Foto: EPA-EFE/SASA STANKOVIC

Ponovljeno suđenje četvorici nekadašnjih pripadnika Državne bezbednosti optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, trebalo bi da počne danas pred Specijalnim sudom u Beogradu, čiju je prvostepenu presudu nedavno ukinuo Apelacioni sud i naložio ponavljanje suđenja.

Ponovljeni proces krenuće glavnim pretresom, bez pripremnog ročišta, a trebalo bi da se održi i u utorak i petak.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je 7. septembra prvostepenu presudu za ovo ubistvo Ćuruvije sa obrazloženjem da je prvostepeni sud prekoračio optužbu uvođenjem NN lica u taj slučaj, kao i dodavanjem radnji optuženima za koje nisu optuženi. Prema ukinutoj presudi, Ćuruviju je ubilo NN lice, a DB-ovci za to pripremili “teren”.

Suđenje će biti ponovljeno tadašnjem šefu resora državne bezbednosti Radomiru Markoviću, tadašnjem šefu beogradskog centra DB Milanu Radonjiću, kao i pripadniku rezervnog sastava DB Miroslavu Kuraku i operativcu DB-a Ratku Romiću.

Pročitajte još:

Ukinutom presudom oni su bili osuđeni na ukupno 100 godina zatvora. Apelacioni sud je naložio da prvostepeni sud u ponovljenom postupku otkloni sve nedostatke i povrede na koje mu je ukazano, te da postupi po njegovim primedbama.

Romić i Radonjić su u kućnom pritvoru već više od tri godine, a prethodno su po tri bili u pritvoru, od hapšenja 2014.godine. Marković u zatvoru izdržava kaznu od 40 godina zatvora zbog četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali u oktobru 1999. godine.

Kurak je osuđen u odsustvu jer se nalazi u bekstvu i za njim je na snazi crvena poternica Interpola.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar