Foto: Milan Malíček / Borgis / Profimedia, Filip Krainčanić/Nova.rs

"Ekskluzivno" saznanje, koje su juče preneli prorežimski tabloidi pozivajući se na izvore iz mađarske policijie, da je plaćeni ubica Čaba Der pre dva dana u policiji u Budimpešti otkrio da je dobio novčanu ponudu za likvidaciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića , iznenadilo je čak i mađarske medije u kojima je juče bilo nemoguće pronaći vest ovakve sadržine. Da je u pitanju klasičan spin i još jedan u nizu "atentata" dogovorenih na prorežimskim novinarskim kolegijumima, javnost opravdano sumnja iz nekoliko očiglednih razloga.

Naime, tačno 15 minuta pre početka antiterorističke taktično-pokazne vežbe „Obruč 2020“ ispred Palate Srbija u Beogradu, na kojoj je prisustvovao  i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u istom trenutku kada se Srbija suočava sa najsmrtonosnijim talasom epidemije koronavirusa,  jedan prorežimski tabloid objavio je „šokantnu“ vest.

„Plaćeni ubica Čaba Der danas je policiji u Budimpešti otkrio da je dobio ponudu od dve različite kriminalne organizacije s naših prostora da ubije predsednika Aleksandra Vučića“ uz činjenicu da je saznanje ekskluzivno i da je iz krugova bliskim mađarskoj policiji.

Sat vremena kasnije, nakon završetka antiterorističke vežbe „Obruč 2020“ reagovao je Vučić koji je između ostalog rekao da nema baš nikakav strah i da ga ne interesuje šta ko pokušava da uradi, i da je dobio informaciju da je Čaba izjavio da je dobio nalog da ga ubije.

Aleksandar Vučić Foto: Printscreen/Tv Pink

„Dobio sam informaciju da je istina da je plaćeni ubica Čaba Der danas policiji u Budimpešti otkrio da je dobio ponudu od dve različite kriminalne organizacije s naših prostora da me ubije“, rekao je Vučić i dodao da je „pitanje je sada šta je stvarno istina“.

„Šta je stvarno istina?“

Pitanje koje se odmah nametnulo jeste zašto bi plaćeni ubica, koji se dovodi u vezu sa više od 10 nerešenih likvidacija širom Evrope, otkrivao mađarskim inspektorima detalje svojih propalih „poslovnih“ ponuda, posebno u trenutku, kada se već uveliko nalazi u mađarskom zatvoru iz kog je malo verovatno da će izaći u narednih nekoliko decenija. Takođe je malo verovatno da bi ovakvim priznajem uspeo da obezbedi sebi bolje uslove u mađarskom zatvoru, s obzirom na to da se ovo priznanje ne tiče direktno mađarskih istražnih organa koji bi te bolje uslove i trebalo da mu obezbede.

Takođe, apsolutno neverovatno deluje da nijedan mađarski portal tu vest nije objavio ni 24 sata nakon objave srpskog tabloida, u šta se portal Nova.rs uverio pregledom 10 najvećih mađarskih sajtova, rangiranih na Gemijusu. Vest o Čabinom priznanju jednostavno ne postoji, a poslednje vesti koje govore o njemu datiraju od pre mesec i više dana. Poređenja radi, dovoljno je zapitati se da li bi srpski tabloidi ostali nemi da je neki robijaš u Srbiji otkrio policiji da je bio deo zavere ubistva nekog državnika, pa makar i nakon što bi se takva vest premijerno pojavila u medijima te zemlje.

Čaba Der Foto: Milan Malíček / Právo / Profimedia

Takođe, ono što je posebno sumnjivo jeste razmena informacija između dve države, a posebno kosmiška brzina njene međunarodne razmene.

Preciznije, gotovo da je nemoguće da su mađarski inspektori juče izvukli priznanje od Der Čabe da je dobio dve ponude da ubije Vučića, a novinari srpskog tabloida već sat do dva kasnije dobili takvu informacije pre tamošnjih medija. Dodatno je sumnjivo i to što se Čaba kao Vučićev atentator pojavljuje u isto vreme kad mu je u odsustvu otpočelo suđenje zbog ubistva Nebojše Markovića na Banovom brdu, a koji je navodno ubijen greškom umesto brata svoje supruge Aleksandra Šarca.

Zanimljivo je i to što je Čabino prizanje zapravo jedina „ekskluzivna“ informacija koju su preneli tabloidi, pa se s razlogom postavlja pitanje zašto mađarski izvori nisu podelili još neki zanimljiv detalj, recimo o mafijama koje su naručile likvidaciju predsednika ili zašto Čaba nije prihvatio posao. Dakle, sve ono što bi moglo da pomogne predsedniku u aktuelnom ratu za mafijom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare