Foto: detective-info.com.ua

Rostislav Černobrivi, stariji vodnik specijalne policije u Kijevu, koji je priveden u noći, 27. maja, u blizini Odese sa četvoricom Balkanaca osumnjičenih da su pokušali da likvidiraju navodnog vođu ozloglašenog kavačkog klana Radoja Zvicera, dobio je status svedoka u ovom slučaju.

Černobrivi je, navodno, sa misterioznim strancem po imenu Semen, pomogao napadačima da pobegnu ka Odesi, kazao je izvor ukrajinskog portala Detective-Info.

Ovaj portal piše da su sudski dokumenti potvrdili da je Černobrivi zaista bio „zarobljen“ sa osumnjičenima za pokušaj ubistva – Baraninom Stefanom Đukićem, Podgoričaninom Emilom Tuzovićem i srpskim državljanima Petrom Jovanovićem i Milanom Brankovićem, ali da je ubrzo pušten bez ikakve zvanične sumnje za učestvovanje u ovom zločinu.

Atentatori na Radoja Zvicera, Foto: detective-info.com.ua

Službenik ukrajinske policije, koji je bio član dobrovoljačkog bataljona „Kijev-1“ (u jesen 2015. godine ova formacija je, zajedno sa još nekoliko jedinica, postala deo puka patrolne službe „Kijev“), rekao je da je na dan napada bio u društvu osumnjičenih zajedno sa misterioznim strancem po imenu Semen.

Napadači na Zvicera su navodno sa mesta pucnjave pobegli u automobilu izdatom bratu pomoćnika ukrajinskog narodnog poslanika 8. saziva Jevgena Dejdejeva.

Detective-info ranije je objavio fotografiju crnog automobila „toyota sequoia“ u kojem su se nalazili osumnjičeni prilikom privođenja u Odesi.

Radoje Zvicer Foto: detective-info.com.ua

Prema izvorima Detektive-Info, vlasnik „tojote“ je 20-godišnji Viktor Grabar koji je registrovan u studentskom domu Akademije Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine. Njegov brat Ivan Grabar služio je u policijskom vodu u kijevskom puku, a za vreme mandata Jevgena Dejdejeva, radio je kao pomoćnik na dobrovoljnoj osnovi. Navodno su Semen i Černobrivi „izveli“ četiri osumnjičena u pravcu odeske oblasti. Međutim, tokom njihovog bega nisu svi komunicirali, a konačnu rutu znala su samo „braća“ – piše ovaj ukrajinski medij.

Detective-info dodaje i da je Černobrivijev iskaz na okolnosti događaja zadovoljio istražne organe, te su mu dodelili status svedoka u ovom postupku. Istovremeno, istraga je, posebno tokom razmatranja produženja pritvora osumnjičenima, naglasila da nastavlja operativne i istražne radnje kako bi identifikovali i ispitali one koji su olakšali ilegalnu trogvinu preko granice, napad na Zvicera i obezbedili oružje, municiju i sredstva za komunikaciju neophodnih za izvršenje zločina.

Foto: Printscreen/
Napadači Zvicera, Національна поліція України

Trenutno je, prema odluci istražnog sudije, istraga pokušaja atentata na Radoja Zvicera „zbog izuzetne složenosti slučaja“ produžena na deset meseci – do 27. marta 2021. godine. Dosadašnja istraga utvrdila je da je Baranin Stefan Đukić (koji prvookrivljeni je za ubistvo sugrađanina Jovana Klisića i ranjavanje Velizara Gardaševića, a sumnjiči se i za ubistvo u Španiji) stigao u Ukrajinu sa lažnim pasošem na ime 29-godišnjeg državljanina Severne Makedonije da bi početkom maja ove godine izvršio atentat na vođu kavačke kriminalne organizacije.

Osim njega, još trojica kriminalaca su ilegalno prešla granicu: Srbi Milan Branković i Petar Jovanović i Crnogorac Emil Tucović. Nakon tri nedelje, napadači su ušli u trag Zviceru i 26. maja uveče ga presreli dok je džogirao u elitnom delu Kijeva, gdje je inače živio.

Napadači su u Zvicera ispalili sedam metaka iz pištolja Fort i Scorpion. Pet metaka pogodilo je Zvicera u grudi. Dan nakon napada osumnjičeni su uhapšeni u Odesi, a tom prilikom pružali su otpor i pokušali da pobegnu. Veruje se da je Zviceru život spasila njegova žena Tamara. Kako je ranije objavljeno, Tamara Zvicer je pucala iz pištolja u trenutku kada su napadači, presreli šefa kavačkog klana i pokušali da ga ubiju. Kijevske nage bezbednosti nisu uspele da pronađu pištolj koji je Zvicer koristila tokom ovog obračuna.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar