Foto: Mossos d'esquadra/Ilustracija

Priča o "cinkarošu" koji je za milion evra Kavčanima otkucao informacije gde su se u Atini skrivali Igor Dedović i Stevan Stamatović, koji su ubijeni 19. januara u jednom restoranu u Atini i Alan Kožar i Damir Hadžić, inače visokopozicionirani pripadnici "škaljarskog klana", koji su likvidirani na Krfu, nastavljena je, prema svemu sudeći, u zemlji u kojoj je započeo rat dva kotorska klana.

Škaljarci su inače osobu čiji je DNK pronađen u vili na Krfu u kojoj su boravili Kožar i Hadžić, posle kraće jurnjave uspeli da lociraju posle bekstva u Španiji gde mu se gubi svaki trag. Informacija koja kruži, kako srpskim, tako i crnogorskim podzemljem, govori da su ga prijatelji četvorice ubijenih Škaljaraca uhvatili i zverski mučili. Navodno su mu odsekli sve prste na rukama i šrafcigerom iskopali oči, a onda telo zakopali na nepoznatoj lokaciji.

Međutim, sada se pojavila još jedna verzija, po kojoj su pre Škaljaraca do „cinkaroša“ stigli kavčani koji su uklonili nezgodnog svedoka koji bi i te kako mogao i imao šta da ispriča policiji o brojnim likvidacijama , kako u Crnoj Gori i Srbiji, tako i širom Evrope.

Foto: EPA-EFE/PANTELIS SAITA

Ono što čitav slučaj dodatno čini misterijom je pronalazak dva spaljena tela u Španiji. I ovi zločini se dovode u vezu sa osvetom Škaljaraca a priča se u da su to tela ljudi koji su posredno bili povezani sa likvidacijom Škaljaraca u Grčkoj, i da su bili bliski saradnici  „cinkaroša“ koji je pružio preko potrebne informacije kavčanima.

Škaljarci

Ta dva ugljenisana tela pronađena su pored jednog puta, ali se španska policija za sad nije oglašavala u vezi ovog slučaja niti je davala bilo kakve informacije o identitetu ostataka nađenih tela. Španska policija ćuti, ali zato podzemlje priča, a da li je sve ono što se priča istina, znaće se kad sve zainteresovane policije razmene operativne podatke.

Kako bilo, Španija ostaje država u kojoj se i dalje obračunavaju pripadnici dva kotorska narko klana, još od 2014. kada je iz jednog skladišta u Valensiji misteriozno nestalo 200 kilograma kokaina, što je dovelo do rata koji je odneo više od 50 života i za koji stariji pripadnici podzemlja kažu da „nikada u istoriji 200 kilograma kokaina nije skuplje plaćeno“.

Foto: pirivatna arhiva

2.06.2020. Marbelja

Baranin Miloš Peruničić (41), saradnik škaljarskog klana, ubijen je drugog juna u Marbelji. Peruničiću je dok je šetao prišao muškarac obučen u mornarsko odelo i ispalio nekoliko hitaca u njega. Do zločina je došlo usred dana oko 14 sati, pred brojnim svedocima. Nakon toga napadač je sa lica mesta pobegao motorom. Motiv ubistva za sada nije poznat, a istražitelji su odmah preuzeli snimke sa nadzornih kamera i saslušali nekoliko svedoka. Peruničić se u Španiji skrivao se proteklih sedam godina pod lažnim identitetom. On je u Španiju ušao 2013. sa bosanskim pasošem na ime Slaviša Z., a kako su navodili tamošnji mediji, iz zatvora je izašao neposredno pred ubistvo.

Peruničić je u septembru 2014. uhapšen nakon što je uhvaćen na brodu sa 31 kilogramom kokaina nedaleko od obala Seute. On je zbog ovoga osuđen na 6 godina robije, a većinu kazne služio je u zatvoru Botaguegos u Alhesirasu. Početkom 2019. otpušten je iz zatvora zbog dobrog vladanja, a ostatak kazne trebalo je da odsluži uslovno. Vratio se u Marbelju gde je iznajmio stan u blizini mesta na kome je likvidiran. Ubistvo se dogodilo neposredno pre njegovog proterivanja iz ove države.

 

20.04.2019. Malaga

Baranin Zijad Nurković (24) iz Rožaja, blizak klanu Alana Kožara, ubijen je u Španiji. Na njega je pucala za sada nepoznata osoba u španskom mestu u blizini Malage, dok je bio u vozilu sa suprugom i ćerkom. On je sa porodicom bio u Španiji turistički. Nurković je bio ranjen 18. aprila u glavu i bio je u komi do 19. aprila priključen na aparate, ali lekari nisu uspeli da se izbore za njegov život. Crnogorska policija obaveštena je o likvidaciji i kolegama iz Španije pružila je određena saznanja o Nurkoviću.

Foto: EPA-EFE/Juan Carlos cardenas

02.02.2015. Valensija

Vladimir Vučković, zvani Vučko, iz Herceg Novog, ranjen je u Španiji početkom februara 2015. sa još dvojicom državljana Srbije. Sva trojica upucana su bili iz poluautomatskog oružja u profesionalnoj sačekuši u istočnom dijelu Valensije, a španska policija sumnja da ih je napao Ukrajinac. Tamošnji mediji spekulisali su da je u pitanju obračun “istočnoevropskih kriminalnih bandi”. Prema jednom scenariju, ova trojica su se neposredno prije pucnjave pobila sa grupom mladića u kafiću u Valensiji, pa im je Ukrajinac napravio sačekušu iz osvete. Prema drugom scenariju, ovaj napad je povezan sa nedavnom zaplenom tone kokaina kod ostrva Gran Kanarija, na jedrilici kojom su upravljali Srbin i dvojica Ukrajinaca.

Podsetimo, rat dva najjača crnogorska kriminalna klana, Škaljarskog i Kavačkog (mesta u blizini Kotora) počeo je 2014. godine zbog nestanka 200 kilograma kokaina iz skladišta u Valensiji.  Sredstva za likvidaciju se nisu birala, kao ni žrtve. Ginuli su pripadnici oba klana, ali i članovi porodica, poznanici i prijatelji. U ratu dva klana do sada je ubijeno više od 50 osoba.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare