Foto: EPA-EFE/SASA STANKOVIC

Komitet za zaštitu novinara (CPJ), nevladina organizacija sa sedištem u Njujorku, saopštila je da je uznemirena i razočarana odlukom suda u Srbiji da poništi osuđujuće presude četvorici bivših službenika Državne bezbednosti za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

„Prošlo je već više od 20 godina od kada je Ćuruvija hladnokrvno ubijen, a ukidanjem presude iz 2019. godine takva sudska odluka doprinosi sumnjama da li će pravda u ovom slučaju ikada biti zadovoljena“, istaknuto je u saopštenju direktora programa te organizacije Karlosa Martineza , preneo je Glas Amerike.

Apelacioni sud u Beogradu u ponedeljak je objavio odluku, donetu još 15. jula, o ukidanju prvostepene presude za ubistvo Slavka Ćuruvije, novinara i vlasnika listova „Dnevni telegraf“, „Nedeljni telegraf“ i „Evropljanin“ naloživši da se suđenje ponovi, objavljeno je na sajtu tog suda.

U obrazloženju odluke Apelacioni sud ukazuje da se prvostepena prestupa pobija zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, odnosno uvođenjem nepoznate osobe kao počinioca ubistva Slavka Ćuruvije.

Za učešće u ubistvu Ćuruvije na višegodišnje kazne zatvora prvostepeni sud je u aprilu 2019. osudio bivše čelnike i pripadnike Državne bezbednosti – Radomira Markovića, Milana Radonjića, Miroslava Kuraka i Ratka Romića. Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. godine u Beogradu ispred ulaza u svoj stan.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar