Veljko Belivuk, živa žrtva, nepoznata osoba
Foto: Nova.rs/Shutterstock

Veljko Belivuk, vođa beogradske ispostave "kavačkog klana", trebalo je da bude ubijen iz snajperske puške u mafijaškoj sačekuši u prestonici u junu prošle godine.

Velja Nevolja je o tome, preko zaštićene aplikacije „Skaj“, pričao sa svojim najbližim saradnikom Markom Miljkovićem, dok se ovaj u bolnici oporavljao od korone.

Kako se zaključuje is prepiske, Belivuk je morao da „iskešira“ 100.000 evra da bi dobio sve informacije. Podatke je dobio od čoveka koji je bio deo plana za njegovu likvidaciju. U celu organizaciju upleo je i Aleksandra Gligorijevića Pukija, koga su potom brutalno ubili.

Optužnica, koju je 30. jula podiglo Tužilaštvo za organizovani kriminal, daje detalje ovog slučaja. Tu se navodi da je Aleksandar Gligorijević usmrćen, jer je navodno odavao saznanja o kretanju i planovima Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Kako su Nevolja i Mesar sumnjali, „planirao da sa pripadnicima suparničke navijačke i kriminalne grupe“ ubije Belivuka snajperskom puškom.

Pukiju su u aplikaciji „Skaj“ dali nadimak: „Ronin“ aludirajući na japansku istoriju, gde samuraji koji bi izgubili gospodara ili bi postali banditi, dobijaju taj naziv.

Belivuk se 13. juna 2020. godine dopisivao sa nepoznatom osobom preko aplikacije „Skaj“, a sumnja se da je upravo reč o Miljkoviću:

„Brate… ovaj me namestio … ako sve ok bude, za par dana ide u klanicu… evo je puška, sada mi je doneo Ronin … Ovaj iz Odžaka… da sa Trajkom i Stojketom… nego je shvatio o kome se radi, tj. gde treba da nas radi i rešio da nam proda priču za 100 soma… i da ubijem ovog Veskovića i on je siguran… Sinoć je viđen sa tim Trajkom… želudac me boli…“, piše Belivuk.

Srdjan Lalic Veljko Belivuk Velja Nevolja
Veljko Belivuk Velja Nevolja i Srđan Lalić Foto:MUP Srbije

Komunikacije se odvijala dva i po sata, a Belivuk ne pominje ime čoveka „koji im je prodao priču“, ali tvrdi da je izvesni Vesković, navodno, bio zadužen da ga ubije.

Prema nezvaničnim operativnim saznanjima policije, postoji verovatnoća da je pomenuti Vesković poreklom iz Crne Gore, kao i to da se izvesno vreme krio u Bosni i Hercegovini.

Belivuk se u jednom momentu sastao sa „tajanstvenim čovekom“ kome je dao novac za „priču“:

„Pseto mi donelo pušku na noge i tapše me po ramenu … ma ne pitam to ja ništa, nije mi on priznao to, drug moj video Ronina i Trajka sinoć oko 12, a on mi poslao u 12.55 poruku da noćas moramo da se vidimo. Dogovorio sam da idu u utorak Ronin i jedan naš da nam Ronin pokaže gde je Vesković i onda klanica…“, piše Velja Nevolja.

Marko Miljković je kako se sumnja sve vreme umirivao Belivuka i pomagao mu da smisle način kako da namame Ronina, kome inače ne veruju. U ovim porukama nije najjasnije da li je on taj čovek koji je „prodao“ priču, ali je izvesno da je Gligorijević doneo snajper Belivuku, iz kog je navodno trebalo da bude ubijen.

„Doneo mi pušku idiot, ja i dalje ne verujem… ima i prigušivač. Kaže Hel (osumnjičeni Nebojša Janković) da je cev odlična, pakovana puška, cev je bruka i mehanizam, ali je optika k…c. Videćemo kad ga spakujemo, šta da radim, daće šifru „Skaja“ pa lagano… Dao sam im ozvučen auto sinoć, ne mogu da dočekam da ga udavim!“, napisao je Nevolja.

Po svemu što se zna, pripadnici ove kriminalne grupe nisu uspeli da dođu do famoznog Veskovića. U optužnici se ne razjašnjava ni ko su „Trajko i Stojke“ koje pominje Belivuk. Navodno, policijski operativci, kao i tužioci, koji su radili na ovom predmetu (Mladen Nenadić i njegova dvojica zamenika Saša Ivanić i Zoran Babić) imaju indicije o kome je reč, pišu Novosti.

Bonus video: Dovođenje Veljka Belivuka na stadion


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram