Cvetan Vasilev, Toma Nikolić i Dragica Nikolić kombo
Foto: N1, EPA/ANDREJ CUKIC

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je rešenje Višeg suda o izručenju Cvetana Vasileva Bugarskoj i vratio slučaj na ponovno odlučivanje, potvrđeno je Insajderu u ovom sudu. Ova odluka Apelacionog suda je treća ovakva odluka za sedam godina postupka koji srpske vlasti vode oko izručenja bugarskog biznismena optuženog da je izazvao bankrot četvrte po veličini banke u Bugarskoj, prenosi Insajder.

Cvetan Vasilev

Razlozi zbog kojih se Vasilev krije u Srbiji mnogi vide u njegovim poslovnim i političkim vezama.

On je deset dana pre raspisivanja poternice 28. jula 2014. pobegao iz Bugarske u Srbiju, gde je već imao posao, pošto je 2012. postao vlasnik Srpske fabrike stakla iz Paraćina. Iako je u Srbiji najavljivan kao veliki investitor i spas za Staklaru, od njegovog preuzimanja fabrike dugovi ovog preduzeća su uvećani 70 puta. Ova fabrika je u stečaju, a protiv Vasileva je podneta i krivična prijava zbog navodnog namernog guranja fabrike u stečaj.

Dragica i Tomislav Nikolić, Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Bugarski bankar i biznismen je 2014. uplatio fondaciji Dragice Nikolić, supruge tadašnjeg predsednika Srbije, donaciju od 1,2 miliona dinara. To je potvrdio i bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić odgovarajući na pitanje Insajdera. Međutim, kako je tada rekao, donacija je uplaćena pre nego što je za Vasilevim raspisana poternica, a Nikolić je negirao „lične kontakte” s bugarskim biznismenom.

„Apelacioni sud u Beogradu, zbog povreda odredaba krivičnog postupka, ukinuo je rešenje od 29. septembra 2020. godine i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje“, navodi Apelacioni sud u odgovoru Insajderu.

Kako dodaju, rešenje je ukinuto jer je izreka nerazumljiva i međusobno protivrečna.

Pročitajte još:

„U odluci suda takođe se navodi da je osnovana žalba branioca da je prvostepeni sud propustio da primeni odredbe bilateralnog ugovora između Federativne Narodne Republike Jugoslavije i Narodne Republike Bugarske o uzajamnoj pravnoj pomoći, a što je uticalo na nezakonito i nepravilno rešenje, čime su učinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka“, dodaje Apelacioni sud u odgovoru Insajderu.

Tomislav Nikolić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Izručenje Vasileva tražilo je javno tužilaštvo Republike Bugarske i to zbog vođenja krivičnog postupka po rešenju o podizanju optužbe istražnog odeljenja Sofijskog gradskog javnog tužilaštva Republike Bugarske.

Sudski postupak za proces bankrota Korporativne komercijalne banke (CCB) u Sofiji traje od februara 2018. Vasilev je, kao bivši većinski akcionar banke, optužen za umešanost u 144 slučaja pronevere sredstava i preti mu kazna od 10 do 20 godina zatvora. Osamnaest optuženih u tom procesu opisani su u optužnici od 11.000 strana kao kriminalna grupa odgovorna za proneveru koja se odnosi na 2,6 milijardi leva (1,3 milijardi evra) i čije malverzacije su „ugrozile stabilnost bugarskog bankarskog sistema i njene finansijske sigurnosti“.

Sudovi u Srbiji odlučuju samo o tome da li su ispunjene zakonske pretpostavke za njegovo izručenje, a konačnu odluku donosi Ministarstvo pravde. Postupak o odlučivanju da li da se izruči Vasilev Bugarskoj srpske vlasti vode sedam godina.

Do sada je tri puta Viši sud donosio odluku o njegovom izručenju, a Apelacioni sud je poništavao. Tako je i poslednja odluka Višeg suda sa kraja prošle godine o njegovom izručenju takođe ukinuta. Svaki put sa istim obrazloženjem – da u rešenju Višeg suda postoje „bitne povrede odredbi krivičnog postupka jer o odlučnim činjenicama nedostaju jasni razlozi“.

Ubrzanje postupka odlučivanja o slučaju Vasilev po svemu sudeći nije ubrzalo ni to što se bugarski tužilac pre par godina žalio Savetu Evrope zbog nedostatka povratnih informacija iz Srbije u vezi s postupkom izručenja.

Pitanje izručenja Vasileva Bugarskoj postavio je i bugarski predsednik Rosen Plevneliev prilikom susreta s bivšim predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem 2015. godine. Bugarski predsednik tada je rekao da je uveren da će Vasilev uskoro biti izručen i da ne smatra da će odlaganje izručenja poremetiti odnose dve zemlje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare