Foto: E-Stock/Petar Jovanovic, Milan Lucic

Brutalna likvidacija Alana Kožara i Damira Hadžića na Krfu pre ekoliko dana, ponovo je pokrenula priču o ratu dva crnogorska klana koji je započeo krajem 2014. godine zbog nestanka 200 kilograma kokaina iz jednog skladišta u Valensiji. Taj rat do sada je ondeo skoro 50 života. Rat "škaljaraca“ i "kavčana“ sa kotorskih i podogoričkih ulica ubrzo se preneo u inostranstvo, u Španiju, Holandiju, Austriju, Češku, Nemačku, pa i Grčku koja je ostala upamćena po četvorici ubijenih „škaljaraca“ i koji su pokušali da tu pronađu utočište.

„Oni su i na severu i na jugu, s tim da su njima Grčka, Holandija i Španija najbitnije prvenstveno zbog luka, jer tu je baza njihovog operativnog posla. Sačekati kokain i proslediti ga dalje. Tu se obavljaju poslovi, tu je centar dešavanja, tu se organizuju brodovi i svi ostali dogovori u svezi sa švercom.”, ovako je novinarka Tamara Marković Subota koja istražuje rat dva klana prokomentarisala pitanje da li se „kavčani“ uglavonom skrivaju na severu ili u centralnoj Evropi, a „škaljarci“ pretežno na jugu.

Samo od početka ove godine u Evropi je zabeleženo nekoliko slučajeva likvidacije pripadnika dva klana u inostranstvu.

Oba klana za likvidacije po Evropi angažovali plaćene ubice regrutovane po raznim zemljama među kojima je i Južna Afrika, ali i vojnike oba klana, koji su sa manje ili više uspeha likvidirali mete visokorangiranih članova oba klana.

Alan Kožar Foto: Savo Prelević/Vijesti

23.07.2020. Krf

Alan Kožar koji je označen kao vođa „barskog klana“ i Užičanin Damir Hadžić, izrešetani su na grčkom ostrvu Krfu kad su iznajmljenim terencem stigli ispred vile u kojoj su živeli. Policija navodi da su i Kožar i Hadžić pripadnici škaljarskog klana kao i Dedović i Stamatović koji su pogubljeni u grčkoj prestonici. Policija ispituje da li je u pitanju osveta ili nastavak „čišćenja“ škaljaraca. Iako je javljeno da je jedna osoba ranjena, policija za sada ne saopštava njen identitet. Žrtve su kod sebe imale falsifikovane slovenačke pasoše. Kožar i Hadžić su se duže vreme skrivali u Grčkoj, a od nedavno boravili u vili ispred koje su ubijeni, a koju je iznajmilo treće lice. Oni su kako javljaju grčki mediji, ubijeni oko 19 sati kada su se krenuli na zakazanu masažu sa plaže gde su bili na kupanju. Upravo maser je pronašao izrešetana tela u automobilu. Lekar koji je došao da pregleda žrtve izneo je šokantne detalje brutalne likvidacije.

Foto: EPA-EFE/PANTELIS SAITA

„Obojica su imali višestruke povrede po celom telu, sa više od deset metaka upucani su u vrat, grudi, ruke i noge. Nisu imali šanse, bili su mrtvi za svega nekolike sekundi.”

Foto: pirivatna arhiva

2.06.2020. Marbelja

Baranin Miloš Peruničić (41), saradnik škaljarskog klana, ubijen je drugog juna u Marbelji. Peruničiću je dok je šetao prišao muškarac obučen u mornarsko odelo i ispalio nekoliko hitaca u njega. Do zločina je došlo usred dana oko 14 sati, pred brojnim svedocima. Nakon toga napadač je sa lica mesta pobegao motorom. Motiv ubistva za sada nije poznat, a istražitelji su odmah preuzeli snimke sa nadzornih kamera i saslušali nekoliko svedoka. Peruničić se u Španiji skrivao se proteklih sedam godina pod lažnim identitetom. On je u Španiju ušao 2013. sa bosanskim pasošem na ime Slaviša Z., a kako su navodili tamošnji mediji, iz zatvora je izašao neposredno pred ubistvo.

Foto: Sindicato Unificado de Policía/lavanguardia.com

Peruničić je u septembru 2014. uhapšen nakon što je uhvaćen na brodu sa 31 kilogramom kokaina nedaleko od obala Seute. On je zbog ovoga osuđen na 6 godina robije, a većinu kazne služio je u zatvoru Botaguegos u Alhesirasu. Početkom 2019. otpušten je iz zatvora zbog dobrog vladanja, a ostatak kazne trebalo je da odsluži uslovno. Vratio se u Marbelju gde je iznajmio stan u blizini mesta na kome je likvidiran. Ubistvo se dogodilo neposredno pre njegovog proterivanja iz ove države.

Radoje Zvicer Foto: detective-info.com.ua

26.maj. 2020. Kijev

Dvojica napadača, koji su uhapšeni sa nekoliko saučesnika, pokušali su 26. maja da u elitnom kijevskom naselju ubiju Radoja Zvicera, koji je označen kao vođa „kavačkog klana“.

U Zvicera dvojica napadača ispalili su tri hica, život  mu je spasla supruga Tamara koja je zapucala na likvidatore, koji su zatim pobegli. U munjevitoj akciji ukrajinske policije uhapšeni su Baranin Stefan (Mandić) Đukić (30), Podgoričanina Emil Tuzović (30), kao i dvojica srpskih državljana Petar Jovanović (46) i Milan Branković (31), koji su pokušali da se dokopaju Moldavije, gde je trebalo da se sklone.

Foto: Mup

19. januar 2020 Atina

U prepunom restoranu u Variju predgrađu Atine ubijeni su Igor Dedović (43) i Stevan Stamatović (43) visokopozicionirani pripadnici „škaljarskog klana“. Četvorica muškaraca, maskirana kapuljačama i šalovima, prišli su stolu za kojim su sedeli Dedović i Stamatović sa svojim suprugama i decom i u njih ispalili 24 metka. Maskirani napadači pobegli su crnim džipovima. Iako su napad snimile sigurnosne kamere napadači nikad nisu otkriveni. Kako se spekulisalo likvidacija Igora Dedovića je direktno povezana sa smrću Vladimira Roganovića i Davorina Baltića, koji su dovođeni u vezu sa „kavačkim klanom“.

Foto: EPA-EFE/Niels Wenstedt

23.10.2019. Amsterdam

Jovan Đurović, brat pokojnog vođe barskog kriminalnog klana Luke Đurovića, ranjen je 23. oktobra u Amsterdamu, dok je Goran Savić, koji je bio sa njim, ubijen. Holandska policija saopštila je da je uhapsila jednog od osumnjičenih. Đurovićeva grupa bliska je ekipi Luke Bojovića i učestvuje u ratu balkanskih klanova koji traje već godinama. Do pucnjave je došlo tog 23. oktobra oko četiri popodne u piceriji „La piccola baracca“ u Amsterdamu.

Foto: EPA-EFE/Niels Wenstedt

Jovan Đurović je nakon ranjavanja prevezen u bolnicu, dok je Goran Savić podlegao povredama, saopštila je policija. Savić je bio menadžer restorana u kom se odigrala pucnjava. Holandska policija je ubrzo nakon događaja nedaleko od restorana zaustavila sivi „folksvagen“ belgijskih registarskih tablica za koji sumnja da je korišćen pri bekstvu.

Foto: EPA-EFE/OMER MESSINGER

13.05.2019. Berlin

Nepoznati maskirani napadači 13. maja 2019. upali u jednu kuću u berlinskom naselju Forst. Tom prilikom ubijeni su Darko Mijović i Nikola Jovanović, a teško ranjeni Miloš Vesković i Miloš Pavićević. Nemačka policija je posle krvavog obračuna u Forstu, predgrađu Berlina, evakuisala skoro 120 ljudi iz kuća u okolini i to zbog sumnje da su pod dva automobila koji su se nemačkim istražiteljima činili sumnjivim, postavljeni eksplozivi. Svi mediji su tad preneli da je po sredi nastavak višegodišnjeg rata crnogorskih klanova, kavačkog i škaljarskog, jer su pomenute osobe bile označene kao “bezbednosno interesantne”, posebno ubijeni Darko Mijović koji je bio osumnjičen za otmicu pa potom i ubistvo Nemanje Medina u Crnoj Gori. Tako su četvorica Crnogoraca odmah označeni kao “pripadnici škaljarskog klana”. Dan nakon ubistva i ranjavanja Crnogoraca, nemački mediji preneli su da tamošnja policija sumnja da je motiv vatrenog obračuna bio osveta za ubistvo Blaža Đurovića, u čijem ubistvu je učestvovao Darko Vesković zvani Prika, brat ranjenog Miloša Veskovića. Samim tim, prema ovim tvrdnjama, Miloš Vesković bi trebalo da je glavna meta napadača, a motiv – osveta. Darko Vesković zvani Prika trenuto se nalazi u zatvoru u Beogradu na izdržavanju kazne. On je optužen da je zajedno sa Nemanjom Ivanovim učestvovao u likvidaciji Blaža Đurovića 10. marta 2018. godine na Voždovcu.

Foto: EPA-EFE/Jorge Zapata

20.04.2019. Malaga

Baranin Zijad Nurković (24) iz Rožaja, blizak klanu Alana Kožara, ubijen je u Španiji. Na njega je pucala za sada nepoznata osoba u španskom mestu u blizini Malage, dok je bio u vozilu sa suprugom i ćerkom. On je sa porodicom bio u Španiji turistički. Nurković je bio ranjen 18. aprila u glavu i bio je u komi do 19. aprila priključen na aparate, ali lekari nisu uspeli da se izbore za njegov život. Crnogorska policija obaveštena je o likvidaciji i kolegama iz Španije pružila je određena saznanja o Nurkoviću.

Foto: Privatna arhiva

21.12.2018. Beč

Rat škaljarskog i kavačkog klana nastavljen je u glavnom gradu Austrije. Bečka policija saopštila je da je tog 21.12. 2018. u popodnevnim časovima došlo do pucnjave , a na mestu događaja zatečena su dva muškarca koji su bili upucani vatrenim oružjem. Mediji su ubrzo nakon pucnjave objavili da je ubijen Vladimir Roganović, visokopozicionirani član kavačkog kriminalnog klana, a da je ranjen Stefan Vilotijević. Roganović je zajedno sa bratom od strica Duškom Roganovićem i Draženom Čađenovićem bio optužen za ubistvo navijača Crvene zvezde Marka Vesnića i ranjavanje Ivana Markovića u Igalu 2009. godine. Vladimir Roganović je prvobitno osuđen, ali je u ponovljenom postupku oslobođen optužbi. Njegov brat osuđen je na osam godina zatvora, a tri meseca nakon što je odslužio kaznu, u aprilu 2016, u eksploziji auto-bombe u Herceg Novom ostao je bez obe noge. U junu 2016. Roganović je osuđen na tri meseca zatvora jer mu je policija u porodičnoj kući u Herceg Novom pronašla pištolj za koji nije imao dozvolu, kao i dva pancira.

Foto: Privatna arhiva

17.12.2018 Prag

Slobodan Kašćelan, jedan od vođa kavačkog klana, uhapšen je sredinom decembra 2018. godine u Češkoj po međunarodnoj poternici koju je za njim raspisala Crna Gora, a potom i izručen ovoj zemlji. Sudi mu se da je organizovao kriminalnu grupu. Krajem 2019. izašao je iz pritvora pošto je kao jemstvo založio imovinu vrednu pola miliona evra, ali mu je zabranjeno da napušta Kotor.

„Češka policija uhapsila je muškarca mesec dana od trenutka kada je dobila informaciju da može biti u Češkoj. Muškarac je, dok se krio, koristio niz lažnih identiteta i neprestano je mijenjao mesta boravka. Na teritoriji Češke je takođe koristio falsifikovane isprave – kazala je tada portparolka Prezidijuma Policije Češke Lenka Sikorova, koja je dodala je da hapšenje sprovela jedinica specijalaca češke policije, pošto je Kašćelan prvo pokušao da pobegne, a zatim je pružao aktivni otpor hapšenju.

Jovan Vukotić Foto: MUP Srbije

10.09.2018. Antalija

Jovica Vukotić (38) iz Kotora, vođa škaljarskog klana, uhapšen je početkom septembra 2019. u Turskoj, dok se sunčao na plaži u jednom antalijskom letovalištu. Uhapšen je u društvu još tri osobe, dva muškarca i jedne devojke.Vukotić je uhapšen u akciji srpske, turske i grčke policije, koja je za njim raspisala Interpolovu poternicu. On je lociran u Turskoj, a pažnju na sebe je privukao jer je tamo proveo skoro celo leto. Proverom je utvrđeno da je njegov pasoš falsifikovan i glasio je na lažno ime. Vođa „škaljaraca“ odmah po hapšenju je prebačen za Beograd, a onda 8. februara 2020. izručen Crnoj Gori.

Foto: EPA-EFE/Juan Carlos cardenas

02.02.2015. Valensija

Vladimir Vučković, zvani Vučko, iz Herceg Novog, ranjen je u Španiji početkom februara 2015. sa još dvojicom državljana Srbije. Sva trojica upucana su bili iz poluautomatskog oružja u profesionalnoj sačekuši u istočnom dijelu Valensije, a španska policija sumnja da ih je napao Ukrajinac. Tamošnji mediji spekulisali su da je u pitanju obračun “istočnoevropskih kriminalnih bandi”. Prema jednom scenariju, ova trojica su se neposredno prije pucnjave pobila sa grupom mladića u kafiću u Valensiji, pa im je Ukrajinac napravio sačekušu iz osvete. Prema drugom scenariju, ovaj napad je povezan sa nedavnom zaplenom tone kokaina kod ostrva Gran Kanarija, na jedrilici kojom su upravljali Srbin i dvojica Ukrajinaca.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar