Foto: Arhiva/MUP

Nakon što je donedavni šef policijske uprave Novi Sad Milorad Šušnjić, zbog nesuglasica u slučaju Ivana Kontića koji se sumnjiči za brutalno prebijanje M. M. (28), postupajućeg tužioca u tom postupku Svetlanu Suvajdžić optužio da laže i pozvao je na poligraf, reakcija u vidu zaštite neočekivano je izostala i od strane republičkog javnog tužioca Zagorke Dolovac, ali i brojnih udruženja tužilaca. Iako se o ovom slučaju izjašnjavala čak i državna sekretarka MUP Biljana Popović Ivković, koja je nastojala da rad svoje službe opravda tako što je javno prikazala iskaz pretučenog mladića na nacionalnoj televiziji i pritom učinila krivično delo, Dolavac, sa druge strane, ćuti o napadima na svoje zamenike, a ništa više glasniji nisu ni predstavnici udruženja.

Šušnjić je ranije u saopštenju za javnost izjavio da su netačne tvrdnje Osnovnog javnog tužilaštva, koje je za Novu.rs potvrdilo da ih novosadska policija nije obavestila o prebijanju M. M. (28) istog dana kada se obračun dogodio, i potom skadalozno pozvao tužiteljku Suvajdžić na poligraf. O pomenutom slučaju, odnosno u zaštitu policije, stali su gotovo svi visoki funkcioneri MUP, među kojima je i državna sekretarka Biljana Popović Ivković, ali i direktor policije Vladimir Rebić. Ipak. iako je čak nekoliko dana prošlo od optužbi Šušnjića na račun Suvajdžićeve, dosad u njenu odbranu nije stala ni Republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac, s obzirom da je reč o napadima na njen „resor“, a ni udruženja tužilaca.

Foto: Vesna Lalić/ Zagorka Dolovac

Povodom komentara o napadima na tužiteljku Suvajdžić pozvali smo Udruženja tužilaca Srbije (UTS) u kome su nam rekli da o pomenutom slučaju trebalo da se oglasi upravo republička tužiteljka Dolovac.

„Mi smo već toliko puta pričali o odnosu policije i tužilaštva, da ovo nije ništa novo. U ovom slučaju mislimo da bi trebalo da reaguje Republički tužilac, jer se zna ko rukovodi predistražnim postupkom i zna se ko je rukovodilac policije kada je isti u pitanju. Čula sam se sa kolegama u Novom Sadu, oni se dali hronologiju slučaja. Smatramo da bi trebalo da republički tužilac reaguje i da kaže policiji da radi svoj posao, a da tužilaštvo pusti da radi svoj“, kaže predsednica UTS Lidija Komlen Nikolić i dodaje da, „nažalost, saopštenje u pojedinačkom slučaju, neće ništa promeniti“.

Pročitajte još...

Sa druge strane, Goran Ilić, član Državnog veća tužilaca (DVT), kaže za Nova.rs da je potpuno neprimereno da načelnik PU Novi Sad predlaže poligrafsko testiranje zamenice tužioca Svetlane Suvajdžić. Ističe i da bi DVT zauzelo stav o nekom pitanju potrebno je da predsednica istog, a to je Zagorka Dolovac, zakaže sednicu na kojoj bi se razgovaralo o pomenutoj temi.

„Skoro da sam siguran da sednica neće biti zakazana, kao što nije bila zakazana mnogo puta kada je trebalo da bude zakazana, čak i kada je postojala inicijativa članova Veća za sazivanje. Pošto je verovatno da sednice Veća neće biti, izneću stav kao član Državnog veća tužilaca, organa zaduženog da štiti samostalnost javnih tužilaca. Najpre, ne znam  da li je u pravu policija ili tužilaštvo u pogledu obaveštavanja o krivičnom delu koje je uznemrilo javnost. Međutim, smatram potpuno neprimerenim da načelnik PU Novi Sad predlaže poligrafsko testiranje zamenice tužilaca Suvajdžić.  Na detektoru laži, po pravilu, testiraju se osumnjičeni, a zamenica tužioca nije osumnjičena, niti bi načelnik svojim izjavama trebalo da je dovodi u takav kontekst“, kaže Ilić za naš portal.

Foto: Medija centar Beograd/ Goran Ilić

On ističe i da tužilac rukovodi preistražnim postupkom, tako da ne može načelnik da putem detektora laži, koji inače nije dokaz u krivičnom postupku, utvrđuje odgovornost onog ko rukovodi policijom, pa i njegovim radom – kada je reč o predistražnom postupku.

Pročitajte još...

„Profesionalna odgovornost tužilaca se utvrđuje u discipinskom postupku, a ne poligrafskim testiranjem. Međutim, ovaj događaj ponovo aktuelizuje pitanje odnosa policije i tužilaštva. Mnogo puta sam govorio da je neodrživ odnos po kome policija kao radi u predistražnom postupku za tužioca, ali za svoj rad odgovara starešinama unutar policijskog sistema. Taj sistem „duplih komandi“ dovodi do ovakvih situacija u kojima se se kao ping pong loptica odgovornost sa policije prebacuje na tužilaštvo i obrnuto“, dodaje Ilić.

Zbog užasnih napada na tužiteljku Suvajdžić pozvali smo i Udruženje sudija i tužilaca (UST), koji se takođe nisu oglasili o ovom slučaju niti javno osudili ponašanje odlazećeg policijskog načelnika.

Snimak prebijanja šokirao javnost

Podsetimo, za slučaj brutalnog prebijanja koje se dogodilo 24. avgusta saznalo se tek 12. septembra, kada je političar Miroslav Parović objavio video-snimak na društvenim mrežama. Iako je slučaj prijavljen ranije, za osumnjičenim Kontićem potraga je raspisana tek nakon što je snimak ugledao svetlost dana i izazvao osude javnosti.

„UST podseća da su svi organi koji učestvuju u predistražnom postupku dužni da o svakoj radnji preduzetoj u cilju otkrivanja krivičnog dela ili pronalaženja osumnjičenog obaveste nadležnog javnog tužioca, te da je zapravo pitanje koje su mere od strane policije preduzete radi otkrivanja učinioca, sprečavanja da učinilac ne pobegne i obezbeđivanje tragova krivičnog dela, a nakon što je tužilštvo kvalifikovalo sporni događaj kao krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti“, navodi Lazar Lazarević zamenik predsednika udruženja i dodaje:

„Budući da se postupanje policije ne završava kada obaveste tužilaštvo o spornom događaju, UST smatra da će zapravo datumi preduzimanja mera na koje je policija ovlašćena odredbom člana 286 Zakonika o krivičnom postupku, jasno prikazati dinamiku rada policije u konkretnom slučaju, te da za poligrafskim ispitivanjem bilo koga neće biti potrebe, naročito što isto ne predstavlja bilo kakav dokaz u krivičnom postupku“, kazao je uz napomenu da bi o ovom slučaju trebalo da se pozabavi i Državno veće tužilaca.

Foto: Printscreen/Facebook/Miroslav Parovic

Podsetimo,  Osnovno tužilaštvo u Novom Sadu potvrdilo je ranije za portal Nova.rs da 24. avgusta nisu obavešteni od strane novosadske policije o obračunu koji se dogodio u Jevrejskoj ulici, kada je osumnjičeni Ivan Kontić brutalno pretukao i lomio ruke mladiću. Oni su istakla da ih je policija o događaju obavestila tek 4. septembra, dok je načelnik PU Novi Sad to demantovao, optužujući tužilaštvo da iznosi neistine.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare