Policija zverski tuče bespomoćnog mladića na Terazijama, Foto: Printscreen/Twitter/A 11 - Inicijativa za ekonomska i socijalna prava

Beogradski centar za ljudska prava (BCLJP) podneo je inicijativu Ministarstvu unutrašnjih poslova da se u što skorijem roku dopuni Zakona o policiji tako što će biti propisana momentalna suspenzija policajaca protiv koga je pokrenut disciplinski postupak da je bez osnova upotrebio silu prema građaninu, kao i prestanak radnog odnosa u policiji ukoliko se utvrdi da je to učinio. U svom zahtevu pozivaju se na praksu Evropskog suda za ljudska prava.

U Inicijativi se ističe da su prvu polovinu jula 2020. godine obeležili mnogobrojni slučajevi policijskog zlostavljanja građana na protestima održanim u Beogradu, Novom Sadu, Кragujevcu i drugim gradovima u Srbiji.

„Više desetina policijskih službenika je bez ikakvog povoda primenjivalo silu prema građanima – udarali su ih službenim palicama u glavu, leđa i druge delove tela, šutirali ih, gazili, gađali suzavcima u telo, obarali sa bicikala itd., čime je pred domaćom i svetskom javnosti teško narušen ugled srpske policije“ ističe se u ovom dokumentu i podseća da „raširenu praksu policijskog zlostavljanja u Srbiji prati i visoka stopa nekažnjivosti državnih službenika za ta dela“.

Zato je kako,  kako ističu u Beogradskom centru za ljudska prava, neophodno propisati suspenziju zaposlenog u Ministarstvu unutrašnjih poslova protiv kojeg je „pokrenut disciplinski postupak zbog sumnje da je namerno upotrebio neosnovanu fizičku ili psihičku prinudu prema građaninu ili/i krivični postupak zbog sumnje da je učinio krivično delo zlostavljanja i mučenja ili krivično delo iznuđivanja iskaza“.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Predloženo je i da se propiše mogućnost privremenog udaljenja iz službe na zahtev javnog tužioca, ako i pre pokretanja krivičnog postupka za navedena krivična dela postoje uverljive tvrdnje ili drugi dokazi o tome da je učinio krivično delo zlostavljanja i mučenja ili krivično delo iznuđivanja iskaza.

„Mere privremenog udaljenja sa rada službenika Ministarstva trebalo bi da traju do pravnosnažnog okončanja postupaka za utvrđivanje krivične ili/i disciplinske odgovornosti, a u slučaju pravnosnažne osude za navedena krivična dela ili pravnosnažne odluke o utvrđivanju disciplinske odgovornosti za namernu upotrebu neosnovane fizičke ili psihičke prinude prema građanima, zaposlenom u Ministarstvu unutrašnjih poslova bi po sili zakona trebalo da prestane radni odnos“, ističu u inicijativi.

U ovom svom predlogu pozivaju se na praksu Evropskog suda za ljudska prava, koji je više puta u svojoj praksi istakao  da „državni službenik protiv kojeg se vodi postupak zbog sumnje da je izvršio akt zlostavljanja mora biti privremeno udaljen iz službe za vreme trajanja istrage i suđenja, ali i otpušten ako dođe do osude, što je od velike važnosti za održavanje poverenja građana u rad državnih organa.“

Beogradski centar za ljudska prava ističe da se uvidom u predmete  koji su u poslednjih 10 godina vođeni protiv službenika MUP-a zbog sumnje da su zlostavljali, mučili ili iznuđivali iskaze „može pronaći nemali broj onih – među kojima prevladavaju policijski službenici, koji su plaćanjem određenog novčanog iznosa u humanitarne svrhe ili nastupanjem apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja izbegli utvrđivanje krivične odgovornosti“.

policija nasilje protest
Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

„U gotovo svim slučajevima u kojima je doneta osuđujuća presuda protiv javnih službenika za učinjeno krivično delo zlostavljanja i mučenja ili krivično delo iznuđivanja iskaza izricane su uslovne osude, kojima se obično utvrđivala kazna zatvora do šest meseci. Jedna od posledica opisane prakse ogleda se u tome što je najveći broj službenika za koje su postojali osnovi sumnje da su učinili dela zlostavljanja ostajao na radu u službi za vreme trajanja postupaka, čak i nakon pravnosnažnog utvrđivanja njihove krivične odgovornosti“ upozorava se u ovoj inicijativi.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare