Foto:EPA/KOČA SULEJMANOVIĆ

Najmanje 1,4 miliona evra iz budžeta Srbije u poslednje tri i po godine izdvojeno je za rad Kancelarije za saradnju sa Rusijom i Kinom, a javnosti je krajnje nepoznato čemu ona služi i koje su njene aktivnosti. Kancelarija funkcioniše pod okriljem Saveta na čijem je čelu Tomislav Nikolić, koji je upravo zahvaljujući toj poziciji zadržao niz privilegija, među kojima i boravak u predsedničkoj vili na Dedinju. Njeno mesečno održavanja od oko tri hiljade evra i dalje plaćaju građani Srbije.

Prethodnih dana na beogradski aerodrom sletelo je više aviona sa medicinskim aparatima i drugim zaštitnim sredstvima za borbu protiv koronavirusa koji su u vidu pomoći iz Kine dopremljeni u Srbiju. U Beograd je sleteo i avion “iljušin” putem kojeg je Srbiji dopremljena pomoć iz Rusije.

Među onima koji su dočekivali pomoć iz Moskve i Pekinga nije bilo nikoga iz Kancelarije za saradnju sa Rusijom i Kinom.

I Savet i Kancelarija za saradnju sa Rusijom i Kinom formirani su 2017. godine, nakon odluke Nikolića da se ne kandiduje na predsedničkim izborima. On je ubrzo imenovan za predsednika Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i Kinom, a tom savetu je dodeljena i kancelarija na čijem je čelu njegov dugogodišnji saradnik Nedeljko Tenjović.

Održavanje vile Nikolića građane košta 3.400 evra

Šta radi bivši predsednik države, javnosti je i dalje nepoznato. Zna se da se po isteku predsedničkog mandata nije iselio iz vile u Užičkoj 23, koja je prema Uredbi Vlade bila određena za predsedničku rezidenciju. Godinu dana pošto je Nikolić otišao sa funkcije predsednika Srbije, ta Uredba je promenjena i vila na Dedinju određana je za rezidenciju predsednika Saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom.

Odrekao se plate

Tomislav Nikolić ne prima platu kao predsednik Saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom. On je po odlasku sa funkcije šefa države otišao u penziju i sada kao bivši predsednik države mesečno prima 97.282 dinara.

Iako odavno nije predsednik države, održavanje tog objekta i dalje plaćaju građani Srbije. Kako je objavio Insajder u novembru 2018, prosečni mesečni troškovi koje država pokriva za njeno održavanje iznose približno 400.000 dinara, što je oko 3.400 evra.

Osim toga, građani Srbije su od 2017. do danas platili najmanje 1,4 miliona evra za funkcionisanje Kancelarije za saradnju sa Rusijom i Kinom. Pre tri godine za njen rad iz budžeta je izdvojeno 38 miliona dinara, 2018. oko 50 miliona, a 2019. 42,3 miliona dinara. Ove godine iz Kancelarija će koštati građane Srbije 42,4 miliona dinara.

„Mi izdajemo saopštenja, ali ih mediji ne reprodukuju“

Foto: Vesna Lalić

Na pitanje šta je sve Kancelarija uradila do sada, njen direktor Nedeljko Tenjović za portal Nova.rs nije želeo da odgovori, uz obrazloženje „da nije raspoložen da sada o tome razgovara“ i da o tome možemo da pričamo „kad sve ovo prođe“.

Na našu konstataciju da se stiče utisak da telo ne radi ništa, Tenjović kaže da je to samo utisak.

„Mi izdajemo saopštenja, ali ih mediji ne reprodukuju. Pozivamo novinare na bitne događaje, ali se pojavi jedan ili dva medija“, kaže on za Nova.rs.

Upitan zašto niko iz Kancelarije nije bio prisutan prilikom dopremanja pomoći iz Rusije i Kine, Tenjović navodi da postoji propisan postupak ko može da se pojavi na aerodromu.

„Zamislite koliko bi ljudi u ovakvoj situaciji bilo prisutno na jednom mestu, da smo se mi pojavili“, odgovara Tenjović, koji nije konkretno odgovorio da li je Kancelarija na čijem je čelu učestvovala u razgovorima o dostavljanju pomoći iz Rusije i Kine.