Saznajemo: Oni su konkurencija Zagorki Dolovac

Hronika 17. maj. 202114:36 > 15:2810 komentara
Podeli:
Zagorka Dolovac, Nataša Krivokapić, Aleksandar Đorđević, Mladen Nenadić, Foto:N1, Vesna Lalić

Iako do zatvaranja konkursa za izbor Republičkog tužioca ima nešto manje od dve nedelje, u pravosudnim krugovima već se odavno spekuliše ko će sve biti u trci za ovu funkciju, ali i ko ima najviše izgleda da u narednih šest godina zasedne u fotelju glavnog tužioca u zemlji. Dok jedni tvrde da se aktuelnoj republičkoj tužiteljki Zagorki Dolovac smeši i treći mandat, drugi pak zagovaraju stanovište da će biti izabran neko od aktuelnih šefova beogradskih tužilaštava, podjednako bliskih vladajućem režimu.

 

Zagorka Dolovac, Foto: Vesna Lalić

Naime, kako za portal Nova.rs otkriva dobro obavešten izvor, glavna konkurencija Dolovac biće aktulena šefica Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nataša Krivokapić, kao i dvojica njenih kolega Ljubivoje Đorđević iz beogradskog Prvog OJT, kao i specijlani tužilac Mladen Nenadić iz Tužilaštva za organizovani kriminal.  Takođe, ne isključuje se mogućnost da se u trci pojave kandidati koji ne dolaze iz javnotužilačke profesije, s obzirom na to da najpresudniji kriterijum mora biti bliskost sa aktuelnom izvršnom vlasti i režimom SNS.

Pročitajte još:

„Dolovac svakako poseduje neophodne preporuke jer je tokom čitava dva mandata neprekidno dokazivala vladajućoj partiji da će najpre i ispred svega zastupati njihove interese. Ona bi zasigurno bila najbezbolnije i provereno rešenje za aktuelnu vlast, ali činjenica da bi to bio njen treći mandat, verovatno se ne bi dopala Evropskom parlamentu. Zbog toga je sasvim izvesno da će ova funkcija biti poverena novom licu, koja kod izvršne vlasti uživa podjednak „ugled“ kao i Dolovac“, kazao je za naš portal izvor iz pravosuđa.

On dodaje da su upravo Krivokapić, Đorđević i Nenadić, kandidati koji ispunjavaju „režimske“ uslove, kao i da se već uveliko odvija lobiranje za svakog ponaosob.

Mladen Nenadić, tužilac za organizovani kriminal Foto:N1

„Posebna pretnja Dolovac su tužioci okupljeni oko bivšeg ministra pravde Nikole Selakovića, ali i aktuelnog direktora BIA Bratislava Gašića. Jedan od njih je specijlani tužilac Nenadić, koji je na tu funkciju došao iz advokature u vreme Vučićeve vlasti. Kao i Dolovac, i on je gotovo u potpunosti nepoznat javnosti, kojoj se prvi put predstavio zimus kada je uhapšena grupa Veljka Belivuka. On sam, međutim, nije pretreano zainteresovan za tu funkciju, verovatno što je unapred svesan šta to nosi sa sobom, pa se često može čuti da ista struja protežira i Aleksandra Đorđevića Đoru, advokata i bivšeg direktora BIA“, dodaje naš izvor.

Aleksandar Đorđević bivši direktor BIA Foto:N1

Sa druge strane, kako tvrdi naš izvor, za Natašu Krivokapić takođe važi da ima velike šanse da bude novi Republički tužilac.

Nataša Krivokapić, viši javni tužilac Foto:N1

„Osim što su im kroz tužilaštva prolazile gotovo sve najveće afere aktuelne vlasti, a koje se nikad nisu okončale ni istrgama ni optužnicama, Krivokapić i Đorđević su „zreli“ za napredovanje najpre što su na aktuelnim funkcijama nalaze već godinama unazad. Ukoliko bi Krivokapić prešla u RJT, ili pak u Apelaciono tužilaštvo što je takođe mogućnost o kojoj se naveliko priča, na njeno mesto i Višem tužilaštvu došao bi sigurno Đorđević. On se već nekoliko puta kandidovao za republičkog tužioca, ali su mu daleko veći izgledi na mestu Krivokapić, kazao je naš sagovornik i dodao:

„Uz njih dvoje išao je i aktuelni šef Trećeg OJT Boris Pavlović, ali je on u međuvremenu „udomljen“ mestom u Državnom veću tužilaca“.

Konačan spisak kandidata trebalo bi da bude poznat već krajem meseca.

Pročitajte još:

 

Komentari

Vaš komentar