Foto: Printscreen/minrzs.gov.rs

Početak suđenja Predragu Koluviji, većinskom vlasniku poljoprivrednog gazdinstva "Jovanjica", na kome je novembra prošle godine zaplenjeno gotovo četiri tone marihuane, i još devet osoba, zakazano je za 7., 8., i 9. oktobar 2020. godine, uvodnim izlaganjem.

Tužilaštvo za organizovani kriminal optužnicu je podiglo protiv Predraga Koluvije, vlasnika poljoprivrednog gazdinstva „Jovanjica“, i devetoro optuženih maja ove godine, a ona je potvrđena 10. juna. Koluvija i ostali optuženi su tokom saslušanja u tužilaštvu negirali krivično delo za koje se terete, a tužilac je na prvom pripremnom ročištu pročitao optužnicu od skoro 400 strana.

Foto: Printscreen/Radio televizija Vojvodine

Nakon toga, odbrana je krajem jula nastavila sa iznošenjem svojih dokaza, kao i sa izjašnjavanjem o onima koje je tužilaštvo predložilo, odnosno koje prihvata, a koje osporava. Pripremno ročište potom je nastavljeno 26. avgusta, gde su u izlaganjima branioci okrivljenih iznosili svoje dokazne predloge.

Advokati petoro okrivljenih osporili su gotovo sve dokaze tužilaštva, dok su se sa malim brojem predloga postupajućeg tužioca složili. U vezi sa pisanim dokazima, osporili su sve one koji su pribavljeni na nezakonit način, a takva je, kako su rekli, velika većina u ovom postupku.

Podsetimo, za ovu aferu srpska javnost saznala je krajem prošle godine kada je narodni poslanik Miroslav Aleksić, na konferenciji u Narodnoj skupštini, ukazao na to da se MUP Srbije nije oglasio povodom rekordne zaplene droge pronađene kod Stare Pazove.

„Jovanjica“ je svetlost dana ugledala tek dve nedelja nakon hapšenja Koluvije, a ubrzo su isplivale i nove činjenice, ali i sumnje u ovom slučaju. Tako je Aleksić ukazao i na navodne veze predsednika države Aleksandra Vučića i njegovog brata Andreja sa vlasnikom “Jovanjice”. On je tada istakao i da ima saznanja da je uhapšeni Koluvija nakon privođenje zvao brata predsednika Srbije. Ipak, ovaj informacija nije potvrđena.

Staviše, navodno veštačenje Koluvijinog telefona naknadno je i potvrdilo da nije bilo bilo komunikacije između njih dvojice.

U medijima se u više navrata govorilo i da bi zbog ovog trebalo saslušati braću Vučić, međutim, na spisku svedoka tužilaštva, na kome je više od 100 imena, ne nalaze se ni predsednik država, a ni njegov brat.

Foto:Screenshot/Mup.rs

Inače, većinski vlasnik firme „Jovanjica“ uhapšen je novembra prošle godine sa falsifikovanom službenom policijskom ispravom. Tada je otkriveno da se u plastenicima na ovom imanju nalazi oko 649,4 kilograma osušene marihuane, ali i plantaža od 65.581 stabljika kanabisa.

Ova afera od samog otkrivanja izaziva velike kontroverze u javnosti. Tako su pojedini mediji otkrili da je „Jovanjica“ dobila najmanje tri kredita od državne Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza u ukupnom iznosu od 3,9 miliona evra. Nove sumnje u to da ova afera nije mogla da prođe bez znanja državnog vrha bacila je i činjenica da su imanje „Jovanjica“ često posećivali pojedini politički funkcioneri, među kojima je i ministar odbrane Aleksandar Vulin, zatim Dragomir Petronijević iz Gradskog veća Beograda, ali i Dragan Sikimić, koji danas vodi Agenciju za borbu protiv korupcije.

Sumnje nisu utihnule ni u mesecima nakon otkrivanja afere, pa je tako, u nastavku istrage slučaja „Jovanjica“, uhapšeno pet pripadnika BIA i MUP, A. T, B. R, R. B, Milan K. i Z. B. Uhapšeni Milan K. je, inače, bivši šef obezbeđenja nekadašnjeg direktora policije Milorada Veljovića.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar