Foto: Nova.rs/Pedja Milosavljevic/AFP/Profimedia

Suđenje Veljku Belivuku, Marko Miljkoviću i ostalim pripadnicima njihove kriminalne grupe počelo je u ponedeljak u Specijalnom sudu u Beogradu, iznošenjem odbrane okrivljenih. Odbranu je prvi izneo vođa klana, Belivuk, a portal Nova.rs izdvaja šta je obeležilo suđenje.

Veza sa SNS

Na samom početku, Belivuk je istakao da je njegova grupa činila usluge za državu. Istakao je da je sa pojedinim političkim funkcionerima bio na vezi, te da njegova grupa „Iz principa“ nastala po nalogu predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, s obzirom da su tada na južnoj tribini postojale tri frakcije.

Foto: TANJUG/ RADE PRELIC/ bg

„Ja sam član SNS i bio sam zadužen za Blok 45 i 50. Sa Aleksandrom Stankovićem sam vodio grupu koja je služila za potrebe države sve do njegovog ubistva, nakon čega sam nastavio ja to da radim“, rekao je Belivuk.

Rušenje u Savamali

Istakao je da su činili razne usluge za državu, poput sprečavanja mitinga, razbijanja demonstrancija, ali i rušenje u Hercegovačkoj ulici.

„Mi smo tokom noći poslali grupu mladića, jednu mi, jednu Zvonko (Veselinović prim.aut), da se sruši Savamala. Rečeno nam je da nijednom našem članu neće biti ništa i da je za sve zadužen Veselin Milić“, rekao je Belivuk.

Foto:N1

Istakao je da je nakon njegovog izlaska iz pritvora 2019. godine došlo do sastanka sa Aleksandrom Vidojevićem zvanim Aca Rošavi. Vidojević mu je, prema rečima optuženog, rekao da ga je poslao „šef“, aludirajući na Aleksandra Vučića, i da treba da napravi grupu.

Nestanak DNK traga

Prvooptuženi se tokom iznošenja odbrane osvrnuo na DNK tragove, koji su jedan od glavnih dokaza tužilaštva protiv njega i ostalih pripadnika organizovane kriminalne grupe.

„Nezgodno, Amerikanci uhapse zbog tih dokaza i posle 40 godina“, izjavio je Belivuk.

Aludirajući na to da se, kako tvrdi, u Srbiji nameštaju DNK dokazi, Belivuk je ispričao situaciju koju je imao tokom suđenja za ubistvo karatiste Vlastimira Miloševića. U pomenutom slučaju, on je oslobođen upravo zbog nedostatka dokaza, a iako se najpre tvrdilo da je pronađen njegov DNK trag na ulaznim vratima zgrade u kojoj je žrtva živela, došlo je obrta na kraju suđenja. Veštakinja u postupku tvrdila je da njegov DNK nije pronađen, odnosno da je došlo do greške u komunikaciji policije i nje.

Ubistvo na šinama, Vlastimir Milošević, 27. marta, Veljko Belivuk, Marko Miljković
Foto: N1/Facebook/Prinstcreen/Tv Pink

„Priložili smo dokaz o forenzičaru koji je priznao da je namestio DNK u jednom slučaju i za to niko nije odgovarao. Forenzičari svojom opremom „slučajno“ mogu da prenesu DNK. Dakle, sa DNK može da se manipuliš, kapirate o čemu pričam“, rekao je on sudiji.

Pročitajte još:

Belivuk je zamolio da se u dokaze uvrste navodi forenzičara biologa Milice Keckarević o tome kako može da se slučajno ili namerno DNK prebaci sa jednog na drugo mesto. Reč je upravo o veštakinji koja je analizirala DNK tragove pronađene na mestu ubistva Miloševića.

Veza sa Zvicerom

Tokom iznošenja odbrane, prvooptuženi je govorio i o prijateljstvu s Radojem Zvicerom, navodnim vođom kavačkog klana.

„Ponosan sam što mi je Zvicer prijatelj“, rekao je Belivuk, a potom izjavio i da je svojevremeno, kad je uhapšen na aerodromu u Beogradu, neposredno pre nego što je cela grupa pala u velikoj akciji, išao na babine kod Zvicera.

Radoje Zvicer Foto: detective-info.com.ua

Potom se osvrnuo i na nedavnu vest da Zvicer navodno likvidiran u Panami.

„Moram da se izvinim, nije ubijen Radoje Zvicer, žao mi je“, rekao je on.

Kontakt s Darkom Glišićem

Inače, Belivuk je u više navrata istakao da je bio na vezi s Darkom Glišićem, predsednikom Izvršnog odbora Srpske napredne stranke (SNS).

Pročitajte još:

Istakao je da mu je upravo Glišić rekao je će biti na vezi s navijačem Aleksandrom Vidojevićem, zvanim Aca Rošavi, te da je on čovek od poverenja.

VIDEO: Počelo suđenje Belivukovoj grupi. Koliko je važno što je suđenje javno?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar