Jovanjica pred sudom: „Tužilaštvo samo ruši svoju optužnicu“

Hronika 28. jul. 202007:20 > 11:30
Podeli:
Zora Dobričanin Nikodinović, Foto:Nemanja Jovanović

Pripremno ročište pred početak suđenja Predragu Koluviji, većinskom vlasniku poljoprivrednog gazdinstva "Jovanjica", na kome je novembra prošle godine zaplenjeno gotovo četiri tone marihuane, biće održano danas u Specijalnom sudu u Beogradu. Afera "Jovanjica" izazvala je veliku pažnju javnosti, kako zbog rekordne količine zaplenjene droge, tako i zbog tvrdnji dela opozicije da je Koluvija blizak sa porodicom predsednika republike, odnosno njegovim bratom Andrejom, koga je navodno pozivao u pomoć na dan kada je uhapšen. Istraga međutim, nije potvrdila da su oni bili u kontaktu, zbog čega, braća Vučić neće biti saslušani kao svedoci tokom predstojećeg postupka.

Sem Koluvije, u ovom postupku optuženi su i Sergej Mrđa, Vladan Živojinović, Branislav Miljević, Zdravko Milošević, Stevan Holić, Vule Bojović, Petar Živojinović, Petar Hricaj i Boban Jovanović, inače zaposleni u „Jovanjici“.

Osumnjičenima se na teret stavlja nedozvoljena proizvodnja marihuane u veštačkim uslovima, a oni će se na pripremnom ročištu kratko izjasniti o krivici, nakon čega će tužilaštvo i odbrana predložiti dokaze i svedoke.

Advokat Zora Dobričanin Nikodinović, koja u ovom postupku zastupa prvooptuženog Koluviju, kaže za Nova.rs da će se na ročištu izjasniti o predlozima Tužilaštva u smislu da li je i koje svedoke potrebno neposredno ispitivati na glavnom pretresu.

Pročitajte još:

„Kad su u pitanju pisani dokazi – osporićemo sve nezakonito pribavljene, a takvih je većina predloženih u ovom predmetu. Predložićemo dokaze odbrane. Evidentno je da je tuzilaštvu jasno da je optužnica tanana, pa se u ovom predmetu desio još jedan kuriozitet koji, u svojoj trideset godina dugoj karijeri, nisam videla – danas sam dobila dopunski nalaz veštaka u ovom predmetu, koji je pod istražnim brojem predmeta izrađen 14. jula kad je već bilo zakazano pripremno ročište, odnosno dve nedelje nakon sto je optužnica stala na pravnu snagu! Optužnica stala na pravnu snagu, a vrše se veštačenja kao da je predmet jos u istrazi – pa tužilaštvo samo ruši svoju optužnicu“, kaže Dobričanin Nikodinović.

Ona se osvrnula i na to da tužilaštvo paralelno vodi istraga protiv još sedam lica, ali i na veštačenja mobilnih telefona rađena u ovom slučaju.

„O telefonima i veštačenjima istih u ovom postupku ćemo drugi put – malo je jedan tekst za toliko nezakonitosti. Važno je da sutra ulazimo u sudnicu“, dodale je poznata advokatica.

Podsetimo, za ovu aferu srpska javnost saznala je krajem prošle godine kada je narodni poslanik Miroslav Aleksić, na konferenciji u Narodnoj skupštini, ukazao na to da se MUP Srbije nije oglasio povodom rekordne zaplene droge pronađene kod Stare Pazove.

„Jovanjica“ je svetlost dana ugledala tek dve nedelja nakon hapšenja Koluvije, a ubrzo su isplivale i nove činjenice, ali i sumnje u ovom slučaju. Tako je Aleksić ukazao i na navodne veze predsednika države Aleksandra Vučića i njegovog brata Andreja sa vlasnikom „Jovanjice“. On je tada istakao i da ima saznanja da je uhapšeni Koluvija nakon privođenje zvao brata predsednika Srbije, ipak, ovaj informacija nije potvrđena.

Staviše, navodno veštačenje Koluvijinog telefona naknadno je i potvrdilo da nije bilo bilo komunikacije između njih dvojice.

Andrej Vučić
Foto: N1

U medijima se u više navrata govorilo i da bi zbog ovog trebalo saslušati braću Vučić, međutim, na spisku svedoka tužilaštva, na kome je više od 100 imena, ne nalaze se ni predsednik država, a ni njegov brat.

Inače, većinski vlasnik firme “Jovanjica” uhapšen je novembra prošle godine sa falsifikovanom službenom policijskom ispravom. Tada je otkriveno da se u plastenicima na ovom imanju nalazi oko 649,4 kilograma osušene marihuane, ali i plantaža od 65.581 stabljika kanabisa.

Ova afera od samog otkrivanja izaziva velike kontroverze u javnosti. Tako su pojedini mediji otkrili da je „Jovanjica“ dobila najmanje tri kredita od državne Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza u ukupnom iznosu od 3,9 miliona evra. Nove sumnje u to da ova afera nije mogla da prođe bez znanja državnog vrha bacila je i činjenica da su imanje „Jovanjica“ često posećivali pojedini politički funkcioneri, među kojima je i ministar odbrane Aleksandar Vulin, zatim Dragomir Petronijević iz Gradskog veća Beograda, ali i Dragan Sikimić, koji danas vodi Agenciju za borbu protiv korupcije.

Foto:Screenshot/Mup.rs

Sumnje nisu utihnule ni u mesecima nakon otkrivanja afere, pa je tako, u nastavku istrage slučaja „Jovanjica“, nedavno uhapšeno pet pripadnika BIA i MUP, A. T, B. R, R. B, Milan K. i Z. B. Uhapšeni Milan K. je, inače, bivši šef obezbeđenja nekadašnjeg direktora policije Milorada Veljovića.

Ipak, pripremno ročište na kome će se optuženi kratko izjasniti o krivici, biće održano danas u Specijalnom sudu, uprkos tome što se uporedo još uvek vodi istraga u ovom slučaju, o čemu svedoče nova hapšenja.

Podsetimo, Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv Predraga Koluvije, vlasnika poljoprivrednog gazdinstva „Jovanjica, i devetoro optuženih maja ove godine, a ona je potvrđena 10. juna. Koluvija i ostali optuženi su tokom saslušanja u tužilaštvu negirali krivično delo za koje se terete.

Pročitajte još:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar