Foto: EV/REUTERS/Guliver

Ponovljeno suđenje bivšim šefovima Resora Državne bezbednosti (DB) zbog ubistva novinara Slavka Ćuruvije, vlasnika "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina", nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu, izjašnjavanjem odbrane na iskaze svedoka saslušanih u tužilaštvu i tokom postupka.

Tokom suđenje odbrana se izjašnjavala na iskaze svedoka, među kojima su i nekadašnjih pripadnici „zemunskog klana“ Milorad Ulemek Legija, ali i braća Simović, Miloš i Aleksandar. Odbrana optuženog Radomira Markovića istakla je da je nekadašnji načelnik Službe Državne bezbednosti u pomenutog postupku optužen samo zbog Legijinog iskaza, a koji je, kako tvrde, zasnovav na nagađanjima i razmišljanjima, a ne dokazima.

Milan Radonjić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„U odnosu na ovog svedoka, odbrana Markovića mora da kaže da je jedini koji je nama kao braniocima interesantan, i to ne zbog nekih saznanja, već jedini koji ga tereti. Na osnovu njegovog iskaza optuženi Marković je označen kao okrivljeni u ovom predmetu.

Ovaj svedok nema direktnih saznjanja, on zasniva iskaz na njegovim razmišljanjima, zaključivanjima, na osnovu nekih činjenica koje prezentuje kao istinite, a koje nisu dokaz i koje su netačne.

Ratko Romić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ovaj svedok je 26. 9. 2016. decidno izjavio da on nekih direktnih saznanja i dokaza nema protiv okrivljenih, samo posredne informacije do kojih je došao tokom razgovora sa Radomirom Markovićem. Iskaz svedoka je neistinit. Kada je Ulemek u pitanju većina stvari koje je rekao su proverljive. Imali smo konkretne dokazne predloge da je istina ono što je rekao Marković, a ne Milorad Ulemek.

Odbrana smatra da je dokazano da se njegov susret sa Markovićem nije mogao odigrati u vreme i na mestu kako on kaže. Svi materijalni dokazi koji postoje u ovom predmetu, ukazuju da nema osnova da se ova lica oglase krivim, a Ulemek, koji je prikazan kao krunski svedok, svojim svedočenjem nije doprineo da se ovo rasvetli“, rekla je Markovićeva odbrana.

Sa druge strane, za svedočenje braće Simovića, odbrana ističe da oni nisu imali nikakva neposredna saznanja o ubistvu Ćuruvije.

„Odbrana Radomira Markovića podnela je krivičnu prijavu protiv Miloša i Aleksandra Simovića zbog pokušaja ubistva. Po tim krivične prijave nikada se nije postupalo. Mi ističemo da se iskaz Miloša Simovića drastično razlikuje od iskaza drugih svedoka, pogovo Milorada Ulemeka. On je zloupotrebio pravo da odbije da odgovara na pitanja, ali je ostao pri onome što je rekao u istrazi i tako je onemogućio odbrani da mu postavlja pitanja. Iz Simovićevog obraćanja proizilazi da on ne želi da svedoči, jer je rezigniran.

Radi se o procesnoj manipulaciji, čime su svi onemogućeni da ga ispitaju. Kad je u istrazi davao iskaz rekao je da nema neposrednih saznanja, već da je sve čuo od Dušana Spasojevića i Milorada Ulemeka Legije. To su sve posredna saznanja. Ovi svedoci su interesantni zarad dobijanja boje pozicije tokom izdržavanja kazne zatvora“, ističe odbrana.

O iskazima Legije i Simovića izjasnio se i optuženi Marković. Ističe da je reč o „lupetanju“.

„Oni su odbili da se izjašnjavaju i onemogućili da im se postave pitanja. U istrazi su govorili šta su hteli, bez mogućnosti da se njihove izjave provere. Moglo je lako da se proveri to što su oni izjavili, to nije učinjeno, a na glavnom pretresu Miloš i Aleklsandar su znali da njihova izjava ne može da prođe i kada su čuli i da je Milorad Ulemek odustao od svedočenja – rešili su da ćute, Ako su i bile neke pretnje prema braći, one nisu dolazile od nas.

Oni su jednostavno bili svesni da su lagali. Svedočenje Ulemeka zasniva se na njegovom razmišljanu i zaključivanju, a ne na njegovim direktnim saznanjima. Sve što je rekao, rekao je da misli, a ne da zna. Tužilašto je bez provere izjava svedoka, verovalo njima. Znači verovalo se višestruko optuženima, članovima nekada najopasnijeg kriminalnog klana, a nije se verovalo radnicima DB-a, koji nikada nisu osuđeni ni za prekršaj, a kamoli za neko krivično delo. Optužnica se zasniva na izjavi Ulemeka“, izjavio je Marković i dodao:

Pročitajte još:

„O braći Simović iluzorno je pričati. Onaj ko se dugo nalazi u zatvoru, takvi ljudi su pogodni za sve vrste manipulacije i učiniće sve da olakšaju svoj položaj. I nije se čuditi što su ova dvojica lupetali“, dodao je Marković.

Podsetimo, Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, kojoj su četvorica šefova Resora Državne bezbednosti (DB) osuđeni na ukupno 100 godina zatvora, iz proceduralnih i zakonskih grešaka, a jedna od njih je i uvođenje NN lica kao neposrednog izvršioca zločina na samom kraju postupka – u obrazloženju presude. Sa druge strane, tužilaštvo je u optužnici navelo Miroslava Kuraka za osobu koja je pucala u novinara.

Inače, Specijalni sud u Beogradu osudio je 5. aprila 2019. godine četvoricu bivših pripadnika Državne bezbednosti na ukupno 100 godina zatvora zbog ubistva Slavka Ćuruvije. Radomir Marković, nekadašnji načelnik Službe državne bezbednosti, osuđen je na 30 godina zatvora kao podstrekivač na teško ubistvo, a ista kazna izrečena je Milanu Radonjiću, bivšem šefu beogradskog Centra državne bezbednosti, kome se na teret stavlja saizvršilaštvo. Za isto delo, Ratko Romić, bivši operativac Resora DB, i Miroslav Kurak, pripadnik Službe koji je u bekstvu, osuđeni su na po 20 godina zatvora.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar