljanje. Kako saznajemo, ona je prvobitno tražila pomoć unutar Crkve, a nedavno je, pošto odgovor iz vrha SPC nije stigao, apel za pomoć uputila i van crkvenih krugova.

Delovi pisma, koji govore o torturi i seksualnom uznemiravanju koji pretrpela studentkinja PBF, izmenjeni su kako bi se sačuvao njen identitet.

Pismo studentkinje Bogoslovije
Foto: Nova.rs

„Obratila sam se svešteniku Vladimiru Vukašinović za prvu ispovest 2006. godine i krenula sam da se ispovedam kod njega sve dok se nije desio taj nemili događaj. On me je pozvao i na slavu u svoju kuću da upoznam njegovu porodicu i prijatelje. Za mene je sve to bila novina. Obrazovan sveštenik sa četvoro dece, profesor i divna mu žena. Bila sam oduševljena onim što mi je prikazano, ne sluteći da iza toga stoji ‘sotona'“, navodi ona na početku svoje ispovesti, dodajući da je profesoru Vukašinoviću ispovedila čitav život, ali da tada nije slutila da će to biti zloupotrebljeno.

„Sve je ličilo kao da sam sticala prijatelja koji je uz to i sveštenik. Nije mi padalo na pamet da proveravam ni ko je on, ni šta je, jer je to ‘čovek crkve’. Silovana sam jedne noći u mom stanu. Došao je sa poklonom u ruci. Skuvala sam kafu ne sluteći ništa. Pričao je o sahrani i smrti nekog rođaka njegove žene i kako je bio u blizini, pa je hteo da svrati. Tada je prvi put ušao u moj stan i istovremeno sam ga prvi put videla bez mantije“, opisuje ona kako se sve dogodilo:

„Posle izvesnog vremena je seo pored mene i rekao da hoće da spava sa mnom. Zgrozila sam se i uplašila. Rekla sam mu da ja to ne želim, niti da sam ikada tako nešto pomislila, posebno jer on ima ženu i decu, a uz sve to je i sveštenik. Pokušala sam da se odbranim, ali sam bila poluparalisana. Noge su mi se ‘odsekle’. On je ustao, dao mi telefon da pozovem taksi i otišao u toalet. U sledećih par trenutaka pomislila sam da sam se izbavila, bar posle prvog obrušavanja na mene, ali on je samo stao pored kreveta. U narednom momentu mi je gurnuo polni organ u usta. Uspela sam posle par trenutaka da pobegnem u kupatilo, a on je otišao sa lica mesta. Ono što me još više poremetilo te noći je to što sam videla ogromnog đavola koji je izašao iz njega. Nakon ovog događaja napustila sam posao u crkvi i promenila broj telefona“.

U pismu se dodaje da je narednih dana dobijala telefonske pozive sa nepoznatog broja, te da je osoba sa druge strane, nakon što bi se ona javila, ćutala. Zbog toga je, kako navodi, posumnjala da je reč o Vukašinoviću.

Portal Nova.rs pokušao je da stupi u kontakt sa profesorom Vladimirom Vukašinovićem, ali nam je on rekao da je sve što imao da kaže o ovom slučaju već naveo u odgovoru Etičkoj komisiji, te da je reč o najobičnijim klevetama.

„Ništa ja sa vama ne mogu da razgovaram, to je stvar o kojoj se razgovara sa advokatima. To su sve klevete, od prve do poslednje. Kao što je bilo u procesu, tako i sad demantujem sve od početka do kraja“, rekao je on za Nova.rs, nakon čega nas je pozvao njegov advokat kako bi nas obavestio o eventualnim pravnim posledicama zbog objavljivanja ovog teksta.

Vanredni profesor PBF: Ovo nije jedini slučaj

Vanredni profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta protojerej Dragomir Sando, ranije je informisao upravu fakulteta o slučajevima gde se ime Vladimira Vukašinovića povezuje sa seksualnim zlostavljanjem. On nije želeo da govori za naš portal povodom ovog slučaja, rekavši da se ranije već izjašnjavao po ovom pitanju.
U dopisima koje je slao nadležnima na fakultetu, on je naveo da slučaj pomenute studentkinje nije jedini, te da postoje bar još tri devojke koje su pretrpele seksualno zlostavljanje od strane prodekana PBF, ali da nijedna od njih ne želi da se javno govori o tome.

„Jedna devojka koja navodi da je takođe zlostavljana, a sa kojom sam razgovarao zna za još slučajeva, ali nisam hteo da je pitam otkuda joj da je ne bih dodatno i nepotrebno izlagao neželjenom razgovoru. Računao sam da to bude muka sa kojom bi se završio naš razgovor, kroz koji sam joj dao podršku“, naveo je on u jednom dokumenata koji smo imali na uvid.

Pismo stiglo i rektoru i povereniku

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović za Nova.rs potvrdila je da je o spornom slučaju obaveštena, ali, istovremeno ukazuje da je utvrđivanje odgovornosti posao nadležnih institucija iz oblasti pravosuđa, a ne Univerziteta.

„Dobili smo informacije mejlom. Uobičajeno je da krivični postupak i proceduru pokrene oštećena strana, a Univerzitet o etičkim aspektima može da razmatra tek nakon što se utvrdi krivična odgovornost“, navodi Popović.

Iz kancelarije Poverenika za zaštitu rodne ravnopravnosti takođe nam je potvrđeno da je stigla pritužba povodom ovog slučaja, ali o detaljima nisu mogli da govore.

S druge strane, ministar prosvete Mladen Šarčević, u odgovoru na pitanje naših novinara da li je Ministarstvo primilo pismo u kojem se navode informacije o ovom slučaju, ističe da nije upoznat sa ovim događajem, ali da on „ne žmuri“ pred ovakvim situacijama.

„Nikad čuo. Dajte mi podatke kome se obraćala, ja na takve stvari ne žmurim“, poručio je Šarčević.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare