Foto: Shutterstock

Povodom serije anonimnih ispovesti studenata Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, u kojima se priča o seksualnom uznemiravanju od strane određenih predavača portal Nova.rs je kontaktirao dekana fakulteta Vladimira Lojanicu.

S obzirom na to da je u pitanju enorman broj slučajeva i situacija, upitali smo fakultet da li je upoznat sa pojavom seksualnog uznemiravanja u njihovoj ustanovi. Takođe, upitali smo da li je pokrenut bilo kakvi postupak ili istraga protiv predavača.

„Uprava Fakulteta do sada nije upoznata sa ovom situacijom. Do sada nije postojala ni jedna prijava nadležnim organima ni od strane studenata ni od strane Fakulteta. Fakultet nije ništa pokrenuo do sada, obzirom da nije bilo prijava, sve do danas kada svi na isti nacin o tome saznajemo“, istakao je dekan Arhitektonskog fakulteta Vladimir Lojanica.

Kako navode iz uprave fakulteta, u nedavnom periodu se nijedan student nije požalio na seksualna uznemiravanja.

Ranije je na društvenim mrežama osvanula anketa pod nazivom „Ne osećam se bezbedno u sali profesora (ime poznato redakciji)“ a kojoj je za cilj da se sve žrtve seksualnog uznemiravanja na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu jave.

Na Instagram nalogu koji je napravljen samo za ovu situaciju, pojavile su se ispovesti anonimnih studenata o situacijama kroz koje su oni prolazili i o seksualnom nasilju koje su doživeli od strane profesora i asistenata na fakultetu.

Foto:Shutterstock
Svaka od studentkinja koja je podelila svoju ispovest javno, to je učinila anonimno, iz straha i nespremnosti da takve stvari iskaže pod imenom i prezimenom.
„Ponaša se neprimereno i pravi neprijatne komentare prema devojkama u njegovoj sali. Priđe devojkama previše blizu i ispipa im kosu, ramena.. Na čašu je napravio komentar kako muški ne trebaju da nose šorc na fakultetu, dok je to potpuno drugačije ako devojke nose suknje“, poslala je jedna od studentkinja.
„Pohotno gledanje studentkinja, dodirivanje za ruku, rame, gde uopšte nije potrebno i time čini da se osećate neprijatno, daje dvosmislene i lascivne komentare. Prošle godine kada je predavanje bilo onlajn podelio je ekran sa eksplicitnim sadržajem – polni organi muškaraca i žena“, tekst je jednog od poslatih komentara.
****
BONUS VIDEO: Hapšenje osumnjičenih pedofila u akciji „Armagedon“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare