Srđan Hercigonja, Beogradski centra za bezbednosnu politiku
Srđan Hercigonja Foto: N1

Srđan Hercigonja iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku kaže za N1, povodom snimka razgovora policije i advokata gde se može čuti advokat Željko Simić koji poziva policijsku stanicu u Lajkovcu i proverava navode koje su mu prenele kolege da tamošnja policija poziva advokate i pita ih da li će ići na protest u Beogradu, u subotu 2. oktobra, da policija nije imala pravo da zove advokate na taj način i da to mogu da čine jedino ako se organizuje skup koji je visoko-bezbednosnog rizika. "Zaista je teško očekivati da advokati prave visoko-bezbednosno rizičan skup, ovde se radi o zastrašivanju", rekao je on.

Kaže da je ovo jedan od mnogih slučajeva pritisaka u poslednje vreme na aktiviste i na ljude koji imaju suprotno mišljenje u odnosu na vlast.

„U 2021. godini imamo trend povećanja broja napada na aktiviste, beležimo pritiske i napade, ugroženo je pravo na udruživanje, krše se ustavne kategorije, na lokalu se mnogi građani plaše da prijave pritiske i napade. Veliki je porast pritisaka na ekološke aktiviste, najviše ih je van Beograda, u manjim mestima, pritisci dolaze od strane raznih investitora, ali i policijskih službenika koji imaju određeni interes. Skoro u Zrenjaninu, grupa građana je ukazivala na brojne opasnosti, na rad fabrike Linglong, blokirali su put i dobili prekršajne prijave“, rekao je Hercigonja za N1.

Prokomentarisao je i slučaj člana Narodne stranke Konstantina Katića, koja je optužila pripadnike Bezbednosno informativne agencije da su ga na beogradskom aerodromu tukli i maltretirali četiri sata, tražeći da prizna da je on autor tvita u kojem se psuje majka predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

„BIA to ne sme da radi, ne mogu da privedu osobu u sobu na aerodromu, BIA može da ima policijska ovlašćenje ako neko predstavlja opasnost po bezbednost države, ali ovde se radi o tvitu“, rekao je.

Objašnjava kako svi oni koji su ucenjeni svojim poslom mogu da se izbore sa tim.

„Mislim da je izlaz da uzbune javnost, položaj uzbunjivača nije baš najbolji, za primer imamo Aleksandra Obradovića, nije baš dobro prošlo. Imamo dobar zakon, ali se u praksi ne sprovodi, postoje i drugi načini da prošire i podele tu informaciju, ne moraju formalno da pokrenu proces uzbunjivanja. To jeste veliki problem, toga smo svesni, postoje i drugi načini da se javnost informiše o tome“, zaključio je Srđan Hercigonja.

BONUS VIDEO: Poslušajte kako policija zove advokate i pita idu li na protest AUDIO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar