Zoran Živković Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Predsednik Nove stranke Zoran Živković izjavio je danas da poništavanje prvostepene presude optuženima za ubistvo Slavka Ćuruvije predstavlja produženu osvetu Aleksandra Vučića i da je sramna i poražavajuća činjenica da ni više od 21 godine pravda nije dostignuta.

Živković je rekao da je od samog početka procesa, od prve presude, „na delu zloupotreba“ predsednika Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića koji sa „opravdanim razlozima ima nečistu savest zbog ubistva Ćuruvije“.

On je podsetio da je Vučić u vreme „ovog nezapamćenog zločina“ 1999. godine bio ministar informisanja i tvorac poruke koja je „svojevremeno zastrašivala sa naslovnica medija – ‘Osvetiću se Ćuruviji kad-tad!'“.

Živković je ocenio da je odgovornost za to teško ubistvo i podmukli napad na slobodu štampe „još jednom izbegnut“, i da je potvrđeno da će, nažalost, „zločini nad novinarima ostati nekažnjeni, isto kao što je njihov položaj i profesija i danas ugrožen svakodnevnim pretnjama, gnusnim uvredama i fizičkim i verbalnim nasrtajima, koji najčešće dolaze upravo sa samog vrha države“. Živković je zaključio da će tako biti sve dok „kreatore mračne atmosfere devedesetih godina, zajedničkim snagama, jednom zauvek ne pošaljemo na smetlište političke istorije, gde im je i mesto“.