Foto: N1

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, kojoj su četvorica šefova Resora Državne bezbednosti (DB) osuđeni na ukupno 100 godina zatvora, iz proceduralnih i zakonskih grešaka, a jedna od njih je i uvođenje NN lica kao neposrednog izvršioca zločina na samom kraju postupka - u obrazloženju presude. Činjenica da tužilaštvo u optužnici navodi osobu koja je pucala u novinara, to jest Miroslava Kuraka, a da sud u presudi kao direktnog napadača označi NN lice, nije tako čest slučaj u srpskom pravosuđu, ističe za portal Nova.rs advokat Slobodan Ružić, dodajući da je do toga došlo i zbog svedočenje Branke Prpe koja Kuraka nije prepoznala kao ubicu.

Advokat Slobodan Ružić, pravni zastupnik porodice Slavka Ćuruvije, misli da je ovaj slučaj jedinstven u srpskom pravosuđu.

Pročitajte još...

„Nije učestala praksa da imamo osobu koja je u optužnici označena kao neposredni izvršilac, a da se u presudi navodi NN lice. Čini mi se da je ovo prvi slučaj za koji znam, ali sam mišljenja da je to moguće. Pretpostavljam da tužilac neće menjati optužnicu i da će ona ostati sa optuženim Miroslavom Kurakom, kao neposrednim izvršiocem, a onda će biti na sudu da li će uvesti NN lice ili će ostati pri tvrdnjama tužilaštva“, kaže za portal Nova.rs Ružić.

Foto: EV/REUTERS/Guliver/ Slavko Ćuruvija

Advokat se u razgovoru za naš portal osvrnuo na ukidanje presude, rekavši da očekuje da će ona biti potvrđena u ponovljenom postupku.

„Smatram da ponovljeni postupak neće trajati dugo i da će u njemu biti ponovo doneta osuđujuća presuda. Apelacioni sud smatra da je prvosteni sud uvođenjem NN lica kao izvršioca ubistva prekoračio optužbu i traže od suda da se izjasni na koji način je došlo do toga i koji dokazi ukazuju da postoji neko NN treće lice, ili da urade nešto drugo. Mislim da je prvostepeno veće uvelo NN lice zato što je imalo određenih nedoumica da li ima dovoljno dokaza za Miroslava Kuraka, odnosno da je on neposredni izvršilac ubistva. Sada očekujem da će se prvostepeni sud u ovom ponovljenom postupku više posvetiti dokazima u odnosu na Miroslava Kuraka i doneti presudu da je on taj koji je neposredni izvršilac“, kaže advokat.

Foto:Zoran Lončarević/Branka Prpa

Ružić dodaje i da je na uvođenje NN lica u postupak za ubistvo novinara i vlasnika „Dnevnog telegrafa“ delimično imalo uticaja svedočenje Branke Prpe, nevenčane supruge ubijenog Ćuruvije, koja je u napadu 5. aprila 1999. godine i sama povređena.

„Da je Branka Prpa prepoznala kao Miroslava Kuraka neposrednog izvršioca, slučaj bi bio, pod znacima navoda, betoniran. Ona to nije mogla da uradi. Najpre je u javnosti izašla ta neka njena izjava da nije Kurak, međutim, ona je na suđenju relativizovala tu svoju odluku. Naravno da je imalo uticaja na odluku to što ona nije prepoznala Kuraka, ali, kao što sam rekao u završnoj reči, to ne mora da znači da to nije on, jer svedok može da pogreši. Ona je tog dana zadobila udarac, pale su joj naočare, bilo je mračno.. Ne može se reći da je samo zbog toga, jer u postupku ima dokaza da je Kurak bio na mestu zločina, na osnovu baznih stanica. Ipak, sud se odlučio na varijantu sa NN licem, sada će to da se promeni, a kako – videćemo“, ističe Ružić.

Sa druge strane, advokat Zora Dobričanin Nikodinović, koja u ovom postupku zastupa optužene Milana Radonjića i Ratka Romića, da su sve žalbe odbrane prihvaćene.

„Kako vidim iz objavljene odluke na portalu Apelacionog suda, Apelacioni sud je prihvatio sve žalbene navode odbrane. Ništa tu ne bih dodala“, krako je prokomentarisala Dobričanin Nikodinović.

Zora Dobričanin Nikodinović, Foto:Nemanja Jovanović

Podsetimo, Specijalni sud u Beogradu osudio je 5. aprila prošle godine četvoricu bivših pripadnika Državne bezbednosti na ukupno 100 godina zatvora zbog ubistva Slavka Ćuruvije. Radomir Marković, nekadašnji načelnik Službe državne bezbednosti, osuđen je na 30 godina zatvora kao podstrekivač na teško ubistvo, a ista kazna izrečena je Milanu Radonjiću, bivšem šefu beogradskog Centra državne bezbednosti, kome se na teret stavlja saizvršilaštvo. Za isto delo, Ratko Romić, bivši operativac Resora DB, i Miroslav Kurak, pripadnik Službe koji je u bekstvu, osuđeni su na po 20 godina zatvora.

Ovu odluku Apelacioni sud je nedavno ukinuo, a predmet vratio na ponovno suđenje.

Pročitajte još...

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar