Suđenje K. K u Specijalnom sudu Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/L.L./ATAImages

Nakon što dečak ubica iz Osnovne škole “Vladislav Ribnikar” završi svoje svedočenje u postupku protiv svojih roditelja, Miljane i Vladimira Kecmanovića, uslediće saslušanje drugih svedoka i čitanje pisanih dokaza. Prema rečima advokata Ognjena Božovića, krivični postupak bi mogao biti okončan do kraja godine.

Maloletni K.K, koji je prošle godine izvršio masakr u OŠ “Vladislav Ribnikar” i usmrtio nedužnu decu i čuvara škole, danas se prvi put susreo sa porodicama žrtava, ali i sa svojim roditeljima u sudnici Specijalnog suda u Beograd. Na današnjem ročištu, u okviru krivičnog postupka koji se vodi protiv njegovih roditelja, dečak je pristao da svedoči i odgovara na pitanja.

Imajući u vidu da je suđenje zatvoreno za javnost, detalji njegovog iskaza ostali su nepoznati, a o njima nisu govorili ni advokati nakon suđenja. Ognjen Božović, punomoćnik porodica ubijene dece, istakao je nakon ročišta da iskaz maloletnog K.K. ide u pravcu koji će voditi ka osudi.

Pročitajte još:

„Nakon saslušanja maloletnika K.K, sledi saslušanje drugih svedoka, čitanje pisanih dokaza, a zatim i završne reči“, kazao je advokat Ognjen Božović.

Ognjen Božović, advokat Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

On je takođe napomenuo da se na sledećem ročištu, zakazanim za 17. oktobar, planira nastavak saslušanja maloletnog K.K.

Nećemo saznati razlog ovog tragičnog događaja

Irina Borović koja zajedno sa ocem Borivojem Borovićem zastupa Miljanu i Vladimira Kecmanovića nakon održanog ročišta navela je da javnost najviše zainteresovana za razloge zbog kojih je ovaj tragično nesagledivi događaj dogodio.

„U ovom krivičnom postupku niti u bilo kod drugom postupku koji se u ovom trenutku vodi, niti u ovoj sudnici, niti bilo gde drugde, mi nećemo saznati razlog ovog tragičnog događaja. Svi razlozi su duboko negde u duši tog dečaka, koji je nažalost izvršio zločin, a pre toga je živeo jedan potpuno normalan i uobičajen život, sa aspekta svih koji ga poznaju“, rekla je Irina Borović.

Borivoje Borović i Irina Borović Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Ona je istakla da se glavni pretres pretvara u sprovođenje istrage određenih punomoćnika koji predmet koriste kao poligon za utvrđivanje činjenica koje nemaju veze sa onim što je ovaj krivčni postupak i za koje tvrdi da ne mogu biti od bilo kakve važnosti za one koji su pogođeni tragedijom.

“Žao mi je što se taj predmet u to pretvara, učinili smo sve da se postupak što pre sprovede i završi i da se što manje povređuju porodice, koje se svaki put iznova traumatizuju kada uđu u sudnicu”, navodi Irina Borović.

Dane Dukić i Biljana Dukić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Tužilaštvo pokrenulo postupak zbog curenja informacija

Zbog curenja informacija iz iskaza dečaka-ubice iz Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ Prvo osnovno javno tužilaštvo pokrenulo je postupak radi utvrđivanja da li postoje elementi krivičnog dela povreda tajnosti podataka.

„Prvo osnovno javno tužilastvo u Beogradu je formiralo predmet radi ispitivanja povrede tajnosti postupka u vezi predmeta “Ribnikar”, tačnije povodom iznošenja u medijima delova iskaza maloletnog K.K. koji je u istrazi ispitan kao svedok u predmetu koji se vodi pred Višim sudom u Beogradu protiv Vladimira Kecmanovića i drugih zbog krivičnog dela teška dela protiv opšte sigurnosti“, saopšteno je.

Dragan Kobiljski i Nina Kobiljski Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Tužilastvo će pribaviti podatke i potrebna obaveštenja radi utvrđivanja da li se, i u radnjama kog lica, stiču obeležja krivičnog dela povreda tajnosti podataka, ili nekog drugog krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti, a o čemu će javnost takođe biti obaveštena.

Dečak ubica nije krivično odgovoran za masakr

Kako smo pisali, suđenje je zatvoreno za javnost, a ovo je bio prvi put da maloletni ubica napušta specijalizovanu dečiju ustanovu u kojoj se nalazi od 3. maja prošle godine. On je danas oko 9.00 časova u bolničkom sanitetu, koji je pratila policija, dovezen u Ustaničku ulicu.

On nije krivično odgovoran za zlodelo koje je počinio 3. maja prošle godine jer je u trenutku izvršenja imao 13 godina.

Borivoje Borović, M. K. i Irina Borović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Podsećanja radi, njegov otac Vladimir Kecmanović se tereti da je izvršio krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti, s obzirom na to da je dete od tada 13 godina vodio u streljanu i učio da puca, te da nije adekvatno čuvao oružje koje je imao u svojoj kući.

Dečakova majka se tereti za krivično delo nedozvoljeno držanje, nošenje i promet oružja, imajući u vidu da je njen DNK trag pronađen na jednoj od čaura u učionici škole, kao i na gumici za kosu kojom je bila vezana flaša u kojoj je njen sin napravio molotovljev koktel.

Maloletni ubica je 3. maja 2023. ubio Bojanu Asović (11), Anu Božović (11), Katarinu Martinović (12), Maru Anđelković (13), Emu Kobiljski (13), Sofiju Negić (13), Andriju Čikića (14), Adrianu Dukić (14), Angelinu Aćimović (14) i Dragana Vlahovića (53), a ranjeno je šest osoba.

Bonus video: Prvi put u sudu dečak odgovoran za ubistva u OŠ „Vladislav Ribnikar“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare