Svedok nesreće u Namenskoj: Šef me terao da slažem tužioca

Hronika 05. maj. 202114:26 > 17:23
Podeli:

Suđenje za tragediju u vojnoj fabrici u Lučanima i pogibiju dvojice radnika Namenske "Milan Blagojević“ posle četiri odlaganja, nastavljeno je danas u Osnovnom sudu u Ivanjici. Jedan od svedoka, Marko Mitrović je izjavio da mu je direktor Radoš Milovanović rekao da kod tužioca kaže da su nastradali radnici Milomir Milivojević i Milojko Ignjatović ispustili bure sa eksplozivnim otpacima, ali da je on to odbio.

U nastavku suđenja, posle pola godine odlaganja, svedočio je Marko Mitrović, bivši radnik u fabrici, a koji je prisustvovao tragičnom događaju.

Ivanjica, suđenje, Namenska
Foto: Nova.rs

Kazao je da je tog dana radio u smeni sa poginulim radnicima. Prema njegovim rečima, Milojko Ignjatović je pozvao Milomira Milivojevića da mu pomogne da sa elektro voza spuste bure sa eksplozivnim otpacima. Nakon toga je video obasjan magacin, i odmah istrčao napolje.

„Video sam Milojka koji je ostao samo u cipelama i bio je potpuno izgoreo. Nisam bio okrenut licem na mestu gde su istovarali burad. A plamen se odbio od nadstrešnice. Vatrogasac je tražio da se pusti voda iz šahta u hidrant, ali nje nije bilo u tom trenutku. Kasnije kada su vodili Milojka, primetio sam da i ja imam opekotinu na ruci“, rekao je Mitrović.

Ivanjica, suđenje, Namenska
Foto: Nova.rs

Mitrović je ispričao i šta se dešavalo nakon toga, i da je menadžment Namenske bio ljut na njegovu izjavu koju je dao policiji nakon događaja.

„Ispričao sam šta sam doživeo tog dana. A tražili su od mene da to promenim i da kažem da sam bio u šoku i da nisam video nikoga. Generalni direktor mi je rekao da treba da me bude sramota zbog izjave“, ispričao je ovaj svedok.

Marko Mitrovoć je kazao da ga je direktor Milovanović sedam dana pre nego što je trebalo da ide kod tužioca, pozvao na razgovor i pitao šta će da izjavi.

„Ako se dođe do suda u Ivanjici, hoćeš li reći da su ispustili bure? Rekao sam da neću to da kažem zbog njih koji su na nebu. A on mi je rekao da samo treba da kažem da su oni ispustili bure“, kazao je Mitrović.

Suđenje je počelo 3. oktobra 2019. godine, kada su radnici lučanske fabrike došli da podrže direktora Radoša Milovanovića i tvrdili da on nije kriv, a neki od njih su vređali porodicu nastradalog Milivojevića.

Osim Milovanovića, za nesreću u lučanskoj fabrici, u kojoj su 14. jula 2017. godine, nakon eksplozije baruta, poginuli radnici Milomir Milivojević (25) i Milojko Ignjatović (55), optuženi su Vladimir Lončarević, rukovodilac pogona Raketna goriva, u kome se dogodila nesreća, i Tomo Stojić, rukovodilac sektora Bezbednost i zaštita na radu. Svi oni su ranije saslušani i negirali su krivicu.

Komentari

Vaš komentar