Radovan Karadžić Foto: EPA-EFE/YVES HERMAN

Osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić, prvi predsednik Republike Srpske ostatak kazne služiće u zatvoru u Britaniji, preno je britanski portal "Gardijan".

Podsetimo, Karadžić je 2019. godine osuđen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i zločina prtiv čovečnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja. Ovom odlukom preinačena je prvostepena presuda Tribunala u Hagu kojom je u martu 2016. godine bio osuđen na 40 godina.

Pročitajte još:

„Registar će službeno zatražiti od Vlade Velike Britanije da izvrši kaznu Karadžiću i da Vlada Velike Britanije pristupi ovom zahtevu, obavesti Karadžića o tome i poduzme sve potrebne mere kako bi olakšala njegov transfer u Veliku Britaniju što je brže moguće“, navodi se u naredbi koju je potpisala sudija Carmel Agius.

Odluka je donesena 11. maja ove godine, a na osnovu Ugovora koji su UN i Vlade Velike Britanije potpisale s Haškim tribunalom 11. marta 2004. godine.

Inače, odluku o prebacivanju Karadžića ootvrdilo je britansko Ministarstvo za spoljne poslove, Komonvelt i razvoj Ujedinjenog Kraljevstva.

„Radovan Karadžić je jedan od retkih ljudi koji je proglašen krivim za genocid. On je odgovoran za masakr muškaraca, žena i dece u genocidu u Srebrenici i pomogao je u opsadi Sarajeva koja je predstavljala napad na civile“, rekao je Dominik Rab, ministar spoljnih poslova Velike Britanije i dodao:

„Trebalo bi da budemo ponosni na činjenicu da je Britanija, od obezbeđivanja njegovog hapšenja, do odlaska u ćeliju, tokom prethodnih 30 godina učestvovala u potrazi za pravdom“, prenose britanski mediji.

Podsetimo, Karadžić je 20. marta 2019. godine pravosnažnp osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid i druge zločine počinjene u BiH između 1992. i 1995. godine. Proglašen je krivim za genocid na području Srebrenice 1995. godine, progon i ubistva Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad stanovništvom Sarajeva, granatiranjem i snajperskom vatrom i uzimanje pripadnika međunarodnih mirovnih snaga za taoce.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare