Foto: Mup Srbije/ slobodan kašćelan, jovica vukotić, igor dedovic, radoje zvicer

Srpskim podzemljem uveliko se širi vest da su pripadnici škaljarskog klana uhvatili pripadnika klana, doušnika iz svojih redova, koji je prema njihovoj internoj istrazi otkrio lokacije skrivanja visokopozicioniranih Škaljaraca koji su brutalno likvidirani u Grčkoj 19. januara i 23. jula ove godine. Prema nepotvrđenim informacijama, čovek koji je označen kao izdajnik i za koga veruju da je za najmanje milion evra otkucao Kožara, Hadžića, Dedovića i Stamatovića i isporučio ih ubicama iz "kavačkog" klana, brutalno je mučen do smrti, a zatim i zakopan na nepoznatoj lokaciji u jednoj evropskoj zemlji.

Bilo je jasno odmah posle  brutalne likvidacije Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u predgrađu Atine, kada su likvidirani naočigled porodica, da su egzekutori imali precizne podatke o njihovom kretanju i mestu gde se skrivaju. I već tada, pripadnici klana započeli su svoju paralelnu istragu o cinkarošu iz sopstvenih redova.

Vila ispred koje su likvidirani Alan Kožar i Damir Hažić Foto: EPA-EFE/PANTELIS SAITA

Prema za sada nepotvrđenim informacijama brzo su suzili krug potencijalnih krivaca, a iznenadno ubistvo Alana Kožara i Damira Hadžića krajem jula, i činjenica da je samo par napouzdanijih saradnika znalo gde se nalaze na Krfu, dodatno je skratila listu za odstrel.  Od ubistva Kožara i  Hadžića prijatelji ubijenih škaljaraca rastrčali su se po celoj Evropi u potrazi za cinkarošem.

Prema vestima koje se raznose podzemljem, muškarac koji je osumnjičen za doušništvo otkriven je i već likvidiran. Navodno je pre egzekucije bio i nastrašnije mučen, odsečeni su mu prsti na rukama a šrafcigerom izvađene oči. Na kraju je ubijen i zakopan da ga nikada niko ne nađe.

Restoran mediteranske hrane Voskopula u kojoj su ubijeni Igor Dedović i Stevan Stamatović Foto: Printscreen

Takođe, strahuje se i da je u ovoj poteri koja traje već nekoliko meseci, a posebno je intezivirana od likvidacije Kožara i Hadžića na Krfu,  stradalo još nekoliko ljudi koji su imali bilo kakve informacije ili su bili u dobrim odnosima sa doušnikom koji je osakatio „škaljarski klan“ u ratu koji tinja od 2014. zbog nestalih 200 kilograma kokaina. Škaljarci su, kako se sumnja, tako došli do imena osobe koja je navodno “smestila” Dedoviću i Stamatoviću, a potom i Kožaru i Hadžiću. Nedugo zatim, kako se veruje, uspeli su da dođu do druge države gde su ga našli a potom mučili do smrti. Zato i policija  strahuje da na ovaj način nije završila samo jedna, već više osoba.

Bezbednosne službe Grčke, Srbije, pa i Crne Gore i dalje pokušavaju da prikupe sve informacije, ali osim tvrdnji i glasina nikavih konkretnih imena i dokaza nema. Nagađa se da su u likvidacije i otkrivanje lokacija gde se u Atini i na Krfu kriju visokopozicionirani članovi klana umešana i dva srpska državljana koji su profesionalne ubice dovele do meta u atinski restoran i vilu na Krfu.

Podsetimo, rat dva najjača crnogorska kriminalna klana, škaljarskog i kavačkog (mesta u blizini Kotora) počeo je 2014. godine zbog nestanka 200 kilograma kokaina iz skladišta u Valensiji.  Sredstva za likvidaciju se nisu birala, kao ni žrtve. Ginuli su pripadnici oba klana, ali i članovi porodica, poznanici i prijatelji. U ratu dva klana do sada je ubijeno više od 50 osoba, što eksplozivom, što hicima iz vatrenog oružja plaćenih ubica. Meta likvidacije posle visokopozicioniranih čanova i vojnika oba klana postali su i doušnici.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare