Foto:Goran Srdanov/Nova.rs; Vesna Lalić/Nova.rs

Nenad Stefanović, glavni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu (VJT) podneo je disciplinskom tužiocu Visokog saveta tužilaštva (VST) još tri prijave protiv tužiteljke Bojane Savović i to – zbog govora na tribini inicijative „Proglas“ i nastupa u medijima „Junajted grupe“.

Ukupan broj prijava koje je Stefanović podneo protiv tužiteljke Savović zbog njenih istupanja u javnosti sada je 14, nakon što je prethodnih 11 (sedam disciplinskih i još četiri Etičkom odboru) okončano zaključkom organa VST da Savovićeva u javnim nastupima nije načinila disciplinski prekršaj niti prekršila etički kodeks javnih tužilaca.

Kako saznje „Nova“, u prvoj prijavi iz poslednje serije, Stefanović je naveo da je Savovićeva „neovlašćeno istupala“ na portalu Nova.rs i dnevnom listu „Danas“, za koje je, između ostalog, izjavila da je „Stefanović simbol ovog vremena“, kao i da svojim postupcima „unižava rad tužilaštva“.

Glavni tužilac VJT smatra da je tužiteljka na ovaj način ugrozila poverenje građana u VJT, kao i da je pominjanjem njega „prekršila obavezu pravilnog postupanja prema kolegi“, što je naveo govoreći o sebi u trećem licu. U drugoj prijavi, Stefanović je osporio „neovlašćeno“ gostovanje Savovićeve u emisiji „Novi dan“ na TV N1 (pritom pogrešno navodeći da je u pitanju TV Nova).

Pročitajte još:

Povod za gostovanje Savovićeve upravo su bile prijave (njih 11) koje je Stefanović tada podneo protiv nje, a tužiteljka je odgovarajući na pitanja novinara rekla da je „tužna što je uvučena u blato“. Navode o tome šta se događalo na kolegijumu VJT, koji je tada upriličen zbog dolaska novih kolega tužilaca, ali i tvrdnji da će se „odsustvo kriterijuma prilikom izbora javnih tužilaca, tek osetiti u budućnosti“, Stefanović je takođe okarakterisao kao „ugrožavanje poverenja javnosti u rad tužilaštva“ i „kršenja pravilnog postupanja prema kolegi“ – tj. njemu.

U trećoj prijavi, Stefanović osporava učešće Savovićeve na konferenciji građanske inicijative „Proglas“ i to one na kojoj su članovi i potpisnici diskutovali o minimalnim izbornim uslovima koje je vlast trebalo da obezbedi, nakon što su decembarski izbori pokradeni. Stefanović je još jednom pokušao da optuži tužiteljku Savović za nedozvoljeno političko delovanje, iako inicijativa „Proglas“ nema status, kako tvrdi, „političkog subjekta“, već je u pitanju grupa građana oko koje su okupljeni intelektualci, pravnici, novinari, profesori i javne ličnosti.

Tužiteljka Bojana Savović potvrdila je za „Novu“ da su joj dostavljene tri nove prijave, kao i da će tražiti od VST da se svih 14 proslede Povereniku za samostalnost kako bi njena samostalnost bila zaštićena od nedozvoljenog unutrašnjeg uticaja, konstantnog uznemiravanja i pokušaja da joj se naruši profesionalni ugled.

„Ponovo apelujem na Nenada Stefanovića da umesto na skribomanske prijave protiv mene, svu svoju energiju, vreme i resurse usmeri na borbu protiv kriminala i korupcije i rešavanje predmeta iz antikoruptivnog odeljenja, koji stoje mesecima i godinama. Na to ga obavezuje funkcija na koju je postavljen, jer ga za to plaćaju građani“, kazala je Savovićeva za „Novu“, a potom se osvrnula na svoje „neovlašćene medijske nastupe“:

„Uvek sam učestvovala i uvek ću učestvovati u svojstvu Bojane Savović – pravnice, javne tužiteljke, žene i slobodne građanke, koja se u svakom trenutku i u svim svojim nastupima zalaže za vladavinu prava i za borbu protiv svih oblika kriminala. Položila sam zakletvu da ću uvek i u svakoj prilici štititi ustavnost i zakonitost, ljudska prava i osnovne slobode“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare