Foto: N1

Vojni sindikat Srbije saopštio je da se od 29. septembra, u jedinicama Komande za obuku Vojske Srbije, "ponovo sprovodi prisilna vakcinacija" profesionalnih pripadnika Vojske Srbije.

Taj sindikat je naveo da se to radi po naređenju komandanta tog operativnog sastava vojske Željka Petrovića i dodao da to nije slučaj u ostalim jedinicama i ustanovama Vojske Srbije i Ministarstva odbrane.

Vojni sindikat Srbije je naveo da je o tom „neustavnom i nezakonitom naređenju“, odmah upoznao ministra odbrane kao zakonskog predstavnika poslodavca i zatražio da se svim zaposlenima u Vojsci Srbije obezbedi zaštita osnovnih ljudskih prava.

„Do danas ministar odbrane nije postupio po ovom zahtevu sindikata, a sa prisilom i pretnjama kažnjavanjem, gubitkom posla… Prema pripadnicima Komande za obuku i danas se nastavlja“, dodaje se u saopštenju.

Podseća se da član 25. Ustava Srbije, „svakome, pa i zaposlenima u Vojsci Srbije“, jemči da je telesni i psihički integritet nepovrediv i jasno propisuje da niko bez svog slobodno datog pristanka ne može biti podvrgnut medicinskim ili naučnim ogledima.

Navodi se i daje „opšte je poznato da su sve raspoložive vakcine u fazi kliničkog ispitivanja i od države preporučene, a ne obavezne“.

Dodaje se i da Zaštitnik građana, aktom od 7. jula 2021. utvrdio propuste u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, u slučaju naredđenje obavezne vakcinacije pripadnika vojske i „naložio poništavanje naređenja Načelnika Generalštaba Vojske Srbije“, u vezi sa tim“.

„Obaveštavamo sve zaposlene u Vojsci Srbije, da je isključivo na njihovoj volji i odluci, da li će se vakcinisati ili ne i niko zbog toga na njih ne sme da vrši nikakvu prisilu, niti da ih zbog toga na bilo koji način zlostavlja ili diskriminiše“, navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO: Intervju Lazar Davidović dekan Medicinskog fakulteta 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar