Jovanjica
Jovanjica

Suđenje većinskom vlasniku poljoprivrednog gazdinstva "Jovanjica" Predragu Koluviji i ostalim optuženim za nedozvoljenu proizvodnju i uzgajanje kanabisa u veštačkim uslovima, nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu saslušanjem svedoka. Suvlasnik "Jovanjice" Aleksandar Anđić izjavio je da je tačno da je i on koristio aplikaciju "Razgovor", preko koje su komunicirali pripadnici Koluvijine grupe i do detalja opisao kako je ušao u posao sa prvooptuženim.

Anđić je istakao da je u posao sa Koluvijom ušao jer mu se dopala njegova vizija, a potom rekao da ga je u trenutku otkrivanja afere, odnosno upada policije na imanje, pozvao optuženi Vladan Živojinović rekavši da se policija kreće ka „Jovanjici“.

„Firmu sam osnovao 2011. za usluge u marketingu. Sa Koluvijom sam se upoznao preko crkve. Imao je veoma neobičnu biografiju, nije bio odavde, dopadala mi se njegova priča oko organske hrane i krenuli smo da radimo. Upoznat sam sa detaljima poslovanja „Jovanjice“ i „Superiora“, to su dve ozbiljne kompanije, a „Superior“ je bio veoma referentna firma na tržištu u pogledu prodaje semena. U jednom momentu došlo je do ideje o saradnji sa „Superiorom“, rekao je svedok na početku.

Predrag Koluvija
Foto Printscreen Radio televizija Vojvodine

On je zatim, odgovarajući na pitanja sudije, a potom i tužioca Saše Drecuna, rekao da je povremeno odlazio na „Jovanjicu“, nakon čega se osvrnuo na dan kada je na „Jovanjicu“ upala policija novembra 2019.

„13.11.2019. godine nisam bio na „Jovanjici“. Samo znam da je tog dana došao MUP. Vlada povrtar me je pozvao i rekao: „Direktore, policija ide u pravcu „Jovanjice“. Tačno je da sam imao aplikaciju „Razgovor“ na svom telefonu, preko nje sam komunicirao Koluvijom i još nekima“, rekao je on.

Istakao je i da više nema aplikaciju.

„Trenutno nemam aplikaciju „Razgovor“, imao sam incident s telefonom. Ne znam da li je to bilo nakon hapšenja Koluvije, odnosno kada tačno“, rekao je svedok, a potom potvrdio da je bio u grupi koju su koristili pripadnici Koluvijine grupe.

„Bio sam član grupe „Saveta za bezbednost u okviru“ „Razgovor“ aplikacije“, rekao je on.

Svedok je potom istakao i da mu se Koluvija svojevremeno žalio na konkurenciju.

„Predrag mi je rekao da je naišao na probleme u zapadnoj Evropi jer je prepoznat kao neko ko ima ideju i viziju u vezi sa proizvodnjom industrijske konoplje u medicinske svrhe. Rekao je da su mu na jednom sajmu u inostranstvu prišli stranci sa namerom da preuzmu kompaniju. Peđa je bio decidan i odbio prodaju kompanije“, kazao je Anđić.

Dodao je i da „Jovanjica“ nije dobila nikakve kredite od države, iako se u javnosti navode drugačije informacije.

„Jovanjica“ nije dobila kredite od države, već banki iz Beograda. Jedan kredit od „Api“ banke u iznosu od 500.000 evra, a drugi je od milion evra“, ističe Anđić.

Podsetimo, većinski vlasnik firme “Jovanjica” Predrag Koluvija uhapšen je novembra 2019. godine sa falsifikovanom službenom policijskom ispravom kod sebe. Tada je otkriveno da se u plastenicima na imanju čiji je vlasnik nalazi oko 649,4 kilograma osušene marihuane, ali i plantaža od 65.581 stabljika kanabisa.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Sem Koluvije u ovom postupku sudi se Sergeju Mrđi, koji je u bekstvu, zatim Vladanu Živojinoviću, Branislavu Miljeviću, Zdravku Miloševiću, Stevanu Holić, Vuletu Bojoviću, Petru Živanoviću, Petru Hricaju i Bobanu Jovanović.

Koluvija: Imam problem, ali mogu da pratim suđenje

Koluvijina odbrana zatražila je na početku da sud od VMA zatraži dokumentaciju o lečenju Koluvije, koji ima problem sa uhom. Ipak, vlasnik „Jovanjice“ je istakao da, i pored toga, može da prati suđenje.

„Komplikovana je moja situacija, već tri meseca kao da ništa ne osećam. Radili su mi magnetnu rezonancu, kažu da imam neke živce koji se tope i nestaju. Kao da je neka bakterija ušla u uvo.. Takođe, kažu da je to zbog toga što se nije na vreme lečilo. Ne osećam oko uha ništa, ali mogu da pratim suđenje“, izjavio je prvookrivljeni.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar