Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Noćašnja eksplozija u čačanskoj fabrici "Sloboda", u kojoj samo pukom srećom niko nije stradao, podsetila je čitavu javnost na sličnu nesreću koja se dogodila u lučanskoj fabrici Namenska "Milan Blagojević", kada su zbog nemara uprave poginula dvojica radnika. Milovan Milojević, otac stradalog Milomira (25) već skoro pune četiri godine pokušava da istera pravdu za svog sina, a u poslednjem razgovoru za Nova.rs on je istakao da se "zakleo na grobu sina da ga nikada neće izdati".

Neutešni roditelji stradalog Milomira Milivojevića, Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Zbog nesreće u Namenskoj koja se dogodila 14. jula 2017. godine, a zbog pogibije dvojice radnika na sudu su završili direktor Radoš Milovanović, rukovodilac pogona za raketna goriva Vladimir Lončarević i rukovodilac sektora za bezbednost i zaštita na radu Tomo Stojić.

Neutešni otac Milovan kroz suze navodi da je u svom životu počinio najveću grešku, onda kada je Milomiru dozvolio da radi u tom preduzeću.

„To nikada sebi ne mogu oprostiti, ali on je bio uporan. Hteo je da se zaposli i osamostali. Kamo sreće da nikada nije kročio tamo. Sada bi bio živ, možda bih imao i unuke“, ispričao nam je danas.

Milovan je izrazio bojazan da će suđenje, zakazano za 1. jul ponovo biti odloženo, jer je svoj iskaz počeo da daje svedok porodice, Marko Mitrović.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Direktor, čije ime ne mogu ni da izgovorim, našim, državnim parama kupuje sve, pa i živote. Ja sam jedini koji to neće da prihvati. Odbio sam taj „zavet ćutanja“. Gledam mesto gde sam izgubio dete i sve me podseća na nesreću. Osam sati na poslu mi je večnost. Šetam, plačem, na mesto nesreće ne smem da odem. Sin je bio sa mnom tog 14. jula, došao kod mene oko 19 h, popio dva soka i pojeo tri napolitanke, a nakon toga se desila nesreća koja je našu porodicu zavila u crno“, priseća se nesrećni otac.

Milovan kaže da je na prethodnom suđenju Milovanovićev advokat Dragan Palibrk, izrekao mnogo uvreda na račun svedoka nesreće. On se, kako kaže naš sagovornik, ponaša na ročištima kao da je sud njegovo privatno vlasništvo.

„Marko je tek dao pola iskaza, ima još toliko, a imamo još sedmoricu svedoka. Pitam se ima li kraja njihovim igrama, jer samo odugovlače. Odlučan sam i ići ću do kraja. Ukoliko ja umrem, moja kćerka Mirjana će nastaviti sa postupkom, a odgovorni za ovu nesreću moraju biti kažnjeni“, zaključio je on razgovor za naš portal.

Foto: N1

Sve dokaze koji ukazuju na uzroke smrtnog stradanja mog brata smo već odavno sakupili i dostavili tužiocu i postupajućem sudiji, kaže za Nova.rs Milomirova sestra Mirjana.

„Dopis Ministarstva odbrane sa utvrđenih 12 propusta u radu koji su direktni uzročnici eksplozije, koji podvode pod vojnu tajnu u 21. veku i neće da uvrste u dokazni materijal. Takođe, overene izjave kod notara svih radnika pogona koji svedoče o nedozvoljenoj količini baruta u magacinu, čijom eksplozijom je došlo do Mišovih smrtnih povreda“, kaže nam ona.

Prema njenim rečima, većina tih radnika je nasilno isterana iz fabrike i okarakterisana nepotrebnim, neradnicima ili alkoholičarima.

„Mesto događaja je po nalogu ondašnjeg tužioca u dosluhu sa direktorom Milovanovićem odmah nakon eksplozije oprano, očišćeno i uništeni su dokazi. Međutim, mi imamo fotografije sa neposrednog uviđaja za koje takođe postavljaju pitanje: Odakle nam? Kompletan audio snimak razgovora mog oca i direktora u kome Milovanović priznaje da je bila nedozvoljena količina baruta, da nisu postojala zaštitna odela, ali i druge propuste u radu“, ogorčeno nam kaže Mirjana ističući da će, ako treba, ići i do Strazura radi pravde zbog smrti brata Milomira.

Svedok optužio direktora da ga je terao da laže

Na prošlom ročištu, skoro četiri godine nakon tragedije, svedočio je i Marko Mitrović. On nam je ispričao da je tog dana radio u smeni sa poginulim radnicima. Prema njegovim rečima, Milojko Ignjatović je pozvao Milomira Milivojevića da mu pomogne da sa elektro voza spuste bure sa eksplozivnim otpacima. Nakon toga je video obasjan magacin, i odmah istrčao napolje.

Ivanjica suđenje
Foto: Nova.rs

„Video sam Milojka koji je ostao samo u cipelama i potpuno je izgoreo. Nisam bio okrenut licem na mestu gde su istovarali burad. A plamen se odbio od nadstrešnice“, kaže on za Nova.rs. Kako navodi, vatrogasac je tražio da se pusti voda iz šahta u hidrant, ali nje nije bilo u tom trenutku. Kasnije kada su vodili Milojka, primetioje da i sam ima opekotinu na ruci.

Mitrović je ispričao i šta se događalo kasnije, odnosno da je menadžment MB “ Namenska “ bio ljut na njegovu izjavu koju je dao policiji nakon događaja, iako je samo prepričao šta je doživeo.

„Zahtevali su da to promenim i da kažem da sam bio u šoku i da nisam video nikoga. Milovanović mi je rekao da treba da me bude sramota zbog izjave“, kaže Marko.

Prema njegovim navodima direktor Milovanović ga je sedam dana pre nego što je trebalo da ide kod tužioca, pozvao na razgovor i pitao šta će da izjavi.

„Ukoliko dođe do suđenja u Ivanjici, hoćeš li reći da su ispustili bure ?“, pitao ga je direktor, a on je odgovorio da neće zbog koji onih koji su na nebu.
„Suđenje je veoma iscrpljujuće. Eto, vidite da nakon skore četiri godine ima od nesreće, a tek sada svedočim. O uvredama i ponašanju advokata odbrane neću ni da govorim. To je, blago rečeno, horor šta rade kako se ponašaju“, zaključio je za Nova.rs, Marko Mitrović.

Radoš Milovanović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Podsećamo, do eksplozije i požara u preduzeću MB „Namenska“ je došlo prilikom istovara buradi od kartona u kojima se nalazio tehnološki otpad od baruta. U magacinu je bilo pet puta više otpada od dozvoljene količine. Iako postoje brojni dokazi da su prekršene procedure zaštite na radu, te da objekat nije imao upotrebnu dozvolu, ovaj slučaj je dobio sudski epilog tek 2019. godine. U istoj eksploziji je poginuo i pedesetpetogodišnji Milojko Ignjatović.

Pročitajte još:

Nakon toga, kako su nam ispričali Milivojevići, nabavljena je adekvatna zaštitna oprema po najsavremenijim standardima. Desio se i jedan incident u fabrici, ali bez većih posledica po zdravlje zaposlenih.

Pročitajte još:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare