Zagorka Dolovac i Nikola Selakovic
Zagorka Dolovac i Nikola Selaković Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV/Vesna Lalić

Republičkoj javnoj tužiteljki Zagorki Dolovac ove godine trebalo bi da istekne petogodišnji mandat na pomenutoj funkciji, a kako saznaje portal Nova.rs, jedina pretnja mogli bi da joj budu tužioci okupljeni oko bivšeg ministra pravde, sada spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije, Nikole Selakovića.

Iako je, po svemu sudeći, gotovo izvesno da Dolovčevoj niko na put neće stati, te da će i treći put biti izabrana na pomenuti funkciju, pojedini ljudi mogli bi da joj „poljuljaju“ poziciju.

Pročitajte još:

Reč je o ljudima bliskim struji bivšeg ministra pravde, sada šefa diplomatije, Nikola Selakovića, koji i dalje ima veliki uticaj u srpskom pravosuđu.

„Što se tiče Dolovac, trenutno stanje u pravosuđu samo dodatno podriva činjenicu da će i treći put biti izabrana za republičkog javnog tužioca. Zakon i Ustav ne predviđaju ograničenje u broju mandata“, kaže izvor portala Nova.rs.

Ipak, dodaje da, sem Dolovčeva, pojedina imena se pojavljuju kao mogući pretendenti na funkciju prvog čoveka srpskog tužilaštva.

„Mogao bi da bude Mladen Nenadić, on je blizak Selakovićevoj, ali i struji Bratislava Gašića. Obojicu su bliski predsedniku Aleksandru Vučiću. Inače, Nenadić trenutno obavlja funkciju tužioca za organizani kriminal, a u poslednjih nekoliko meseci najveći rezultat ovog tužilaštva definitivno je hapšenje grupe vođe navijača Veljka Belivuka, početkom februara. Takođe, kao moguća pretnja Zagorki figurira i Aleksandar Đorđević Đora, advokat i bivši direktor BIA, ali i Milan Tkalac, pripadnik takozvane „Selakovićeve grupe“, a koji je trenutno i član Državnog veća tužioca (DVT), što bi moglo da bude problematično“, dodaje naš izvor.

Foto: EPA-EFE/KAY NIETFELD / POOL

Podsetimo, proteklih meseci u javnosti su aktuelne brojne afere, gde je upitna uloga samog državnog vrha. I dok javnost čeka odgovore i epiloge pomenutih slučajeva, aktuelna republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac se ne oglašava.

Dolovac je na mesto republičkog javnog tužioca izabrana 2009., a zatim reizabrana 2015. godine, a njene mandate obeležile su brojne afere poput „Krušika“, „Jovanjice“, „Savamale“, slučaja pada grupe Veljka Belivuka, ali i mnogo druge.

Tepić prijavila nestanak Dolovac Interpolu

O neprisutnosti Dolovčeve govorili su brojni političari u Srbiji. Tako je potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP), Marinika Tepić, prijavila maja prošle godine Interpolu „nestanak“ republičkog javnog tužioca Zagorke Dolovac jer je po njenim rečima, nemoguće da neko ko prvi treba da reaguje na brojne afere u Srbiji, svojevoljno nestane.

Marinika Tepić
Marinika Tepić. Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ona je tada novinarima u Skupštini Srbije kazala da je generalnom sekretaru Interpola Jurgenu Stoku poslala službeni dopis na engleskom jeziku u kom ga obaveštava da je republički javni tužilac Srbije nestao.

Inače, Zagorka Dolovac je početak karijere provela u Okružnom i Opštinskom javnom tužilaštvu u Novom Sadu. Na mesto zamenice Opštinskog javnog tužioca u Novom Sadu izbrana je 1996. godine. Kako je ranije pisao Istinomer, tokom 2004. godine, kada je obavljen reizbor tužilaca nije bila izabrana, kao ni još nekoliko njenih kolega iz novosadskog tužilaštva.

Pročitajte još:

Bivši ministar pravde Zoran Stojković tada je izjavio da je prilikom reizbora tužilaca napravljeno nekoliko propusta, a Novi Sad je naveo kao primer. Zagorka Dolovac je posle nekoliko meseci izabrana za zamenika okružnog javnog tužioca.

Na mesto v.d. okružnog javnog tužioca u Beogradu izabrana je 2007. godine, da bi tri godine kasnije bila imenovana za Republičkog javnog tužioca.

Na tu funkciju je ponovo imenovana 2015. godine.

Radila je na slučajevima iz oblasti privrednog i klasičnog kriminala, a neki od poznatijih su „PIK Zemun“, „fudbalska mafija“ i laboratorija droge u Krnjači, kao i slučaj košarkaša Miladina Kovačevića.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (2)