Čaba Der Foto: Milan Malíček / Právo / Profimedia

Viši sud u Beogradu zakazao je danas za januar naredne godine početak suđenja plaćenom ubici Čaba Deru i Alenu Cigleru, koji se terete za ubistvo Nebojše Markovića u Beogradu, na Banovom brdu, 5. januara 2019. godine, posto je danas održano pripremno ročište.

Deru se sudi u odsustvu, a na sudu ga zastupa advokat, koji mu je postavljen po službenoj dužnosti.

Nebojša Marković Foto: Privatna arhiva

Suđenje njemu i Cigleru će početi 16. januara, precizirala je za Tanjug portparol suda Tatjana Tešić.

On je u pritvoru u Mađarskoj, gde mu se sudi za ubistvo tamošnjeg biznismena u Budimpešti u septembru 2018. godine, tako da je na optuženičkoj klupi za sada samo Cigler, koji je uhapšen nedugo nakon ubistva.

Der je nakon bekstva iz Srbije uhapšen po poternici u Pragu početkom marta 2019. godine, odakle je ižručen Mađarskoj.

Derova i Ciglerova žrtva, Marković, navodno je ubijen slučajno, a meta je prema pisanju medija, bio njegov šurak Aleksandar Šarac, koji je pre mesec dana preminuo nakon što je upucan u garaži Tržnog centra Ušće na Novom Beogradu u sred dana.

Aleksandar Šarac Foto: Instagram/duh.grobarstva

Obojica se terete za krivična dela teško ubistvo u saizvršilaštvu i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Ubistvo Markovića zabeleženo je kamerom sa okolne zgrade, a na snimku se vidi kako zastaje automobil iz kojeg izlazi muškarac u beloj jakni, izvlaci pištolj iz torbe i puca u njega, potom ulazi u vozilo i beži u nepoznatom pravcu.

Der je pre nešto više od dve godine izašao iz zatvora gde je robijao zbog ubistva kriminalca Branislava Jelačića 2004. godine.

Uhapšen je u Pragu 1. marta, a pored Srbije koja ga traži zbog ovog ubistva, njegovo izručenje su tražile i Španija i Holandija i Mađarska kojoj je izručen 18. jula.

Tereti za ubistva u pomenutim državama koje su tražile njegovo izručenje.

Cigler je uhapšen u Subotici nedugo posle ubistva Markovića, a sumnja se da je on vozio automobil „punto“ kojim se Der dovezao i pobegao sa mesta zločina.

I on je u oktobru 2018. godine izašao sa višegodišnje robije i tri meseca kasnije se opet našao iza rešetaka.

Komentari

Svi komentari (0)