Aleksandar Vučić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Dok javnost u Srbiji mesecima željno iščekuje da sazna ko je osoba iz vrha vlasti koja je bila u sprezi sa klanom Veljka Belivuka, ukrajinska policija i tužilaštvo utvrdili su vezu srpsko-crnogorske grupe atentatora koji su pokušali da ubiju Belivukovog saradnika iz kavačkog klana, i bivšeg ukrajinskog poslanika koji je grupi omogućio dolazak u Kijev i organizaciju likvidacije Radoja Zvicera koja se u poslednjem trenutku izjalovila.

Pucnjava na Radoja Zvicera, koji godinama slovi za vođu kavačkog klana, odigrala se krajem maja prošle godine u elitnom stambenom kompleksu u Kijevu u Ukrajini, dok je kavčanin bio sa suprugom Tamarom u šetnji.

Pročitajte još:

Četvorica napadača, za koje će se kasnije ispostaviti da su dva Srbina i dva Crnogorca, zapucali su na Zvicera naočigled mnogobrojnih svedoka usred dana, a sigurne smrti ga je spasila Tamara koja je, kako su izveštavali ukrajinski portali, uzvratila vatru ka napadačima.

Pucači su uhapšeni u spektakularnoj akciji ukrajinske policije u Odesi, dok su pokušavali da pobegnu u Moldaviju.  Uhapšeni su državljani Srbije Petar Jovanović, inače osumnjičen da je januara prošle godine u Beogradu ubio Marka Vukovića, i Milan Branković, zatim Baranin Stefan Đukić, prvoosumnjičeni za ubistvo sugrađanina Jovana Klisića i ranjavanje Velizara Gardaševića i Podgoričanin Emil Tuzović.

Pokušaj ubistva Radoja Zvicera u Kijevu Foto:Screenshot/FacebookАнтон-Геращенко

Odmah za njima policija je privela i službenika ukrajinske policije Rostislava Černobrivia, osumnjičenog da je pomagao srpsko-crnogorskoj grupi pucača.

Veza Radoja Zvicera i Velje Nevolje

Dok se u Ukrajini vodila istraga zbog pokušaja ubistva jednog od šefova kavačkog klana, gotovo hiljadu kilometara dalje, u Srbiji, uhapšen je Veljko Belivuk zajedno sa pripadnicima svoje kriminalne grupe u okviru dugonajavljivanog obračuna države sa kriminalcima. Neposredno pre hapšenja, Belivuk se u Crnoj Gori sastao upravo sa Zvicerom, sa kojim više od godinu dana usko sarađuje tako što predstavlja njegovu produženu ruku u srpskom podzemlju.

Veljko Belivuk Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Od hapšenja Belivuka pa sve do danas, ali i ranije kada je otkrivena „afera prisluškivanje“, građani Srbije, svesni da jedna tako opasna i organizovana grupa nije mogla sama nesmetano funkcionisati bez potpore nekog moćnika, i uvereni od strane državnog vrha da će svi koji su pomagali kriminal za to odgovarati, željno iščekuju da čuju ko su političari koji su izneverili poverenje građana, izrugali se pravdi i podržali gnusne i monstruozne činove jednog klana.

Poslanik pomogao ubicama

Ukrajinski portal detective.info otkrio je pre nekoliko dana, pozivajući se na proverene izvore, da je bivši ukrajinski poslanik Jevgen Dejdej pomogao atentatorima da bezbedno tokom globalne pandemije koronavirusa nesmetano uđu u Ukrajinu i organizuju neuspelu likvidaciju i njegovo ime našlo se i okviru istrage, gde u ovom trenutku ima ulogu svedoka.

Pročitajte još:

Nekadašnji ukrajinski poslanik je tokom ispitivanja priznao da se lično založio da pucači doputuku u Kijev i da ga bezbedno napuste. Čak je za taj „posao“ angažovao poslovnog partnera supruge Darine i svoje kolege iz redova dobrovoljačkog bataljona „Kijev 1“ koji trenutno služi u redovima ukrajinske policije.

Prema sopstvenom priznanju, njega je maja 2020. godine pozavo prijatelj iz Poljske po imenu Maček i zatražio mu pomoć u prevozu prijatelja sa Balkana, koji zbog obustave drumskog i železničkog saobraćaja nisu mogli do Kijeva. Zato je Dejdej zamolio 23-godišnjeg poslovnog partnera svoje supruge Vladlena Bukičenka da se sastane sa njima u regiji Černjivci.

Detective.info piše da je Bukičenko seo za volan „tojote“ i uputio se na sastanak sa Balkancima, a zatim ih je odvezao u Odesu gde su preseli u drugi automobil koji je poslao Dejdej, a čiji je vlasnik je 20-godišnji Viktor Grabar, inače registrovan u studentskom domu Akademije Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine.

Istraga je iznedrila još jednog osumnjičenog iz redova policije, a to je 25-godišnji Semjon Gordienko koji je zatečen u automobilu prilikom pokušaja bekstva u Moldaviju. Svi oni, uključujuči i bivšeg poslanika, priznali su da su pucačima pomogli da dođu i odu iz Ukrajine, ali su svi izričiti u tome da nisu znali kojim povodom su njihovi „gosti“ posetili Ukrajinu. U predmetu za sada imaju statuse svedoka, dok se Rostislav Černobrivi našao u pritvoru.

Zvicer pod lupom srpske policije

Kavački i škaljarski klan, među kojima godinama unazad bukti rat do istrebljenja, svoje saradnike pronašli su i u srpskom podzemlju, a za kavačku grupu to je bio Veljko Belivuk sa svojim saradnicima. Posle hapšenja Belivuka, pojedini beogradski mediji su preneli da se i Zvicerovo ima našlo u okviru istrage jer se dovodi u vezu sa najmanje tri likvidacije, ali i regrutovanju članova klana.

Foto: Printscreen/
Національна поліція України/Privedeni zbog napada na Zvicera

Ni Zvicer, a ni Belivuk, nisu krili svoje poznanstvo, pa je tako januara ove godine Belivuk u društvu Marka Miljkovića posetio Zvicera. Pošto u Crnoj Gori slove za bezbednosno interesantna lica, policija je sa njima obavila razgovor u svojstvu građanina nakon čega su pušteni.

Foto: Nova.rs/Marko Miljković

Nekoliko dana kasnije, u Crnoj Gori su uhapšeni osumnjičeni za pripremanje likvidacije Belivuka i Miljkovića, a njih dvojicu su, ubrzo nakon dolaska u Srbiju, uhapsili zbog sumnje da su izvršili najteža krivična dela, o čemu je srpska javnost brujala danima.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar