Foto:arhiva

U ratu škaljarskog i kavačkog klana do sada je ubijeno oko 50 pripadnika, mnogi su uspeli da prežive atentate, a svakom od članova ova dva kriminalna tabora, ponekad i najbližim srodnicima, na čelu je nacrtana meta. Među visokopozicioniranim članovima ova dve mafijaške grupe među živima je ostalo nešto manje od njih 20. 

ŠKALJARCI

Sa jednog od privođenja Jovana Vukotića Foto: Savo Prelević

Jovan Vukotić

Vođa Škaljarskog klana, Jovan Vukotić, izbegao je smrt krajem prošle godine dok je robijao u Centralnom zatvoru u Beogradu. Tada je uhapšena grupa koja je navodno planirala da otrov stavi u hranu koja se Vukotiću svakodnevno dostavljala u zatvor, jer je on odbijao da jede zatvorske obroke u kantini. Vukotiću je tada pojačano obezbeđenje u CZ-u, a u februaru je premešten u zatvor u Crnoj Gori u Spuž. Krajem jula je pušten na slobodu.

Miloš Nilović Runjo, Foto: Facebook

Miloš Nilović Runjo

Miloš Nilović, zvani Runjo, koji je uhapšen u akciji policije na Jahorini, kada je uhapšena grupa među kojima su se nalazili državljani Crne Gore, ovdašnjoj javnosti je poznat kao čovek koji je bio neposredni svedok ubistva Vladimira Popovića u klubu „Havana“ u Beogradu, ali i na koga je maja ove godine pokušan atentat u kafiću na Vračaru.

Igor Krstović

Igor Krstović vodi se kao visokopozicionirani pripadnik škaljarskog klana. Na njegov automobil 28. januara ove godine u Podgorici su atentatori ispalili 27 hitaca iz automatske puške, a sedam je završilo u njegovom telu. On je preživeo napad. Operisan je u Kliničkom centru u Podgorici, pa u Hanoveru, odakle je proteran kada se saznalo da je u pitanju kriminalac.

Jovan Đurović

Trag Jovana Đurovića gubi se prošle godine nakon što je njegov brat Goran Savić, vlasnik picerije u Amsterdamu, ubijen u ratu narko-dilera zbog deset miliona evra od prodaje droge. Naime, meta je zapravo bio Đurović koji je, kako se nezvanično navodi, prisvojio novac i nestao. Prema nekim tvrdnjama, Đurović se navodno i dalje nalazi u Holandiji.

KAVČANI

Radoje Zvicer Foto: detective-info.com.ua

Radoje Zvicer

Zvicer važi za jednog od vođa kavačkog klana. U maju je za dlaku izbegao smrt u Kijevu. Tada su ga presrela dvojica napadača i sasula u njega pet hitaca iz pištolja sa prigušivačem. Ukrajinska specijalna policijska jednica uhapsila je četiri osobe zbog ovog atentata i to dvoje državljana Crne Gore i dvoje Srbije od kojih je jedan imao falsifikovani pasoš Severne Makedonije. Treći po redu pokušaj ubistva Zvicera ponovo je pokrenuo pitanje rata dva crnogorska klana nastala u dva sela, koji se preneo van granica Crne Gore, pa su likvidacije zabeležene i u Španiji, Holandiji, Austriji, Grčkoj, Nemačkoj, a tada je na red došla je i Ukrajina, u kojoj je pokušao da se sakrije vođa Kavčana.

Slobodan Kašćelan, Foto: Privatna arhiva

Slobodan Kašćelan

Kašćelan je takođe označen kao vođa kavačkog klana, a nedavno je osuđen na dve godine i četiri meseca zbog pokušaja ubistva Igora Markovića, dok je Igor Marković osuđen na dve godine zatvora zbog pokušaja ubistva Kašćelana, na parkingu vile „Marija“ u Prčnju krajem aprila 2010. godine. Prvostepena presuda je izrečena 16. oktobra prošle godine. U ovoj međusobnoj pucnjavi Markovića i Kašćelana ranjen je Milenko Šovran koji je pokušao da spreči njihov sukob.

Stefan Vilotijević

Ovaj pripadnik Kavačkog klana poznat je po nadimku Mali Kićun, a povređen je prošle godine u pucnjavi u Beču u kojoj je likvidiran Vladimir Roganović. Iz pritvora u Klisi je prebačen u kućni pritvor, i u svom domu čeka kaznu zbog nezakonitog držanja oružja. Vilotijević je inače sestrić pevačice Dare Bubamare i sin Kićuna Vilotijevića, likvidiranog pre 20 godina na Limanu.

Miloš Radonjić 

Istaknuti pripadnik kavačkog klana Miloš Radonjić (33), uhapšen sredinom prošle godine zbog falsfikovanih dokumenata u Hrvatskoj. U svojoj kriminalnoj karijeri preživeo je četiri atentata, a njegovim hapšenjem kavački klan je pretrpeo još jedan jak udarac. Mediji su ranije pisali i o njegovoj naravi, kada je jednom prilikom direktno izazivao suparnike iz škaljarskog klana prolazeći kroz njihov kraj uz opaske: „Došao sam, što sada ne pucate na mene?“.

Među preživelima u ovom krvavom ratu klanova su i Vladimir Vučković, Miloš Vesković, Miloš Pavićević, Darko Vesković, Nemanja Ivanov, Nikola Jovanović…

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare