Protest advokata u Beogradu
Protest advokata u Beogradu Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Upravni odbor Advokatske komore Srbije saopštio je danas da je njenim potpisivanjem sporazuma s Ministarstva pravde 4. juna "otklonjen razlog za organizovanje protesta i obesmišljen zahtev za povlačenje Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku". Ipak, advokat Čedomir Kokanović kaže za Nova.rs da je novi protest pravnika sutra i da oni ne pristaju na sporazume, već zahtevaju povlačenje pomenutog Nacrta zakona o izmenama i dopunama ZPP.

„Sporazum ne postoji, to smatramo izdajom i zamajavanjem, odnosno kao nešto što je unapred dogovoreno. Sporazum je zaključio predsednik AKS Viktor Gostiljac, dan nakon što je pokrenuta njegova smena, odnosno dan pre nego što je beogradska komora, kao najveća, potvrdila postupak njegove smene. Oni u sporazumu odustaju od onoga što je očigledno neustavno, što znači da to nije nikakav korak napred. Advokatura traži povlačenje ZPP, nikakve sporazume“, kaže Kokanović za Nova.rs i dodaje:

Pročitajte još:

„Sutra u 14 sati će biti održan novi protest advokata ispred Advokatske komore Srbije, još veći nego raniji. Prema onome što vidimo na društvenim mrežama, podrška nam dolazi od brojnih organizacija. Jednostavno, sporazum uopšte nije bio tema, hoćemo povlačenje zakona. Ne pristajemo na sporazume“, dodaje Kokanović.

Podsetimo, Upravni odbor Advokatske komore Srbije saopštio je danas da je potpisivanjem sporazuma s Ministarstva pravde 4. juna „otklonjen razlog za organizovanje protesta i obesmišljen zahtev za povlačenje Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku“. Sporazumom je konstantovano da nacrt tog zakona neće ići u proceduru, već će biti formirana nova radna grupa za pripremu tog dokumenta, u kojoj će advokatura imati 50 odsto članova.

Čedomir Kokanović Foto:N1

Upravni odbor Advokatske komore Srbije istakao je da organizovanje daljih protesta protiv spornog nacrta tog zakona „nema više nikakve veze sa samim tekstom nacrta i borbom za prava građana“, već je to izraz „borbe za vlast u komorskim organima“ što je ocenjeno kao neodgovorno i s ciljem da se advokaturi suzi polje delovanja, ukloni je se iz pregovaračkog procesa i uvede u obustavu rada.

Pročitajte još:

Inače, dosad su brojni protesti advokata bili održani zbog neslaganja advokata sa novim izmenama ZPP. Najbrojniji su bili u Beogradu, gde  su pravnici blokirali saobraćaj.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar