Odbrana Šarića traži reviziju postupka za šverc droge

Hronika 16. dec. 202011:47
Podeli:
Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Advokati Darka Šarića, kojem je odlukom Apelacionog suda u Beogradu potvrđena kazna od 15 godina zatvora, na koliko ga je osudio Specijalni sud zbog trgovine narkoticima, podneli su Vrhovnom kasacionom sudu zahtev za zaštitu zakonitosti, kojim se traži poništavanje ovih presuda i novo odlučivanje, ali pred drugim sudskim većima.

Kako su u zahtevu naveli advokati Radoslav Baćović i Danilo Šarić, njihov klijent nije imao fer i pravično suđenje, bilo mu je povređeno pravo na odbranu i narušena mu je pretpostavka nevinosti. Takođe, istakli su da se Pljevljaku i danas grubo krše njegova ljudska prava, pišu Novosti.

Pročitajte još...

Pored ovoga, Šarić je preko svojih pravnih zastupnika Ustavnom sudu Srbije podneo ustavnu žalbu u kojoj se ističe da su mu tokom vođenja postupka povređena ljudska prava zagarantovana Ustavom, i to pravo na pravično suđenje. Shodno tome, predlaže se da se ponište prvostepena i drugostepena presuda.

Obraćajući se VKS, advokati Baćović i Šarić su, između ostalog naveli da je troje sudija koji su bili u petočlanom veću Apelacije, koje je odlučivalo po žalbama na presudu Specijalnog suda, bilo u većima koja su odbijala njihove žalbe podnete na odluke o produženju pritvora.

Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

„Njihova postupanja povodom odlučivanja o pritvoru su negativno uticala na mogućnost da objektivno i na drugačiji način sagledaju činjenična i pravna pitanja“, piše u zahtevu VKS, uz dodatak da se time pojaćava njihova pristrasnost, prenose Novosti.

Nadalje, advokati smatraju i da je veće Specijalnog suda pristrasno, pa između ostalog ističu da je to isto veće donelo i osuđujuću presudu protiv Šarića zbog pranja novca.

akođe, ističu i da su odbijali dokazne predloge branilaca, među njima i one kojima su tražili da se na glavnom pretresu ispitaju svi okrivljeni koji su sklopili sporazume o priznanju krivičnog dela. Zamerke imaju i na odnos prema trojici svedoka saradnika, čiji su kredibilitet, kako ističu, osporili tokom postupka, a „što ni Specijalni, ni Apelacioni sud nisu cenili u korist okrivljenih“.

Pročitajte još...

U ustavnoj žalbi, ističe se da se osuđujuća presuda bazira isključivo na pretpostavkama:

„Nijedan svedok saradnik nema nikakvih neposrednih saznanja o navodnom učešću Darka Šarića u bilo kakvim kriminalnim aktivnostima. Takođe, nijedan od njih nema ni takva posredna saznanja, izuzev što svedok saradnik Nebojša Joksović govori o tome da je o svojoj navodnoj kriminalnoj aktivnosti o prodaji kokaina u Italiji pričao sam Šarić. Sud je odbio predloge odbrane, kojima bi se utvrdili i motivi ovog svedoka za takvo neistinito kazivanje.

Prema pravosnažnoj presudi, Šarić je sa još dvojicom okrivljenih organizovao kriminalnu grupu, čiji su pripadnici prošvercovali skoro šest tona kokaina iz Latinske Amerike u zemlje Zapadne Evrope. Prvobitno, Šarić je bio osuđen na 20 godina zatvora, ali je tu presudu ukinula Apelacija i postupak vratila na novo suđenje.

Nakon ponovljenog postupka, Specijalni sud je Šariću izrekao pet godina manje zatvora uz obrazloženje da su ovog puta primenili zakon iz 2005, koji je blaži prema počiniocima.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar