Dolovac opet favorit u trci za Republičkog tužioca

Hronika 14. maj. 202118:34 > 18:56
Podeli:
Foto: Vesna Lalić

Državno veće tužilaca raspisalo je konkurs za izbor Republičkog javnog tužioca jer dosadašnjoj glavnoj državnoj tužiteljki Zagorki Dolovac otkucava drugi mandat na toj funkciji. Dolovac je na to mesto prvi put imenovana početkom 2010. godine, da bi 2015. bila reizabrana na period od šest godina.

Javnog tužioca, na predlog Vlade Srbije, bira Skupština Srbije, a o predloženim kandidatima za Republičkog javnog tužioca pribavlja se mišljenje nadležnog odbora Skupštine.

Kako portal Nova.rs saznaje, Dolovac ima velike šanse da bude ponovo izabrana, uprkos tome što znatan deo kako stručne tako i laičke javnosti nije zadovoljan kako je minulih godina upravljala institucijom na čijem je čelu. Medijska iziolacija, poslušnost i uporno ignorisanje svih vlastiodržačkih afera, najbolje su preporuke i za treći mandat.

Pročitajte još:

Međutim, kako saznajemo, u poslednje vreme izražene su i struje unutar vladajuće partije koje za ovo mesto protežiraju druge kanditate, a ko će se zapravo biti u trci, biće poznato za 15 dana kada se završi konkurs. Imajući u vidu da je konkurs za izbor predsednika Vrhovnog kasacionog suda okončan samo sa jednom prijavom, ne bi bilo iznenađujuće da to bude slučaj i sa izborima u RJT.

Podsetimo, Dolovac ja u fotelju Republičkog tužioca zasela nakon skandalozne reforme pravosuđa iz 2009., kada su brojne sudije i javni tužioci isterani iz službe, da bi nakon dve godine, odlukom Ustavnog suda bili vraćeni na posao. Iako je u početku bila označena kao kadar Demokratske stranke u vreme mandata Borisa Tadića, promena vlasti dve godine kasnije naterala je Dolovac da promeni i sopstveni kurs. Svoju odanost aktuelnom režimu svakodnevno je dokazivala otvorenim ignorisanjem svih afera, kriminala, zloupotreba, pa čak i prošlogodišnjeg nasilja nad demonstrantima.

Pročitajte još:

Komentari

Vaš komentar