Vojni sindikat Srbije
Foto:N1

Vojni sindikat Srbije, podneo je danas Višem sudu u Beogradu, tužbu u kojoj traži utvrđenje diskriminacije i sudsku zaštitu od diskriminacije koju je prema sindikatu učinila Poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Postupajući po pritužbi u kojoj se administracija bivšeg ministra odbrane Aleksandra Vulina i Ministarstvo odbrane terete za diskriminaciju Vojnog sindikata Srbije, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti izdala je mišljenje u kome tvrdi da Vojni sindikat Srbije nije dokazao da je diskriminisan i da Ministarstvo odbrane nije izvršilo diskriminaciju.

Ovako paušalnim i po praksu zaštite od diskriminacije opasnim postupkom Poverenice, legalizuje se i odobrava diskriminacija Vojnog sindikata Srbije i svih istinski nezavisnih sindikata koji deluju u sistemu odbrane, i šalje se jasna poruka predstavnicima javne vlasti oličenim u upravnim organima Ministarstva odbrane, da nesmetano nastave sa diskriminatorskim postupanjem. Ovo vidimo kao opasan presedan i atak na Ustav Srbije i međunarodnim pravom garantovana elementarna ljudska i radnička prava i slobode.

Posebno je zabrinjavajuće što Poverenica u obrazloženju svog mišenja navodi da je jedan od razloga za donošenje mišenja to što sindikat nije dokazao da je diskriminisan, čime je direktno prekršila pravila o teretu dokazivanja iz člana 45. Zakona o zabrani diskriminacije, koja jasno propisuju da je teret dokazivanja na onom ko vrši diskriminaciju, a ne na diskriminisanom.

Takođe, obrazloženje spornog mišljenja Poverenice obiluje pogrešno utvrđenim činjenicama i tumačenjima ali i nezakonitostima što je presedan i nedopustivo za jedan organ pravne struke kome je poznavanje zakona dužnost.

Kako je članom 5. Zakona o zabrani diskriminacije, propisano da je jedan od oblika diskriminacije i navođenje na diskriminaciju, što je Poverenica učinila posrednim odobravanjem i legalizovanjem diskriminatorskog ponašanja u Ministarstvu odbrane i pristrasnošću koja joj je takođe zakonom zabranjena, Vojni sindikat Srbije, prinuđen je da u konkretnom slučaju zatraži sudsku zaštitu podnošenjem tužbe nadležnom sudu.

BONUS video: Vojne vežbe na Pešteru

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar