Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Demonstranti i policija sukobili su se nasilno u Beogradu sinoć usled besa zbog ponovnog uvođenja strogih karantinskih mera sa ciljem suzbijanja širenja koronavirusa, piše Gardijan. Svetski mediji preneli su vesti o sinoćnim događanjima ispred zgrade Narodne skupštine u Beogradu, a neki primećuju i da predsednik Aleksandar Vučić definitivno ima većih problema nego što se činilo pre nekoliko dana.

Londonski Gardijan piše i da je grupa demonstranata upala u Parlament, a da je policija odgovorila suzavcem i demonstracijom sile. List se osvrće na zvanične statistike o situaciji sa koronavirsom u zemlji, ali podseća i da su srpsku strategiju za borbu protiv virusa oblikovali kineski stručnjaci koje je u kineska vlada poslala u Beograd proletos; njihova preporuka bila je primena strogih mera, ali je zemlja poslednjih nedelja počela da se otvara.

Gardijan podseća i da je koliko prošle nedelje stranka Aleksandra Vučića osvojila većinu na parlamentarnim izborima koje je većina opozicije bojkotovala, a da neki optužuju Vučića da je ukinio karantinske mere prerano kako bi izbori bili održani i da je veliki deo besa među građanima izazvan osećajem da su bezbednosne mere skrojene u skladu sa političkom situacijom.

Gardijan piše da je Vučić jutros učestvovao u onlajn panelu sa premijerima Mađarske i Slovenije i da nije pomenuo proteste, ali je istakao da je pre nedelju dana odbio zahteve za potpuni karantin.

Zeit naziva Vučića autokratom koji je popuštanjem mera doveo do širenja epidemije zarad čuvanja fotelje

BBC ističe da su protesti počeli mirno i da među okupljenima bili studenti i porodice. Dodaje se da se za pokretanje nemira optužuju desni nacionalisti, kao i za upad u zgradu parlamenta, a da srpski mediji navode da je među njima i poslanik koji širi teorije zavere o vakcinama i 5G mreži.

Dopisnik BBC-a za Balkan piše da su protesti manjeg obima u Srbiji u prinicpu uobičajena stvar, što pokazuju i fragmentisana opozicija i bojkot nedavno održanih izbora, ali da demonstracije uglavnom ne podrazumevaju da policije maše pednrecima i baca suzavac, dok demostranti policiju gađaju kamenicama i pale policijske automobile.

On ističe i da su vlasti postavile barikade oko Skupštine da spreče da se situacija ponovi i večeras, ali da će se demonstranti po svoj prilici vratiti.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

BBC dodaje da je premijerka Srbije osudila upad u parlament kao „nasilni napad“ dok se Srbija i njen zdravstveni sistem bore sa pandemijom, ali da se na video snimcima vidi kako policija tuče i šutira demonstrante.

Hrvatski Jutarnji list u tekstu pod naslovom „Pozadina haosa u Beogradu, Vučiću nije problem samo korona: ‘Ovakav autogol Evropa ne pamti'“ piše da se pre samo nedelju dana činilo da Aleksandru Vučiću „ne može bolje i da je na vrhuncu“, ali da se onda odjednom sve preokrenulo.

„Aleksandru Vučiću sručili su se problemi na leđa, a agresivni demonstranti dokotrljali su se ispod njegovih prozora. Policiji je trebala cela noć, mnoštvo suzavca, pendreka i vozila da smiri hiljade nasilnih demonstranata pred beogradskom Skupštinom, svega kojih stotinak metara od njegove predsedničke rezidencije. Na demonstrante je jurišala i policijska konjica. Policija je bila vrlo brutalna, ali ni demonstranti nisu zaostajali. Uhapšeno je više desetina demonstranata, a povređeno je i 40-ak policajaca“, piše Jutarnji.

Pročitaj i:

Iako se prorežimski mediji sada fokusiraju na ultranacionalistički element protesta koji definitivno jeste bio prisutan i odvratio neke demonstrante od učestvovanja, Vučić je svakako „u priličnim problemima“, a „širenje zaraze i sve lošiji status i imidž koji ima u Evropi tera ga na drastično postupanje“.

„Sada je evidentno da je Vučić zbog izbora manipulisao koronom i sve mu se to vratilo poput bumeranga“, piše Jutarnji. „Čini se da je korona pobegla Vučiću iz ‘radijusa’ više nego je hteo i mislio.“

Jutarnji list ističe i da je Srbija uz Rusiju i Belorusiju bila jedna evropska zemlja koja je podržala kineski deklaraciju o stanju u tamošnjoj pokrajini Sinđijang gde žive pretežno Ujguri muslimani, uz Severnu Koreju, Kubu, Pakistan i neke afričke zemlje.

EU je upozoravala na kršenje ljudskih i manjinskih prava u toj kineskoj provinciji, a odluku Srbije da stane na stranu „brata Si Đinpinga“ nazvala je „najvećim autogolom koji je postigla jedna zemlja koja pretenduje na ulazak u EU“.

Kada je reč o Briselu i ljudskim pravima, i nemačka kancelarka Angela Merkel danas je, ne imenovavši Srbiju doduše, istakla da ograničenje fundamentalnih prava zbog pandemije „ima previsoku cenu“ i da pandemija nikada ne bi smela da bude izgovor za urušavanje demokratskih principa.

Svetske agencije prenele su kasno sinoć da su se demonstranti i pristalice opozicije sukobili sa policijom i pokušali da upadnu u zgradu Skupštine Srbije u Beogradu, nakon najave vraćanja restriktivnih mera, uključujući policijski čas za vikend, radi suzbijanja širenja korona virusa.

Pojedini demonstranti su, navode agencije, nakratko uspeli da se probiju u zgradu skupštine, ali su ih policajci potisnuli, a oni su uzvratili paljenjem baklji i bacanjem kamenja, flaša i jaja na policiju.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

AP navodi da je policija u nekoliko navrata ispalila suzavac na demonstrante ispred zgrade parlamenta, dok su pojedini demonstranti uzvikivali: „Ostavka, ostavka“.

Nekoliko sukoba izbilo je između nekih od najekstremnijih demonstranata, koji kako se čini, kaže AP, pripadaju krajnje desnim grupama, i policajaca koji su koristili palice.

Policija se, navodi se, sukobila sa demonstrantima i ispred zgrade RTS, koju opozicija optužuje za pristrasno izveštavanje u korist vlasti.

Prethodno je predsednik Aleksandar Vučić opisao situaciju sa epidemijom korona virusa u Beogradu kao „alarmantnu“ i „kritičnu“, jer su bolnice u gradu blizu popunjenih kapaciteta, nakon što su vlasti ranije tokom dana izvestile o najvećem dnevnom broju smrtnih slučajeva od korona virusa.

Mnogi su, kako piše AP, optuživali predsednika Srbije da je prethodne mere zatvaranja ukinuo samo zbog izbora, što je on negirao.

Agencija je prenela i da je premijerka Srbije Ana Brnabić osudila proteste, navodeći da će policija zaštititi red i mir i optužila opozicione političare da stoje iza upada u parlament.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Rojters navodi da je Srbija sa sedam miliona stanovnika prijavila je 16.168 slučajeva korona virusa, i 330 preminulih, a samo u utorak zabeleženo je 299 novoobolelih i 13 preminulih.

Epidemiolozi i doktori upozorili su da su bolnice pune, a medicinski radnici umorni, navodi britanska agencija.

Rojters ističe da je Srbija početkom marta uvela vanredno stanje radi suzbijanja širenja korona virusa, a krajem maja bila među prvim zemljama koja se otvorila i zakazala izbore za 21. juni.

Protivnici krive vladu za porast broja slučajeva korona virusa i tvrde da građani ne treba da plaćaju cenu još jednim policijskim časom, navodi Rojters.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare