Foto: Printscreen

Spregama „kavačkog klana“ i njihovih spoljnih saradnika sa državnim i policijskim strukturama, trenutno se bave Crna Gora, Ukrajina i Slovenija, dok je Srbija, zasad, sigurna kuća za sve one koji su direktno učestvovali u nastanku, razvoju i zaštiti beogradskog ogranka, a koji sad i sami nazivaju najkrvoločnijim.

Dok većina evropskih zemalja ima jasan stav po pitanju organizovanih kriminalnih grupa , a posebno njihovim kontaktima u vlasti, država Srbija pokušava da ubedi kako domaću tako i stranu javnost da je ozloglašeni klan Veljka Belivuka mogao da nastane i počini zverske zločine mimo znanja svih bezbednosnih službi, ali i funkcionerima koji njima rukovode.

Dok Ukrajina trenutno pretresa ministarsku podršku atentatorima Radoja Zvicera iz Kijeva, Crna Gora ispituje povezanost bivših šefova policije sa „kavčanima“. Za to vreme vlast u Srbiji pokazuje samo slike osakaćenih leševa i žrtava klana koji je i sama stvorila. Svoj rad je bazirala na hapšenju ove kriminalne grupe, a nakon što je podignuta optužnica postalo je jasno da nema nameru da se bavi otkrivanjem niti procesuiranjem njihovih saradnika i zaštitnika u vlasti.

Ukrajina

Nakon prošlogodišnjeg pokušaja ubistva vođe „kavčana“ Radoja Zvicera u luksuznom naselju u Kijevu, kada ga je od atentatora spasla supruga Tamara koja je na njih zapucala, ukrajinska policija i tužilaštvo vode opsežnu istragu koja je i dalje u toku. Prema poslednjim informacijama objavljenim u ukrajinskim medijima, ona je upravo proširena i na pomoćnika načelnika Uprave nacionalne policije Kijeva i bivšeg narodnog poslanika Narodnog fronta Jevgenija Deideija, kao i još dvojicu policajaca.

Ova informacija obnarodovana je najpre u nalogu Pečerskog orkužnog suda u Kijevu, a slučaj ispituje Državni biro za istrage i za cilj ima utvrđivanje uloga ovih funkcionera u orgnizaciji bekstva atentatora iz Srbije i Crne Gore.

Foto: Nacionalna policija Ukrajine

Lisice su stavljene su srpskim državljanima Petru Jovanoviću i Milanu Brankoviću, ali i Crnogorcima Emilu Tuzoviću i Stefanu (Mandiću) Đukiću. Tada je uhapšen je i službenik Nacionalne policije Ukrajine Rostislav Černobrivi, kojeg kolege sumnjiče da je pomagao napadačima tako što im je obezbedio prevoz kroz Ukrajinu i oružje.

Crna Gora

I matična zemlja kavačkog klana, Crna Gora, odlučila je po svemu sudeći da se obračuna sa onima iz redova političke strukture koji su pomagali kavačkom klanu u proteklom periodu.

Zoran Lazović. Foto: Savo Prelević/Vijesti.me

Naime, kako je naš list već pisao, postoje osnovi sumnje da je nesmetano funkcionisanje klana u toj zemlji omogućio Petar Lazović koji je zaposlen u Agenciji za nacionalnu bezbednost (ANB), a njegovo ime spominjalo se i u kontekstu ukidanje zabrana Veljku Belivuku da uđe u Crnu Goru.
Tu informaciju potvrdili su i crnogorski mediji pozivajući se na izvora iz bezbednosnih službi koji je kazao da se ovi navodi proveravaju. Inače, Petar Lazović je sin doskorašnjeg šefa Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Zorana Lazovića.

Slovenija

Slovenačka policija razbila je u maju ćeliju kavačkog klana nastanjenu u njihovoj državi zahvaljujući, u najvećoj meri, tajnim agentima koji su se infiltrirali u klan i osumnjičila najmanje 60 osoba za šverc droge, oružja i nezakonito prebacivanje miliona zarađenih od tog posla iz Španije u Beograd.

Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Uhapšeni su osumnjičeni iz Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Tu kriminalnu grupu sumnjiče za šverc najmanje 790 kilograma kokaina, 2,249 kilograma konoplje, 96 kilograma hašiša, 10 kilograma heroina, 30 litara amfetamin baze i krijumčarenje više miliona evra zarađenih prodajom droge

Zajedno sa osumnjičenim kriminalcima i dilerima, kako se navodi u krivičnoj prijavi koju je Policija Slovenije podnela, uhapšeni su i advokat i računovođa, a njihovo navodno članstvo u klanu oslikava koliko je grupa bila razgranata i dobro organizovana.

Bonus video: Dovođenje Veljka Belivuka na stadion

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar