Foto: Shutterstock

Uvrede, poniženja, ucenjivanje i istorija nasilja neki su od ključnih faktora koji bi mogli da ukažu na to da je pored vas neko ko je sklon nasilničkom ponašanju. Portal Nova.rs izdvaja neke od ključnih indikatora koji bi trebalo da budu znak upozorenja u partnerskim odnosima.

Krajem jula u Obrenovcu se dogodio jeziv slučaj nasilja koji je zaprepastio javnost. Naime, mladić je pozvao devojku da dođe kod njega, a potom je, po njenom dolasku, počeo pakao.

Foto: Shutterstock

Kada je ušla u stan, najpre joj je oduzeo telefon i tada je počela neviđena tortura. Primoravao ju je da stoji tri dana u jednom čošku, tukao ju je rukama i nogama po telu, pretio da će ubiti nju i njenu porodicu, pa joj stavljao nož pod grlo.

Nasilnika ima svuda, nezavisno od starosti i funkcija koje obavljaju. Ipak, postoje određene karakteriste koje su specifične za sve nasilnike.

Uvrede, ponižavanje i pretnje

Možda jedan od najznačajnijih indikatora i pokazatelja da pored sebe imamo nasilnika jeste upravo nekontrolisana ljubomora.

Ono što uz ljubomoru nasilnika, po nepisanom pravilu, ide jesu svakodnevne svađe i psihičko nasilje, uvrede, ponižavanja i na kraju pretnje.

Proganjanje žrtve

Pored ljubomore, jednako bitan faktor je i proganjanje koje je prema analizama iz publikacija Autonomnog ženskog centra prisutno u svakom četvrtom slučaju.

Foto:Shutterstock

Naime, počinilac često prati i uhodi žrtvu, šalje joj poruke, konstatno je zove, uznemirava i prati je u stopu. Na taj način je zastrašuje i ona nema dovoljno hrabrosti da prijavi nasilje i pretnje, što se nažalost vrlo često završi tragično.

Istorija nasilja

Zlatno pravilo – ko jednom počini nasilje, vrlo je verovatno da će ga u izvesnom roku ponoviti.

Pročitajte još:

Ovo pravilo važi i kada je u pitanju nasilje nad ženama, smatraju stručnjaci. O tome govore brojni novinski tekstovi u kojima možemo čuti reči komšija i poznanika, da su ona i partner imali probleme, da su se i ranije svađali, da je bila zlostavljana, ali da to nije prijavljivala.

Problematične veze

Takođe, problematične veze iz prošlosti, s čestim svađama, ženama bi trebalo da su znak upozorenja.

Foto: Shutterstock

Ucenjivanje

Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće, kaže za Nova.rs da je tokom njenog rada čest slučaj bio i ucenjivanje.

Kako sagovornica kaže, nasilnici neretko ucenjuju ženu kako bi ih naterali da urade šta oni žele i kako bi na taj način uspostavili dominaciju nad njom.

„Njihove reči često glase da ako one ne urade nešto što im je nasilnik naredio, on počinje sa pretnjama da će nauditi njenim roditeljima, sestri, prijateljima“, priča sagovornica i dodaje:

Foto:TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC

„One misle da su njihovi partneri moćni i često zbog toga strahuju pa s toga njihove pretnje shvataju ozbiljno, povinuju se i počnu da slušaju njihova naređenja.“

Alkohol, narkotici

Upotreba psihoaktivnih supstanci, mentalna oboljenja i nedozvoljena konzumacija alkohola, takođe predstavljaju neke od indikatora i doprinose nasilničkom ponašanju.

Pročitajte još:

Prema podacima u Izveštaju Autonomnog ženskog centra, u čak 42 odsto slučajeva počinilac je konzumirao alkohol. Takođe, ni mentalno oboljenje ne može biti konkretan uzrok nasilja, ali može biti faktor koji takvom ponašanju ide u prilog.

Naša sagovornica Vesna Stanojević ističe da devojke moraju da primete ove faktore.

„Devojke moraju da shvate i vide kakav je neko, da ne ignorišu indikatore koji ukazuju da je pored njih nasilnik“, kaže Stanojevićeva i dodaje:

„On je često neko ko navodno sve zna, ko ne prihvata tuđe mišljenje. On joj određuje šta će da radi i kako će da se oblači, kontroliše joj telefon.“ i

Kako zaključuje, devojke često pravdaju nasilnika time da je on ljut, da ga je neko drugi iznervirao, da ima neki problem što, po njenom mišljenju, ne bi smele da rade.

BONUS VIDEO: Hapšenje zbog pljačke užičke pošte

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram