Foto: čitalac/Nova.Rs

Sve češći uzrok nesreća, usled kojih neretko dolazi i do smrtnih ishoda, jeste eksplozija plinskih boca, pa deluje da su to tempirane bombe u kućama brojnih građana u Srbiji. Poslednja tragedija u nizu jeste eksplozija plinske boce u Užicu gde je četvoro ljudi povređeno i gde su dva stana demolirana, a samo dan ranije zagrmelo je i ispred zgrade RTS-a, kada je jedan radnik poginuo, dok je drugi teško povređen. Stručnjak za eksplozive u razgovoru za Nova.rs kaže da je razorna moć velike plinske boce ravna eksplozivu do 10 kilograma.

U poslednjih nekoliko meseci imali smo veliki broj eksplozija koje su izazvane plinskim bocama, pa se postavlja pitanja da li građani, koji ih poseduju u svojim domovima, mogu nešto da učine da spreče tragedije.

Pročitajte još...

Branislav Kapetanović, stručnjak za eksplozive, u razgovoru za portal Nova.rs ističe da je razorna moć plinske boce ogromna i apeluje na građane da povedu računa o njenim priključcima, kako ne bi došlo do ispuštanja plina što je glavni uzrok eksplozija.

„Plinska boca je ogromna bomba, što vidite u činjenici da kada ona eksplodira u jednom stanu, dolazi do uništavanja još dva, tri. Ne mogu da tvrdim kolika je tačno jačina eksplozije plinske boce, ali čim je više stanova oštećeno, to bi sigurno moglo da bude pet, šest, do 10 kilograma eksploziva. Znači, ogromna količina eksploziva bi morala da bude da bi takvom snagom, poput plinske boce, izazvala eksploziju“, kaže Kapetanović u razgovoru za naš portal.

Branisalav Kapetanović Foto:medija centar beograd

On ističe da do eksplozija plinskih boca uglavnom dolazi usled loših priključaka, zbog čega dolazi do ispuštanja plina.

„Uglavnom je reč o lošim priključcima na bocama, usled čega dolazi do toga se negde ispušta plin, a što građani ne primete. Moram da upozorim da, u situacijama kada ispušta plin na boci, dovoljno je čak i paljenje cigarete u stanu samo da varnica izbije i dovode do eksplozije. Jer, plin se širi po celoj kući, ukoliko negde curi. Ipak, postoji mogućnost i da je popustilo crevo na plinskog boci, ali gotovo uvek je reč o lošim priključcima“, kaže stručnjak.

Pročitajte još...

On ističe i da građani, koji drže plinske boce u svojim domovima, retko proveravaju njihovo stanje.

Foto:Shutterstock

„Inače, ja sam veliki protivnik bilo kakve vrste plina u domovima, jer je to isto kao da držite bombu u kući koja svakog trenutka može da eksplodira. Imamo za to nebrojano puno primera. Baš sam nedavno čitao da je pola zgrade u Rusiji eksplodiralo zbog radijatora na plin“, dodaje on.

Podsetimo, poslednja u nizu eksplozija plinske boce dogodila se pre samo nekoliko dan. Naime, došlo je do eksplozije plinske boce ispred zgrade RTS i Pete beogradske gimnazije u Beogradu, a tragediju je izazvala varnica u trenutku kada su je radnici pakovali.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Od siline detonacije jedan radnik je ostao na mestu mrtav, dok se drugi, sa teškim povredama, nalazi u bolnici.

Eksplozija je bilo toliko silovita da je prekinula i jutarnji program na RTS-u, koji se u tom trenutku emitovao.

Pogledajte kako je to izgledalo:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare