Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Zaštitnik građana saopštio je danas da je u osam postupaka kontrole pravilnosti i zakonitosti rada MUP-a utvrdio da postoje propusti u postupanju policijskih službenika prema pojedinim građanima tokom protesta u julu 2020. godine u Beogradu i Novom Sadu.

Propusti se, kako je saopštio Zaštitnik građana, sastoje u nedozvoljenoj upotrebi sile i nezakonitoj i nepravilnoj upotrebi sredstava prinude policijskih službenika prema pojedinim građanima.

Time su im, kako je naveo u saopštenju, povredili pravo na nepovredivost fizičkog i psihičkog integriteta i pravo na dostojanstvo.

Propust je, kako dodaje, i što policijski službenici nisu imali vidno istaknute identifikacione oznake što je otežalo sprovođenje istrage i utvrđivanje njihove individualne odgovornosti.

Zaštitnik građana je, kako je saopšteno, po sopstvenoj inicijativi na osnovu saznanja dobijenih iz medija i video snimaka sa društvenih mreža, pokrenuo osam postupaka kontrole pravilnosti i zakonitosti rada MUP-a.

On je utvrdio, kako se navodi, da u svim tim slučajevima postoje propusti u postupanju policijskih službenika prema pojedinim građanima u periodu od 8. do 11. jula 2020. godine.

U saopštenju se navodi da je Zaštitnik građana kao propust utvrdio i to što Sektor unutrašnje kontrole nije odmah po saznanju, odnosno bez odlaganja, preduzeo sve radnje i aktivnosti u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja i pribavljanja dokaza, kao i individualne odgovornosti policijskih službenika koji su nezakonito i nepravilno postupali prema pojedinim građanima.

Zaštitnik građana u preporukama navodi da je potrebno da MUP kontinuiranim obukama obezbedi da svi policijski službenici prilikom primene ovlašćenja postupaju u skladu sa zakonom.

U preporukama je naveo i da je potrebno da MUP obezbedi da svi policijski službenici prilikom obezbeđenja javnih skupova, održavanja javnog reda i mira i primene policijskih ovlašćenja prema građanima imaju vidno istaknute identifikacione oznake na osnovu kojih ih je moguće lako identifikovati.

„Ministar unutrašnjih poslova, direktor policije i načelnici policijskih uprava će, ostvarujući svoju ulogu u borbi protiv nekažnjivosti za torturu, poslati snažnu poruku da je neadekvatno postupanje prema građanima protivzakonito, neprofesionalno i da podleže odgovarajućim sankcijama“, naveo je Zaštitnik građana.

Dostizanje tog cilja će se, kaže, osigurati sprovođenjem delotvorne istrage, utvrđivanjem individualne odgovornosti i sankcionisanjem odgovornih policijskih službenika, navodi se u saopštenju.

Zaštitnik građana u preporuci navodi da Sektor unutrašnje kontrole u budućem radu treba odmah po saznanju da je došlo do nezakonitog postupanja na štetu prava građana preduzima sve radnje usmerene na otkrivanje odgovornih policijskih službenika.

Očekuje da ga MUP Srbije u roku od 60 dana obavesti o postupanju po ovoj preporuci.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar