Milutin Jeličić Jutka Foto: N1

Presuda Osnovnog suda u Kruševcu, kojom je nekadašnji predsednik opštine Brus Milutin Jeličić Jutka, osuđen na tri meseca zatvora zbog nedozvoljenih polnih radnji i spopadanja Marije Lukić, podelila je mišljenja, kako laičke, tako i stručne javnosti. Dok Lukićeva tvrdnji da je zadovoljna ishodom sudskog postupka, ugledni srpski pravnici sa kojima je portal Nova.rs razgovarao, ne skrivaju zabrinutost da će ova presuda, nakon žalbenog postupka, postati i pravosnažna.

“Nezahvalno je komentarisati nepravosnažnu presudu, a sa druge strane, mislim da su građani iziritirani njegovim ponašenjem i činjenicom da Marija, sasvim sigurno, nije jedina, nego je jedina koja je istrpela neviđene pritiske. Tri meseca je na granici donjeg minimuma, međutim, ovde, kada bi se uzelo u obzir njegovo ponašenje tokom postupka, odnosno držanje pred sudom što po Zakonu sud mora uzeti u obzir, mogla se izreći i viša kazna”, kaže za naš portal Prelević.

Advokat Božo Prelević

Poznati beogradski advokat ističe i da se ova presuda, nakon žalbi, neće održati jer je jasno da je Jeličić miljenik aktuelne vladajuće stranke.

“Ono čega se ja bojim jeste da će Apelacioni sud, obzirom da je Jutka miljenik vlasti, tu kaznu da mu uslovi i da će, za tu tako malu, da mu izrekne uslovnu osudu. Ja se toga bojim, mi smo došli u situaciju da ne važe iste kazne za običan svet i za one vlasti. Obzirom u kojoj zemlji živimo i kakav je pritisak na pravosuđe, ja sam prijatno iznenađen i da je osuđen, a posebno na zatvorsku kaznu”, dodaje Prelević.

Sa druge strane i penzionisana profesorka Pravnog fakulteta u Beogradu Vesna Rakić-Vodinelić smatra da je, na osnovu informacijama koje je dosad pročitala, kazna preblaga.

“Za krivično delo nedozvoljene polne radnje, osnovni oblik, zaprećena je novčana kazna ili zatvor do tri godine. Teško da mogu da komentarišem visinu kazne, kada ne znam tačno obrazloženje presude i šta je učinjeno, ali sama činjenica da on već ima sve uslovne osude i da mu sud nije našao nikakve olakšavajuće okolnosti, meni se, na prvi pogled, ta kazna čini blagom”, dodaje Rakić-Vodinelić i dodaje:

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs / Vesna Rakić-Vodinelić, pravnica

“To je prvostepena presuda, tu će se žaliti sam tužilac, koji je tražio veću kaznu, pretpostavljam i osuđeni, dok, nažalost, oštećena Marija Lukić nema prava da izjavi žalbu”, kaže profesorka.

Podsetimo, Milutin Jeličić Jutka osuđen je danas na tri meseca zatvora, nakon što je, posle dužeg nepojavljivanja na pretresima, konačno došao na ročištu. Za krivično delo polno uznemiravanje sud smatra da tužilac nije pružio dovoljno dokaza.

Inače, Lukićeva je ranije za portal Nova.rs izjavila da je zadovoljna presudom i da je ona namenjena svim ženama koje su od njega pretrpele seksualno uznemiravanje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare