Foto: Printscreen minrzs.gov.rs

Portal Nova.rs ekskluzivno otkriva detalje optužnice u slučaju "Jovanjica", kojom je većinski vlasnik ovog gazdinstva Predrag Koluvija optužen da je organizovao kriminalnu grupu sa još devetoro zaposlenih i nedozvoljeno proizvodio marihuanu u veštačkim uslovima. Sem Koluvije, u ovom slučaju optuženi su Sergej Mrđa, Vlada Živojinović, Branislav Miljević, Zdravko Milošević, Stevan Holić, Vule Bojović, Petar Živojinović, Petar Hricaj i Boban Jovanović.

Autori: Tanja Milovanović/Ivan Milićević

Većinski vlasnik „Jovanjice“ optužnicom se tereti da je od 14.5.2016. do 14.11.2019. godine organizovao kriminalnu grupu i da je njegova uloga bilo obezbeđivanje i instaliranje opreme za uzgajanje kanabisa u veštačkim uslovima i opreme za uzgajanje lista, grana, cvetova, zatim opreme za sušenje, razmeravanje, vakumiranje, pakovanje opojne droge, kao i izdavanje naređenja ostalim optuženima, inače zaposlenim na ovom imanju.

Kao njegovi bliski pomoćnici, optužnicom su označeni Sergej Mrđa i Vladan Živojinović, koji su Koluvijina naređenja potom izdavali ostalim pripadnicima kriminalne grupe. Optuženi Živojinović imao je zadatak da kontroliše proizvodnju opojne droge, dok su ostali okrivljeni imali dužnost uzgajanja kanabisa, odnosno održavanje neophodne vlažnosti, temperature, svetlosti, zatim navodnjavanje, ali i ostale radnje neophodne za proizvodnju te biljke.

U optužnici se dalje navodi da je prilikom pretresa „Jovanjice“ zaplenjeno 60.077 biljaka kanabisa i skoro četiri tone marihuane, koja je pronađena u podrumskim prostorijama, hangarima i sobama za rasad na ovom imanju.

Droga je pronađena i u restoranu „Jovanjica“ u Staroj Pazovi, ali i u kući okrivljenog Holića. Interesantno je i da je Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo da se sasluša čak 115 svedoka tokom postupka, ali i da se među njima ne pominje nijedan visoki državni funkcioner, iako je nekolicina njih proteklih godina obilazila ovo imanje i pratila radove na njemu.

Koluvija i ostali optuženi su tokom saslušanja u tužilaštvu negirali krivično delo za koje se terete. Kako je većinski vlasnik istakao, u podzemne prostorije, u kojima je pronađena većina narkotika i u kojima se nalazila sušara, silazio je on, ali da mu nije poznato kada je sušara instalirana.

Rekao je da je sa proizvodnjom i uzgojom kanabisa započeo 2019. godine, nakon što su mu predstavljeni ugovori o proizvodnji semena i sadnog materijala sa firmom „Superior“. Od pomenute firme „Jovanjica“ je dobijala sav materijal, koji je potom umnožavala, kontrolisala, delila sa „Superiorom“, koji ga je potom vraćao, nakon čega je on izvožen u druge zemlje.

Koluvija je istakao i da nije gajio opojnu drogu i krio čime su se bavili, jer je posedovao neophodnu dozvolu. Naveo je da je Vladan Živojinović, agronom u „Jovanjici“, bio zadužen za rukovađenje kompletnom biljnom proizvodnjom, te da je on, takođe, silazio u podzemne prostorije, u kojima je pronađena sušara, ali i istakao da ne zna ko je još, sem njega, išao dole.

Rekao je da su sa proizvodnjom i izgojem kanabisa počeli prošle godine, ali da mu nije poznato kada je u podrumskim prostorijama instalirana sušara. Naveo je i da je upoznat sa Rešenjem Uprave za zaštitu bilja da „Jovanjica“ nema pravni osnov za sušenje biljaka, ali i da je firma „Superior“ sređivala neophodnu dokumentaciju.

Koluvija je na saslušanju izjavio i da su sušare instalirane kako bi se proveravala genetika i krajnji rezultat biljaka, te da bi se potom o toj proceduri sačinjavao zapisnik.

Interesantno je da je Koluvija istakao i da niko od zaposlenih „ne poseduju nikakav sertifikat, niti obuku za uzgoj kanabisa, već da je to bila saglasnost glavnog selekcionara i tima koji je radio na ovome“.

Komunicirali preko posebne aplikacije unutar firme

Jedan od svedoka u ovom postupku, Aleksandar Trifunović, takođe radnik „Jovanjice“, ispričao je tokom saslušanja da su zaposleni u firmi komunicirali preko posebne aplikacije „Razgovor“, kako bi se sprečila industrijska špijunaža.  Uglavnom su se preko nje dopisivali i kada su bili u inostranstvu. Ispričao je i da je preko te aplikacije najčešće komunicirao sa Predregom Koluvijom, oko toga da li je nešto urađeno ili nije, ali i oko finansija.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar