Ogorčena rodbina stradalih Nišlija: Devet meseci od nesreće a istraga još traje

Podeli:
Radmila sa mužem ispred tužilaštva Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Rodbina Nišlija Ljubomira Novakovića (80) i Danice Andrić (75) ogorčena je što ni posle devet meseci od nesreće koja je života koštala ovo dvoje ljudi, nije okončana istraga protiv B.S. (53), osumnjičene da ih je vozeći pod dejstvom opijata, pokosila na pešačkom prelazu.

Do udesa je došlo 11. aprila prošle godine na Vizantijskom bulevaru kada je B.S. svojim vozilom “golf” teško povredila dvoje pešaka. Danica je podlegla povredama 17. aprila a nedelju dana kasnije u bolnici je preminuo i Ljubomir.

Protiv vozača “golfa” tada je podneta krivična prijava u redovnom postupku za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, odnosno nije uhapšena jer je test na opijate bio negativan. Međutim, tokom istrage koju je vodilo Osnovno javno tužilaštvo naložene su dodatne analize koje su pokazale da je B.S. bila nesposobna za bezbednu vožnju.

Danica Andrić Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Ogorčena što, kako kaže, ni posle devet meseci nije počelo suđenje osumnjičenoj za smrt njene svekrve, Radmila Andrić se više puta obraćala niškom tužilaštvu ali nikakav odgovor nije dobila.

"Pokušali smo da dođemo do Višeg javnog tužioca da nam objasni šta se dešava sa tim predmetom s obzirom na to da će se za par meseci navršiti godinu dana od nesreće a mi nemamo apsolutno nikakve informacije o tom slučaju. Desetak puta sam dolazila u tužilaštvo i tražila da mi neko kaže i o čemu se tu radi… Zbog čega gospođa koja je lišila života dva ljudska bića nijednu sekundu nije provela u pritvoru kada se ta mera određuje i onima koji su manje krivi. Kazali su mi da im se obratimo pismeno, meni i mom suprugu to ne znači ništa, želimo da razgovaramo sa nadležnima, da nam obrazlože zbog čega istraga i dalje traje i ne vidi joj se kraj. Mesecima se vrtimo u krug, predmet je najpre bio u Osnovnom , pa je prebačen u Više javno tužilaštvo ali se ništa ne dešava. Očajni smo, moj suprug ne može da se oporavi od šoka… Nezvanično smo saznali da je ta žena upućivana još pre dva meseca na psihijatrijsko veštačenje, ne razumem šta se još čeka", rekla je Radmila nakon poslednje posete tužilaštvu.

Ljubomir Novaković Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Kaže da je Daničina smrt veliki gubitak za njihovu porodicu s obzirom na to da su sa njom bili vrlo bliski.

"Ona je bila puna života, vesela, nasmejana, vedra… Veoma često smo se sa njom viđali a svakodnevno bismo se čuli. Tako je bilo i poslednjeg njenog dana, bila je lepo raspoložena kao i uvek. Nismo ni znali da je stradala, niko nas nije obavestio, a da je u bolnici saznali smo od njenog prijatelja koji je potražio u Urgentnom centru", kazala je Daničina snaha.

Radmiline osećaje deli i Suzana Stojiljković , ćerka Ljubomira Novakovića.

"Od početka se informišemo isključivo iz medija jer nam niko iz nadležnih institucija ništa ne govori. Sad razumem ljude koji su izlazili na proteste kako bi žrtve saobraćajnih nesreća u Nišu, među kojima je i jedno dete, dobile kakvu – takvu pravdu. Izgleda da je to jedini način da se stvari pokrenu", komentariše Suzana to što se B.S. još nije našla pred sudom.

Suzana Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Dodaje da vreme nije ublažilo tugu porodice, te da je najteže njenoj majci.

"Mama je nakon očeve smrti mnogo psihički pala, stalno me pita šta se dešava a ja nemam šta da joj kažem. Želimo da se ta stvar dovede do kraja, da možemo da krenemo dalje", zaključuje Suzana.

Kako saznajemo u niškom Višem javnom tužilaštvu, i dalje se sprovode dokazne radnje u sklopu istrage protiv B.S.

"Očekujemo rezultat komisijskog psihijatrijskog veštačenja koje će biti obavljeno u Psihijatrijskoj bolnici u Gornjoj Toponici", rečeno je u ovoj pravosudnoj instituciji.

Prema navodima VJT, osumnjičena je prekršila član 187. Stav 2. Zakona o bezbednosti saobraćaja predviđa da vozač ne sme da upravlja vozilom ako je pod dejstvom alkohola ili psihoaktivnih supstanci. Kako saznajemo, u organizmu B.S. utvrđeno je prisustvo tableta koje se svrstavaju u red opijata i vozača čine nesposobnim za vožnju. Tereti je i član Zakona o bezbednosti saobraćaja koji predviđa da ako na pešačkom prelazu saobraćaj nije regulisan uređajima za davanje svetlosnih saobraćajnih znakova niti znacima policijskih službenika, vozač je dužan da prilagodi brzinu vozila tako da u svakoj situaciji može bezbedno da propusti pešaka.

Nakon ustanovljavanja ovih okolnosti delo je prekvalifikovano pa je postupanje od Osnovnog preuzelo Više javno tužilaštvo zbog čega B.S. preti i teža kazna. Krivični zakonik u članu 297 po kojem postupa niško VJT, predviđa da u slučaju da je ugrožavanjem javnog saobraćaja nastupila smrt jednog ili više lica, propisana kazna zatvora je od dve do 12 godina.

Bonus video: Kamion za odnošenje smeća usmrtio bicikliskinju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar