Foto: Medija centar Beograd, N1

Nakon što je episkop bački Irinej Bulović u saopštenju za javnost, povodom otmice studenta za koju je osumnjičen vladika Stefan Šarić, optužio Božu Prelevića da vodi hajku protiv Srpske pravoslavne crkve (SPC) jer zastupa oštećenog, oglasio se i poznati advokat. Prelević u autorskom tekstu za portal Nova.rs navodi da on ni u jednom trenutku nije SPC pomenuo u negativnom kontekstu, već samo istakao da crkva ima problem sa pojedinačnim ispadima sveštenika u svojim redovima, a koji se kose sa hrišćanstvom.

„Iznenađen saopštenjem Informativne službe Eparhije bačke SPC pregledao sam pažljivo emisiju News Max Adria, emitovanu na Nova S 21.09. Nijednom rečju nisam u negativnom smislu spomenuo ni Srpsku pravoslavnu crkvu, ni Sinod, niti Patrijarha srpskog gospodina Irineja, već naprotiv, veoma pozitivno sam se izrazio o nekoliko crkvenih velikodostojnika i profesora sa Bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji svojim delanjem vraćaju veru i snagu vernicima da se mogu izboriti sa izazovima današnjice“, navodi Prelević u autorskom tekstu.

Pročitajte još...

U pomenutom saopštenju Eparhije bačke ističe se kako je advokat Prelević izrekao niz kleveta na račun Irineja Bulovića, te da je  “iz samo njemu znanih razloga i bez ikakve argumentacije, potpuno paušalno i zlonamerno, doveo u vezu Episkopa bačkog Irineja sa aktuelnim optužbama za otmicu studenta Marka Žarkova protiv Episkopa vladike Stefana”.

Ipak, Prelević tvrdi da to nije tačno.

„Tačno je da ni ovde nisam spomenuo Episkopa bačkog gospodina Irineja. Srpska pravoslavna crkva, kao i druge konfesije i državne
institucije imaju problem sa pojedinačnim ispadima sveštenika koji se kose sa hrišćanstvom, Svetosavljem i moralom. Snaga svake crkve se ogleda u snazi da se protiv tih negativnih pojava bori“, navodi advokat i dodaje:

Božo Prelević Foto: Medija Centar Srbije

„Nažalost, očito je da i počinioci prestupa imaju svoje zaštitnike, jer bi u suprotnom njihovo procesuiranje bilo jednostavnije i brže. Dakle, jasno je da i u Srpskoj crkvi, kao i u svakoj drugoj, iz nekih lukreativnih razloga dalekih Hristu, postoje zaštitnici ljudi, sklonih pedofiliji, kriminalu, politici i ostalom razvratu“, kaže on.

„Meni je nepoznato kako i zašto je informativna služba Eparhije bačke u spomenutom zaštitniku zala prepoznala baš Episkopa bačkog gospodina Irineja, niti je moje da to objašnjavam. Ni u jednom trenutku, ni u pozitivnom, ni u negativnom kontekstu nisam spomenuo Episkopa bačkog gospodina Irineja, koji jeste na čelu Episkopije kojoj pripada Marko Žarkov i po tom osnovu je Episkopija morala da mu pruži zaštitu“, kaže poznati advokat.

Pročitajte još...

On se u svom odgovoru na optužbe sa kojima se susreo istakao da je njegova namera samo da se u slučaju otmice utvrdi istina.

„Govoreći o predmetu Marka Žarkova izneo sam nadu da će i crkveni sud SPC utvrditi istinu, ne prejudicirajući odluku tog suda. Nijednom rečju nisam spomenuo ni Sinod, ni Srpsku pravoslavnu crkvu. U svom životu sam imao osobitu čast da više puta razgovaram sa Mitropolitom, vladikama i teolozima SPC, kao i sa Patrijarhom srpskim gospodinom Pavlom, prema kojima gajim najdublje poštovanje. Nema potrebe da se zaklanjate iza SPC, Sinoda SPC, Patrijarha i da ih branite istinom ili dogmom, kada svako zainteresovan može na internetu pregledati emisiju i utvrditi da
li je vaša „istina“ zaista istinita. Svako ko pregleda emisiju i pročita Vaše saopštenje,zabrinuće se i oko drugih Vaših „istina““; rekao je on i dodao:

„Zapamtio sam poslednju misao koju mi je Patrijarh Pavle rekao: „Ako je Bog sa tobom- čega se bojiš, ako nije – čemu se nadaš.“ Nadam se da ovu misao niste zaboravili. Rab Božji“, naveo je Prelević.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare