Incident koji se dogodio 23. avgusta oko 18 sati u topionici u Boru šokirao je javnost. Kako se navodi u dopisu Sindikalne organizacije Topinice Bor, kineski državljanin Lan Shicong je u pomenutom vremenu pozvao grupu rukovodioca iz Topionice na čelu sa Nenadom Jankucićem koji je trenutno vršilac dužnosti upravnika Topionice da svi zajedno obiđu pogon, a onda je Jankuciću prišao iza leđa i bez ikakvog razloga ga šutnuo u butinu.

„SO Topionica Bor po saznanju i proverom informacija o incidentu koji se desio u Topionici dana 23.08.2021. oko 18 sati, a koji je izazvao kineski državljanin direktor TIR-a Lan Shicong pozivajući se na Zakon o radu Republike Srbije i Pravilnika o radu kod poslodavca br.6941 od 29.06.2021. zahteva pokretanje postupka radi utvrđivanja povrede radne discipline, radne obaveze, prekoračenja ovlašćenja i najoštrije kazni navedenog koji je izazvao incident. Direktor Lan je u pomenutom vremenu pozvao grupu rukovodioca iz Topionice na čelu sa Nenadom Jankucićem, koji je trenutno vršilac dužnosti upravnika Topionice, da svi zajedno obiđu pogon. Po izlasku na teren direktor Lan je prišao Nenadu Jankuciću iza leđa i bez ikakvog razloga šutnuo nogom u butinu, što se jasno vidi na snimku sigurnosnih kamera. Kao dokaz incidenta postoji izveštaj nadležnih medicinskih službi Medicinskog centra Bor i izjava data u policijskoj upravi Bor. Nedolično ponašanje navedenog direktora traje već duži period , u smislu slanja pretećih poruka putem telefona, verbalnih duela sa zaposlenima, tako da je bilo pitanje vremena kada će doći do fizičkog nasrtaja na zaposlene, što se i desilo. Kako bi se stalo na put torturi nad zaposlenima u ogranku TIR-a od strane direktora Lana Shiconga pozivamo se na trinaest pravila nulte tolerancije date od strane poslodavca Serbia Zijin Copper Doo Bor. SO Topionica smatra da nadležne službe u Kompaniji moraju stati u zaštitu svojih zaposlenih“, navodi se u saopštenju SO Topionica Bor.

Bor, Topionica, Zidjin
Foto: Nova.rs

Predsednik Sindikalne organizacije Topionice Bor Žarko Radulović je izjavio da su sindikati danas održali sastanak sa poslovodstvom kompanije na kojem su zatražili da se ovakav postupak direktora najoštrije kazni po zakonu.

„Tražimo da se odgovorni direktor pozove na odgovornost i tražimo njegovu momentalnu suspenziju dok se slučaj ne ispita do kraja. Kao što smo naveli u dopisu, kompanija je izdala saopštenje sa 13 nultih pravila po kojem je po pravilu broj dva uslov za davanje otkaza fizički nasrtaj na drugo lice i sukobljavanje. Ovaj incident treba da se ozbiljno uzme u razmatranje i tražimo najoštrije kažnjavanje i da se postupi po zakonu“, kazao je Radulović.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare