Marija Lukić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Marija Lukić, koja je prijavila nekadašnjeg predsednika opštine Brus Milutina Jeličića Jutku za nedozvoljene polne radnje, zbog čega je danas osuđen na tri meseca zatvora, kaže za portal Nova.rs da je prezadovoljna presudom i da je ona namenjena svim ženama koje su od njega pretrpele seksualno uznemiravanje.

„Prezadovoljna sam presudom, ovo je dokaz da ima pravde u Srbiji, ne samo za mene, već za sve one žene koje su oštećene sa njegove strane i koje su skupile hrabrost da ga prijave, ali i na kraju, za one koje nisu to uradile iz straha. Zadovoljna sam, ali i zbunjena, emocije su me sustigle zbog svega“, rekla je kratko Lukićeva za naš portal.

Lukićeva je Osnovnom javnom tužilaštvu u Brusu 8. marta 2018., podnela krivičnu prijavu protiv Jeličića, koji joj je za dve godine, dok joj je bio nadređeni na radnom mestu, poslao čak 15.000 SMS poruka lascivnog sadržaja. Nakon dugotrajnog postupka, koji su obeležila brojna odlaganja jer je osuđeni izbegavao da se pojavi, zbog čega je naloženo čak i njegovo privođenje, presuda je danas konačno izrečena.

Njoj su ispred zgrade suda u Kruševcu i danas pružile podršku organizacije koje se bore za prava žena i njihovu zaštitu od nasilja. Prisutni su nosili transparente na kojima je pisalo “Nađoste li ga”, “Da nije možda u skupštini”, “Pravda za Mariju”.

Foto: N1; Milutin Jeličić Jutka

Jutka osuđen je na tri meseca zatvora, iako je tužilaštvo zatražilo jedinstvenu kaznu zatvora od 7 meseci zatvora.

Kako je u presudi navedeno, sud nije našao nikakve olašavajuće okolnosti, pošto je Jeličić do sada već tri puta osuđivan krivično uslovnim kaznama. Sud smatra da za krivično delo polno uznemiravanje tužilac nije pružio dovoljno dokaza.

Borivoje Borović, pravni zastupnik oštećene Marije, kaže za naš portal da je zadovoljan presudom i da je ovo znak da ozdravljena pravosuđa u Srbiji.

„Mi smo zadovoljni prvostepenom presudom kojom je Jeličić osuđen za nedozvoljene polne radnje sa bezuslovnom kaznom zatvora od tri meseca. Sud je smatrao da veštačenje nije pružilo dovoljno dokaza za ove telefonske poruke, iako je Marija Lukić nudila telefon veštacima – oni ga nisu uzeli u obzir. Mi nismo želeli da tražimo novo veštačenje, pa smo blagovremeno odustali od toga, da predmet ne bi otišao u zastaru. Ovo je prvi politički moćnik u Srbiji koji je pao na sudu i ovo je dobar pelcer drugim sudijama u pravcu ozdravljenja pravosuđa u Srbiji. Vidi se da je Jutka do zadnjeg trenutka očekivao neku političku podršku, ali je očigledno izgubio“, rekao je Borović.

Advokat Borivoje Borović

Podsetimo, nekadašnjem prvom čoveku opštine Brus sudilo se za seksualno uznemiravanje bivše sekretarice. Sem Lukićeve, optuženog Jeličića prijavilo je još sedam žena. Međutim, optužni predlog je podignut samo u slučaju Lukićeve.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram